Muzeul Național al Țăranului Român organizează marți, 13 decembrie 2022, începând cu ora 18:00, la Sala Media, dezbaterea cu titlul „Start diferențiat, final uniform dramatic. Sociologia est-europeană interbelică”.
Tema dezbaterii propuse de grupul independent Cooperativa Gusti a apărut ca o necesitate, întrucât, adâncind cercetarea sociologiei interbelice, nu puteam să nu realizăm că o serie de condiții similare pot da naștere unor dezvoltări similare; pe de altă, legăturile profesionale care s-au stabilit cu vecinii au fost mai curând spontane și nu au fost explorate suficient până în prezent.
Startul legăturilor dintre sociologi după 1918 a fost îngreunat și a apărut cu întârziere, ca urmare a faptului că sociologii occidentali (mai ales francezi și germani) s-au poziționat în tabere opuse în timpul războiului.
În cadrul dezbaterii, invitații vor încerca să răspundă la câteva fațete ale întrebării: de ce sociologiile est-europene s-au apropiat spontan și cum și de ce a avut Școala gustiană oportunitatea să contribuie masiv la această apropiere?
Dezbaterea este prilejuită de recenta apariție a volumului de studii Mărire și decădere. Școala gustiană în context central-est-european după Marele Război, coordonat de Theodora-Eliza Văcărescu și de Zoltán Rostás, publicat de Editura Eikon în acest an.
Participă:
Dr. Ionuț Butoi
Dr. Alin Ciupală
Drd. Dana Costin
Dr. Maria Larionescu
Dr. Irina Nastasă-Matei
Dr. Victor Rizescu
Dr. Zoltán Rostás
Dr. Dumitru Sandu
Dr. Cristian Vasile
Dr. Theodora-Eliza Văcărescu