Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

constantin-brancusi1Nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși va fi marcată printr-un eveniment cultural la New York, la sala Auditorium a Institutului Cultural Român (ICR), care se va desfășura pe data de 17 februarie.

„Titanul de la Hobița“, așa cum a fost supranumit marele sculptor, s-a născut pe data de 19 februarie 1876 în satul gorjean Hobița și a murit în 1957, la Paris. Dr. Doina Lemny, istoric de artă şi curator la Musée National d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou, din Paris, de care aparţine şi celebrul “L’Atelier Brancusi”, va susține conferința „Brâncuşi: arta de a-şi sculpta propria imagine”.

Tot Doina Lemny va prezenta cartea „Brâncuşi, un artist fără frontiere”. Manifestarea va mai cuprinde proiecţia filmului documentar „Brâncuşi – L’ensemble sculptural de Târgu Jiu en Roumanie” și o expoziţie de carte, cu volume provenind din fondul Bibliotecii ICR New York şi din colecţii private, dedicate operei şi personalităţii lui Brâncuşi, incluzând monografii şi studii critice, în engleză, română şi franceză. De asemenea, în cadrul evenimentului va fi prezentată și o expoziție de imagini ale lucrărilor lui Brâncuşi aflate în importante colecţii muzeale din SUA.

Manifestări similare vor avea loc și la Târgu Jiu

Evenimentul marchează sărbătorirea a 141 de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, precum și apropiata comemorare a 60 de ani de la dispariţia artistului. O manifestare de acest gen va avea loc, pe 19 februarie, și în Târgu Jiu, sub egida „Brâncușiana”.

Constantin Brâncuși este considerat părintele sculpturii moderne. Arta sa a însemnat o regândire a sculpturii universale, refuzând reprezentarea figurativă a realității și îmbrățișând simplitatea și esența lucrurilor.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.