Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Sfântul Trifon, cel care este ocrotitorul viței de vie și a pomilor fructiferi, a fost sărbătorit în avans în comuna Bălănești. „Botezul viilor“ a avut loc la marginea unei plantații de viță de vie nobilă, deținută de inginerul viticol Vasile Cochină, președintele Asociației „Dealul Bălăneștilor“, care organizează această manifestare. 

IMG_1744

Sfântul Trifon este sărbătorit pe data 1 februarie. El este considerat ca ocrotitor al viilor, livezilor de pomi fructiferi și grădinilor. Un sobor format din preoții din localitate a susținut o slujbă chiar la marginea plantației de viță nobilă, deținută de Vasile Cochină. Preoții au rostit rugăciunea specifică pentru ca dăunătorii și vitregiile să nu afecteze livezile, vița de vie și culturile, după care preoții au stropit, apoi, vița de vița cu apă sfințită, dar și pe cei prezenți la sărbătoare.

Petrecere câmpenească 

A urmat o petrecere câmpenească de la care nu au lipsit lăutarii, și bunătățile făcute la ceaun și la oală „de pământ“. „În oala «de pământ» fac o varză fiartă cu șuncă de porc de casă și un ceaun la care preparăm tot varză cu șunculiță. Avem cârnăciori de casă la grătar și țuică fiartă. Varza preparată în oala «de pământ» este mult mai gustoasă“, a spus Ovidiu Toropu, cel care s-a ocupat de prepararea bunătăților.

Plantație de vie nobilă

„Botezul viilor“ a ajuns la cea de-a opta ediție. „Această sărbătoare a început într-un grup de prieteni. Am zis să facem o petrecere în capul viei. De aici a pornit totul și pe an ce trece este tot mai frumoasă. Lumea trăiește prin fel și fel de evenimente, pentru că tot anul nu face altceva decât să muncească. Oamenii se mai încarcă pozitiv la astfel de evenimente“, a spus Vasile Cochină, președintele Asociației Viticole.

Acesta are o plantație de o jumătate de hectare de vie nobilă. Anul trecut, producția de vin a fost foarte slabă: „Cartea noastră, a viticultorului, spune că în zona în care ne găsim, o dată la cinci-șase ani, avem ierni geroase, care produc pagube. Producția de anul trecut a fost foarte slabă. Doar 1.500 de litri de vin, față de 3-4 tone într-un an normal. Predomină în plantația mea «Feteasca regală», «Muscat Ottonel», «Cabernet Merlot» și «Fetească neagr㻓.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.