Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Vasile Moangă a fost unul dintre boierii patrioți ai țării, a avut o gândire democratică și a fost prieten cu pandurul Tudor Vladimirescu. Face parte dintre acei gorjeni care au avut un cuvânt de spus în istoria locală și care au rămas în istorie. Casa Moangă, din centrul municipiului Târgu-Jiu, este locul unde boierul s-a întâlnit cu Tudor Vladimirescu și pandurul i-a povestit despre planurile sale. Imobilul este unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice din municipiul Târgu-Jiu. În urmă cu câțiva ani, casa a fost retrocedată urmașilor familiei Frumușeanu, care anul trecut au înstrăinăt-o.

casa-moanga-d familia-mongescu-300x211

Vasile Moangă a fost un boier gorjean binecunoscut, om cu experiență în administrație, prieten cu pandurul Tudor Vladimirescu. S-a implicat activ în viața comunității din Târgu-Jiu și nu numai. Vasile Moangă s-a născut în 1753, la Brădiceni-Peștișani și, în ciuda faptului că deținea proprietăți însemnate, a avut mereu „vederi democratice, fiind unul dintre susținătorii ideilor revoluționarului Tudor Vladimirescu”, scrie Alexandru Doru Șerban în volumul „Personalități care au fost în Gorj”.

Vasile Moangă a fost unul dintre puținii știutori de limbă slavă și greacă din Târgu-Jiul vremii sale. A deținut funcția de „ispravnic” alături de un frate al pandurului Vladimirescu. L-a ajutat pe Tudor Vladimirescu să scape de primejdie, ascunzându-l și salvându-i, astfel, viața.

„La 21 ianuarie 1821, Tudor Vladimirescu a venit de la București la Târgu-Jiu cu o ceată de arnăuți și a poposit lângă casele lui Vasile Moangă, pe locul unde astăzi este statuia lui Vladimirescu. Vreo 20 de panduri au mers la Conacul clucerului Dinicu Oteteleșeanu, unul dintre cei doi ispravnici ai județului Gorj. (…)

La sosirea lui Tudor Vladimirescu în Târgu-Jiu, Vasile Moangă nu era acasă, dar a fost așteptat până ce a sosit. Tudor Vladimirescu i-a destăinuit într-o taină de-o noapte, retrași în cameră, planul lui, rugându-l să îl însoțească la Tismana. Vasile Moangă i-a răspuns că nu poate pleca. (…) Moangă l-a avertizat pe Tudor că fapta lui este cutezătoare și că nu va putea scăpa cu viață din această răscoală. (…)

La casa lui Vasile Moangă din Târgu-Jiu, după plecarea lui Tudor Valdimirescu, s-au adunat boierii din oraș, dar n-au putut afla nimic de la Moangă despre planurile pandurului”, mai scrie în volumul „Personalități care au fost în Gorj”.orasul-targu-jiu-03

De la Grigore Mongescu zicere…

Grigore Moangă sau Mongescu a fost fiul cel mare al ispravnicului Vasile Moangă. Datorită acestuia am putut afla mai multe informații despre personalitatea lui Vasile Moangă. În 1872, C.D. Aricescu a publicat însemnările lui Grigore Mingescu.

„(…) Vasile Moangă a fost interogat în legătură cu evenimentele din 1821. La 23 august 1825, din porunca lui Vodă, s-a cerut să se afle cum au fugit ispravnicii. (…) La 17 ianuarie 1830, generalul Kisellef a dat o poruncă Divanului Săvârșitor al Principatului Valahiei, prin care este desemnat sameș (…) Vasile Moangă. (…)

Pentru modul cum s-a ocupat de îndeplinirea misiunii primite, la 8 noiembrie 1834, Vasile Moangă a primit mulțumiri din partea Rusiei, pentru râvnica slujbă ce ai făcut în vremea vremelnicelii ocârmuiri în Principaturi”, scria Al. Doru Șerban.

Casa Vasile Moangă, monument istoric uitat de multe ori…

casa-vasile-moanga

Casa Vasile Moangă din Târgu-Jiu, de lângă parcul „Tudor Vladimirescu”, a fost construită după 1771, după ce boierul născut la Brădiceni a venit la oraș.

În anii ’80, prin decizia autorităților, clădirea-monument istoric a devenit gazda secţiei pentru copii a Bibliotecii Judeţene. Chiar și așa, casa nu a fost restaurată, astfel că imobilul a fost lăsat în paragină. Imobilul a fost retrocedat în urmă cu câțiva ani moştenitorilor familiei Frumuşeanu (Tache Frumușeanu a fost primul proprietar din această familie n.red.), care a deţinut imobilul înainte de naţionalizare.

Casa Vasile Moangă a fost redată în 2007, prin hotărâre judecătorească proprietarilor-familia Frumușeanu, care, în 2011, au scos-o la vânzare, după ce încercaseră să o închirieze. Au reușit să o vândă în 2015 unui afacerist din Gorj.

Acum, lângă monumentul istoric-care a fost vândut unui dezvoltator imobiliar – urmează fie finalizate două blocuri. Casa Moangă ar putea fi restaurată, în conformitate cu regulile impuse de Ministerul Culturii, dacă noul proprietar va dori.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.