Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Satul Ștefănești este localitate componentă a orașului Târgu-Cărbunești, iar locuitorii săi sunt oameni smeriți și plini de credință. Mărturie a acestui fapt stau lăcașele de cult de pe raza localității, biserici pline de istorie. La Ștefănești există Biserica de lemn de la 1836, monument istoric. De asemenea, mai găsim și biserica de zid de la 1912.

stewfanesti t

Biserica de lemn din Ștefănești, oraș Târgu Cărbunești, a fost construită în anul 1836. A fost ridicată, inițial, pe dealul din partea de răsărit a satului numit „Dealul cu vie” și mutată mai apoi în mijlocul satului vechi pe malul pârâului „Ungurelu” ce se varsă în Gilortul care își unduiește apele paralel cu linia principală a satului.

Biserica are hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, este deschisă cultului și este prețuită de săteni, fiind prima biserică din vechiul sat de olari.  Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice. Nu se cunoaște cu exactitate anul sfințirii bisericii. Inițial, era acoperită cu șiță de brad. În anul 1934 i s-a făcut o temelie de piatră și a fost tencuită în interior și în exterior.

Absida altarului este poligonală, decroșată, cu patru laturi. În anul 1952 i s-a construit o nouă clopotniță în locul celei vechi care se ruinase, lărgindu-se și curtea împrejmuitoare. De o deosebită frumusețe este și troița pictată de lângă clopotniță care datează tot din 1934. Frumusețea bisericii și valoarea ei sunt completate și de icoanele mobile și catapeteasma deosebită din interior.

stef

Pictură originală și grăitoare

Biserica de zid  din satul Ștefănești este construită pe terenul vechii familii de boieri Săvescu, piatra de temelie fiind pusă în anul 1912 de către preotul Anastasie Ciontescu, iar sfințirea săvârșindu-se în anul 1921. Locașul de cult este sub formă de cruce cu o turlă și se înalță din cărămidă pe temelie de piatră de munte cioplită, învelitoarea fiind de tablă.

În interiorul bisericii,  care poartă hramul ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil; Sfinții Împărați Constantin și Elena”, se remarcă pictura originală din sfântul altar, în tehnica ulei, ce poartă semnătura renumitului pictor bisericesc Ilie Belgun.

Restul bisericii fiind în frescă realizată între anii 1970-1974 de către o măicuță, nemaicunoscându-i-se numele, preot fiind Vasilaș Andrei. În anii 1950 s-a făcut gardul de piatră de râu din față, s-a refăcut acoperișul și turla bisericii sub oblăduirea preotului Gheorghe Duțescu.

stefanestui r stewfanesti t

Autor: Preot Ciucă Robert-Ștefan    
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.