Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de sfințire a Bisericii „Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv” din Parohia Poiana de Sus, comuna Turburea, Protoieria Târgu Cărbuneşti. Cu acest prilej au fost aduse spre cinstire şi închinare, de la Biserica Postelnicu Fir din Craiova, moaştele Sfântului Ioan cel Milostiv, respectiv racla cu mâna dreaptă a Sfântului.

1

Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Sfințirea a coincis cu un important moment aniversar, împlinirea a 500 de ani de atestare documentară a localităţii Poiana de Sus, localitate amintită şi în Jurnalul de călătorie în Tările Române, din secolul XVII, al lui Paul de Alep, arhidiacon şi secretar al Patriarhului Antiohiei, Macarie al III-lea (1647-1672).

Credincioşii s-au putut închina şi la moaştele Sfântului Ocrotitor al noii biserici, Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, a cărui mână dreaptă a fost adusă de la Biserica Postelnicu Fir din Craiova. În cadrul slujbei euharistice a fost săvârşită şi hirotonia întru preot a diaconului Antonie Claudiu Giungilă, pe seama Parohiei Câlceşti, Protoieria Târgu Jiu Nord. 3

„Cei care s-au ostenit pentru zidirea acestei Biserici, Dumnezeu le va răsplăti însutit şi înmiit, deoarece Stăpânul nostru din ceruri nu rămâne niciodată dator. Pentru orice faptă bună, pentru un pahar cu apă, pentru orice milostenie vom primi plată în ceruri dacă o facem cu credinţă, cu dragoste, dacă o facem spre mântuirea sufletelor şi spre slava lui Dumnezeu. Iar exemplul cel mai bun pentru noi este însuşi Sfântul pe care l-aţi ales să ocrotească această parohie, Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv, care, după cum reiese şi din nume, cu credinţă şi cu dragoste, a dăruit şi s-a dăruit permanent oamenilor din jurul său”, a spus IPS Părinte Mitropolit.2

Pentru lucrurile înfăptuite, preotul paroh Nicolae Călinoiu a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor, iar preotul slujitor Mihai Dragu, alături de alte persoane care s-au implicat în mod deosebit în ridicarea noii biserici, au primit Gramate de mulțumire și apreciere din partea Mitropoliei Olteniei.

De asemenea, Ion Bârcă, primarul comunei Turburea, a primit „Crucea Sfântului Nicodim de la Tismana, clasa I-a pentru mireni”.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.