Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Biserica din comuna Căpreni, Parohia Căpreni va fi resfințită duminică, 5 noiembrie, de ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei și un sobor de preoți. Anul acesta, prin grija preotului paroh Dan Dulămiță, a autorităților locale, a enoriașilor și a tuturor celor care au dat o mână de ajutor a fost finalizată pictura în lăcașul de cult.

Duminică, 5 noiembrie, va avea loc resfințirea Bisericii Sf. Dimitrie și Gheorghe din centrul comunei Căpreni, slujba fiind oficiată de ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. Potrivit autorităților din această comună, în 1915 s-a început construirea noului lăcaş; biserica are formă de cruce și este construită în stil brâncovenesc. Este zidită din cărămidă după planurile arhitectului Călin Iliovici din Târgu-Jiu. Iată ce spune pisania: „Această sfântă biserică cu hramul sfinţii M. M. Dimitrie şi Gheorghe s-a zidit din temelie în anul mântuirii 1915 şi s-a terminat în anul mântuirii 1928. S-a înălţat cu concursul şi ajutorul proprietarilor pictaţi în biserică, şi al tuturor locuitorilor din comună precum şi a altor binevoitori din comunele învecinate şi onor prefectura jud. Dolj. Sfinţită de însuşi P. S. S. Episcop D. D. Vartolomei al Râmnicului Noul Severin”. A fost sfințită pe 21 octombrie 1928. În biserică, pe peretele nde cânta corul bisericesc este pictat bustul regelui Ferdinand. În mijloc este pictat PSS Vartolomeiu, episcop al Râmnicului Noul Severin.În partea dreaptă se află portretele Mariei N. Oroveanu, Ecaterinei D. Căpreanu, şi Elenei C Prejbeanu.
Deasupra portretului Mariei Oroveanu, pe aceeaşi linie cu portretul regelui Ferdinand, se află pictat bustul reginei Maria. De menţionat că după 1944, sub imperiul orientărilor impuse in aceea perioadă, sub grija preotului Nicolae Popescu, aceste picturi au fost acoperite cu vopsea pe bază de var, iar în 2002-2003, când biserica a fost recondiţionată prin grija preotului Cârlugea Pompiliu, aceste figuri reprezentative au văzut din nou lumina zilei.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.