Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin Muzeul Cărții și Exilului Românesc, în colaborare cu Asociaţia Arche Culturelle din Paris, a organizat saptămâna trecută, la Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail” din Paris, „Expoziţia, Vernisajul şi Masa Rotundă Exilul din Paris – Parisul din Exil”. La acest eveniment, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” a prezentat participanților o expoziția itinerantă, ce conține peste 30 de panouri dedicate colecțiilor din patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc, prin care se urmăreşte recuperarea, promovarea şi reintegrarea operelor create în afara graniţelor României în circuitele şi reţelele culturale şi academice româneşti şi internaţionale. Vernisajul acestei expoziții a avut loc la New York, la data de 1 decembrie 2022.
În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Pr. Iulian Nistea, parohul Catedralei Mitropolitane „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail” din Paris şi amfitrionul serii. Momentul a fost urmat, apoi, de prezentarea președintelui Asociației Arche Culturelle din Paris, Raluca Prelipceanu, care a vorbit despre Virgil Gheorghiu.
Masa rotundă a fost prefaţată de o serie de comunicări susţinute de cercetători craioveni şi din Franţa:
- Lucian DINDIRICĂ – Muzeul Cărții și Exilului Românesc: un proiect unic și necesar
- Gabriel NEDELEA – Transdisciplinaritate și discurs muzeal în promovarea exilului românesc;
- Lucian BOT – Exilul: Arhitectura unei rezistențe spirituale
- Mihai CIUREA – Reprezentări ale sacrului în cultura exilului românesc
- Daniela IANCU – Cum am cunoscut-o pe Aurora Cornu.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa academicianului Basarab Nicolescu, ctitor şi părinte spiritual al proiectului „Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc”, care, prin intervenţiile de la finalul reuniunii, a tras concluziile şi a confirmat şi legitimat încă o dată eforturile muzeale şi de cercetare întreprinse de instituţia craioveană.