Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

untitled-4532O dezbatere pe tema drepturilor persoanelor cu dizabilităţi s-a desfășurat la sediul Primăriei Târgu Jiu, la iniţiativa lui Nicolae Dobrotă, preşedintele grupului de lucru Gorj al Asociaţiei de luptă împotriva bolii Parkinson, sub organizarea companiei „Huston”.

Într-un format atipic, în jurul unei mese rotunde, au stat oameni cu drepturi egale – reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, ai autorităţilor publice şi medicale de pe plan local, ai medicilor de familie, farmaciştilor, Spitalului Judeţean. Au fost discutate deschis o parte din problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, iar persoanele care au avut răspunsurile la întrebări le-au oferit.

Prima temă s-a referit la pregătirea profesională a persoanelor cu dizabilităţi şi de modul în care pot ajunge să se angajeze. Romeo Chiriac, director executiv AJOFM Gorj, a avut o intervenţie în care a vorbit despre sumele mărite pe care le primesc cei care angajează persoane cu dizabilităţi, despre localităţile din Gorj care fac parte din planul naţional de mobilitate, despre cursurile pe care urmează să le organizeze instituţia pentru formarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi, pentru meserii solicitate de angajatorii din Gorj.

A fost apreciată şi legătura strânsă între AJOFM şi Centrul Christian, reprezentat la eveniment de Daniel Andrei, care le-a reamintit celor prezenţi la eveniment faptul că Centrul editează singura revistă din România în care sunt oferite informaţii administrative de interes pentru toate persoanele cu dizabilităţi.

Birou special în cadrul spitalului pentru persoane cu handicap

La eveniment a fost prezent și Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, care a declarat că, la acest moment, în spital sunt angajate 27 de persoane cu dizabilităţi şi a informat participanţii faptul că, special pentru persoanele cu dizabilităţi a fost făcut în cadrul clădirii administrative, la parter, un birou special în care aceste persoane pot discuta orice probleme au conducerea spitalului.

Contribuția de 2%

Au fost prezenţi la eveniment şi dr. Daiana Angheloiu, vicepreşedinte Promedica, şi Ion Măruţa, preşedintele Sindicatului Sănătatea, care a propus ca fiecare persoană şi instituţie să se gândească bine cui şi pentru ce aloca 2% şi chiar să se ia în considerare înfiinţarea unei fundaţii care să ajute oamenii să ia decizii în acest sens.

untitled-4586

1.000 de bilete tratament nu au fost alocate

Ioana Talău, directorul Casei Județene de Pensii Gorj, a arătat că, din 5200 de bilete la tratament alocate Casei de Pensii, în jur de 1.000 au fost nevalorificate din varii motive. Participanţii au aflat modul în care se calculează punctajul pentru alocarea acestor bilete, faptul că pot găsi informaţii pe site-ul instituţiei.

Persoanele surdo-mute pot conduce autoturisme

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Surzilor filiala Gorj, Constantin Manoiu, a adus în discuţie faptul că sunt persoane de decizie care nu cunosc faptul că persoanele surdo-mute pot conduce autoturisme. De asemenea, persoanele cu epilepsie pot conduce autoturisme în anumite condiţii.

Ocuparea locurilor de parcare

Un subiect foarte discutat s-a referit la ocuparea abuzivă a locurilor de parcare pentru persoane cu dizabilităţi. Aceste cazuri pot fi sesizate la numărul de telefon 0253984, iar cei care accesează acest număr pot verifica ulterior dacă a fost soluţionată reclamaţia. Trebuie găsite soluţii şi în ceea ce priveşte securizarea legitimaţiilor de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi, întrucât participanţii au sesizat faptul că aceste legitimaţii pot fi „copiate” în mod abuziv.

În finalul manifestării, participanţii au stabilit faptul că următoarea întâlnire va avea loc peste 3 luni, aşa încât să se poată urmări activ ce a fost soluţionat în urma primei întâlniri de acest gen, sub egida „Despre drepturi şi dreptate”!

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.