Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Opt gorjeni, cu vârste între 60 și 77 de ani, au simțit emoțiile pe care le-au avut la terminarea liceului. Aceștia au absolvit un curs de limbă franceză susținut de către un cadru didactic retras din activitate. Acțiunea a fost organizată de Biblioteca Județeană „Christian Tell”, prin Centrul Europe Direct și s-a încheiat marți, 10 mai, prin oferirea diplomelor de absolvire.

IMG_7849

Cel mai vârstnic cursant a fost Maria Pănoiu, în vârstă de 77 de ani, care a venit de două ori pe săptămână din comuna Bălănești ca să participe la lecții. „Nu am făcut limba franceză în școală, dar am învățat singură de-a lungul anilor. Pe parcurs am mai acumulat informații și am vrut să văd ce mai pot. Am mai mai participat și la alte cursuri organizate de Biblioteca Județeană, cum ar fi de utilizare a calculatorului, limba engleză. Pentru mine a fost o oportunitate de a pleca de acasă, de a vedea, de a cunoaște, și m-am simțit bine”.

Maria Pănoiu a fost profesor de matematică la Colegiul nr. 2 din Târgu Jiu, iar elevii săi nu au uitat-o nici acum. „Mi-am făcut meseria cu drag. Elevii încă mă mai caută, pe Facebook sau la telefon. Mă bucură acest lucru, că nu am fost uitată de ei și este o dovadă ca am fost apreciată”, ne mărturisește fostul cadru didactic.

IMG_7846

Iulian Moraru, fost inginer agronom, a urmat la cursul de limbă franceză pentru a putea vorbi cu nepoții, care s-au născut și trăiesc în Franța: „A fost un curs frumos și util. Eu trebuia să-mi perfecționez cunoștințele de limba franceză, având în vedere că fiica mea este căsătorită acolo și are doi copii gemeni care nu prea vorbesc limba română. Înțeleg limba română, dar răspund în franceză”.

„A fost o cale să socializeze“

Rodica Banciu, profesor pensionar de limba franceză, a spus că învățăceii aflați la vârsta a treia au fost, în general, ascultători, dar s-a mai întâmplat să vină cu temele nefăcute: „A fost o mare plăcere să lucrez cu oameni care, având o anumită vârstă, au interes pentru a dobândi cunoștințe noi. Nu se plictisesc și pot să acumuleze. Au fost foarte conștiincioși și, în același timp, cursul de franceză a fost o cale să socializeze și să discutăm despre tot felul de lucruri. Sper că s-au simțit bine. S-a mai întâmplat să vină cu tema nefăcută, dar au recuperat”.

Biblioteca Județeană va mai organiza în acest an cursuri de utilizare a calculatorului și de limba engleză.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.