Atingerea operelor lui Brâncuși din Târgu Jiu, interzisă de luni! „Este un muzeu în aer liber“

Atingerea operelor lui Brâncuși din Târgu Jiu, interzisă de luni! „Este un muzeu în aer liber“

- in Arta Plastica, Sculptura, Slider
0
20 vizualizari

IMG_5723[1]De luni, 15 mai, este interzisă atingerea operelor lui Constantin Brâncuși, care fac parte din Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“. Hotărârea de Consiliu Local a intrat în vigoare și stabilește amenzi între 500 și 2.500 de lei pentru cei care încalcă noile reguli.

 
Hotărârea de Consiliu Local nr. 172 mai interzice accesul pe Aleea Scaunelor a bicicliştilor, persoanelor însoţite de animale şi a celor care se deplasează cu role, skateboard şi a vehiculelor cu sau fără motor, în afară de cele care se ocupă de salubrizare sau a laboratoarelor mobile de cercetare și monitorizare a operelor.
Turiștii sunt de acord cu aceste măsuri, pentru că este vorba de un adevărat muzeu în aer liber și de capodopere ale artei universale. „Este o decizie foarte bună, pentru că în acest fel se conservă mult mai bine monumentele și mi se pare normal arta și tot ce ține de tradiția neamului. Poți să admiri fără să atingi, ca într-un muzeu, doar că aici este un muzeu în aer liber. Poți să admiri Masa Tăcerii, fără să te așezi pe scaune. Eu sunt de acord cu această măsură”, ne-a spus Gabriela Drăghici, din București.

Au fost amplasate panouri informative

O serie de panouri informative cu privire la instituirea noilor reguli pentru protejarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” au fost amplasate de municipalitate lângă operele lui Brâncuși. Pentru că cele stipulate în hotărârea de Consiliu Locale sunt scrise cu caractere mici și sunt greu de observat, responsabilitatea informării revine polițiștilor locali. Vizitatorii s-au conformat și cei mai mulți doar s-au fotografiat cu operele de artă, fără să le atingă.

IMG_5729[1]

Operele lui Brâncuși, vandalizate

Măsurile de interzicere a atingerii operelor au fost luate după ce operele lui Brâncuși au fost vandalizate de mai multe ori. Astfel, în ultima perioadă, Coloana „fără de Sfârșit“ a fost zgâriată de două tinere. În urmă cu o lună, o adolescentă din Mehedinţi, aflată în vizită, a scrijelit numele său şi al iubitului alături de o inimioară pe Coloana „fără de Sfârșit“, iar cu alte două săptămâni înainte de această faptă o fată de 12 ani a procedat asemănător. Ea a scrijelit Coloana cu o pietricică, mama ei fiind amendată cu 500 de lei. De asemenea, vizitatorii au mai lipit pe capodorele sculpturii universale gumă de mestecat şi le-au murdărit cu băuturi şi sucuri.

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.