Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O imagine inedită arată curioșilor Cercul Militar din Târgu Jiu în perioada interbelică. Fotografia a fost postată în mediul virtual de către Ion Țîrlea, administratorul paginii „Târgu Jiu Odinioară”. 

Cercul Militar poartă numele lui Emanoil Pârăianu, personalitate marcantă din istoria Gorjului. „Târgu Jiu, Cercul Militar Căpitan Emanoil Pârăianu – perioada interbelică. Clădirea se găsește în spatele Muzeului Judeţean de Istorie. Numele său ne aminteşte de una dintre personalitaţile Gorjului de odinioară, Emanoil Pârăianu , un strălucit militar de carieră, un mare caracter şi, totodată, un sensibil mânuitor al condeiului. Gojean de origine, născut în satul Isvoarele în 1860, absolvent al Liceului Militar din Iași, îsi începe cariera la Regimentul 1 Dolj, ajungând ulterior la regimentul 18 Gorj. Își etalează harul de a scrie în multe din publicațiile vremii. Ajunge la gradul de căpitan şi în 1910 demisionează din armată pentru a se dedica scrisului, fără a uita, însă, de viața cazonă, dovedind din plin acest lucru prin faptele ce vor urma”, scrie Ion Țîrlea. 

După moartea sa, Emanoil Pârăianu lasă moștenire avarea sa, aici fiind inclus și terenul pe care s-a construit Cercul Militar. „Spirit generos, neavând copii , lasă o parte din moştenire rudelor, iar terenul din spatele Prefecturii din acea vreme îl lasă Garnizoanei Târgu Jiu, pentru ca pe acel teren să se construiască Cercul Militar ce îi va purta numele. Toate dorinţele sale au fost legiferate testamentar în timpul vieții sale. Jean Bărbulescu, în 1925, îl caracteriză astfel: «Suflet mare, înainte de a-şi da obştescul sfârşit, Căpitanul Pârăeanu, s-a gândit cum ar putea, ca şi după moarte, să mai poată fi de folos neamului. Şi a găsit mijlocul: căsuţa lui bătrână, de lângă Prefectură, singura avere ce-i rămăsese de la părinţi, – căci el, în viaţă, nu s-a gândit să strângă averi – a lăsat-o prin testament Garnizoanei Târgu Jiu, pentru a se face din ea CERCUL MILITAR»”, a mai scris Ion Țîrlea.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.