Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

NikoNicoleta Spiridon este un tânăr artist fotograf, în vârstă de 24 de ani, născut la Bumbești-Jiu, care acum activează și studiază în Timișoara. Acolo a și absolvit Facultatea de Arte și Design și acum este studentă la master. Primul contact cu un aparat de fotografiat a fost acum mai bine de 10 ani, iar în prezent, această artă este pentru Niko „limbajul de exprimare care mi-e cel mai aproape de suflet”.

Reporter: La ce vârstă ai pus mâna pe un aparat foto și care au fost primele subiecte?

Nicoleta Spiridon – „Niko WildDream”: Este greu să spun exact când s-a întâmplat asta, probabil undeva pe la vârsta de 12 – 13 ani, iar primele mele subiecte au fost prietenii și familia, oamenii în general.

Rep.: Ce îți place cel mai mult să fotografiezi? De ce?

Niko WildDream: Îmi plac portretele, pentru că mi se pare o adevărată provocare să poți să dezvălui puțin din personalitatea unui om printr-o imagine. Un portret bun se obține foarte greu pentru că deseori ne punem o mască „frumoasă”, prin care vrem să arătăm cât mai bine. Un portret bun trebuie să fie sincer și se obține după un timp în care subiectul se familiarizează cu camera.

Rep:  Când te-ai decis să urmezi studii în domeniu și cu ce ai început?

Niko WildDream: În liceu, cred că după ce m-am întors de la un festival de fotografie la care participasem în Timișoara – „ManyFest”. Atunci am avut șansa să vizitez Facultatea de Arte și Design și să cunosc o mică parte dintre profesori. Înainte de facultate, nu participasem la un curs, ci doar la câteva workshop-uri de o zi. Baza am învățat-o cu aparatul în mână și experimentând.

Rep: Ai studiat Facultatea de Arte și Design din Timișoara. Care au fost cele mai importante lucruri învățate la facultate? În ce proiecte ai fost implicată?

Niko WildDream: Cele mai importante lucruri învățate în Facultate au fost, probabil, istoria artei, istoria fotografiei și a cinematografiei, cum să filmez și să montez imaginile și am mai învățat că pot să fac orice atâta timp cât pot să-mi argumentez ideea.

Rep.: Te-ai inspirat de-a lungul anilor de la fotografi consacrați? Care au fost aceștia și în ce fel te-au influențat?

Niko WildDream: Da, cu siguranță m-am inspirat de la alți artiști, însă nu sunt neapărat fotografi. Pictura este o sursă foarte bună de inspirație, Caravaggio, Rembrandt, Leonardo da Vinci, dar și artiști moderni ca Pollock, Mondrian. Ca fotografi, mereu mi-au plăcut Helmut Newton și fotografia sa provocatoare, portretele Dianei Arbus, fotografiile ironice ale lui Martin Parr, giganticele fotografii ale lui Andreas Gursky care au devenit și cele mai scumpe fotografii din lume, lista poate continua la nesfârșit.

Night SkyRep:  În ce alte surse îți găsești inspirația?

Niko WildDream: În natură, în forme și texturi. Inspirația o poți găsi în orice.

Rep.: Ce surse de lumină folosești?

Niko WildDream: De cele mai multe ori folosesc lumina naturală, dar pentru proiecte de beauty folosesc blitz-uri de studio cu modificatoare de lumină, în funcție de ce rezultat vreau să obțin.

Rep.: Am văzut că ai optat pentru fashion-photography. Cum reușesti să  obții de la un model exact ceea ce te interesează

Niko WildDream: Este unul dintre genurile mele preferate pentru că îți permite să fi creativ și să te „joci”. În primul rând, selecția este importantă, modelul trebuie să fie dezinvolt și să se cunoască, să știe ce poziții o avantajează. De obicei, modelele știu să pozeze și nu au nevoie de foarte multe indicații.  Dialogul este important pentru o colaborare frumoasă.

Rep.: Ce înseamnă fotografia pentru tine?

Niko WildDream: Fotografia este limbajul universal cel mai folosit de pe mapamond. Indiferent de naționalitate, toată lumea înțelege o fotografie, deși interpretările pot fi ușor diferite din cauza culturilor. Se fac miliarde de fotografii în fiecare zi pentru că tehnologia ne permite, dar câte dintre ele ne spun ceva? Pentru mine fotografia este limbajul de exprimare care mi-e cel mai aproape de suflet.

Rep.: Ce tehnici folosești și cum le-ai explica pe înțelesul tuturor?

Niko WildDream: Cunoscând optica aparatelor de fotografiat, cunoscând istoria fotografiei, automat tehnicile le înțelegi ușor și le poți combina în așa fel încât să obții efectul dorit. Îmi place să folosesc deseori timp lung de expunere pentru a sugera mișcarea și frumusețea liniilor generate de aceasta. Deseori, folosesc tehnica dodge and burn în post procesarea fotografiilor, pentru a scoate în evidență un detaliu, însă nu abuzez de ea pentru că vreau să păstrez aspectul natural.

AutumnRep.: Ce planuri fotografice de viitor ai?

Niko WildDream: Sper să țin o expoziție personală cât mai curând, iar după master, mă gândesc să aplic pentru doctorat, dar mai e până acolo.

Rep.: Unde au apărut fotografiile tale și cât de importantă este recunoașterea talentului tău?

Niko WildDream: Cea mai importantă recunoaștere pentru mine este apariția de pe site-ul revistei „Vogue” Italia, care mi-au publicat peste 150 de fotografii, iar 13 dintre ele au ajuns în categoria „Best of”. Îmi place foarte mult direcția în care duc ei moda, dar și fotografia conceptuală. Am avut câteva apariții și în revistele „Make up magazine”, „Intercoiffure Magazine”, „Dark Beauty Magazine”. Fotografiile mele le puteți vedea pe www.NikoWD.com

Rep.: Care este cea mai importantă calitate a unui fotograf bun?

Niko WildDream: Sinceritatea căutărilor sale, să nu imite alți fotografi. Toți artiștii cunoscuți au rămas în istorie tocmai pentru că au mers pe drumul lor și au avut curajul să lase în urmă trecutul și să inoveze limbajul artistic.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.