Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

13874705_1072880349415584_42068881_nÎntr-o societate în care foarte puțini tineri mai reușesc să promoveze examenul de Bacalaureat, iar dezinteresul primează, Ariadna Ecaterina Guță, o adolescentă din orașul Rovinari, a dovedit că succesul poate fi scris de fiecare om ce crede în puterile sale și care își dorește să facă performanță. Aceasta a obținut media 10 la examenul maturității, iar reușita sa a fost încununată de alta, una care îi va decide viitorul. Adolescenta a fost admisă la Academia Forțelor Terestre, dorind să urmeze o carieră militară. Ariadna povestește pentru „Cult-ura” cum a reușit să obțină punctaj maxim la Bac, dar și ce presupune pregătirea pentru cel mai important examen al vieții.

Ariadna Ecaterina Guță este originară din Rovinari, însă a urmat Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”. Mereu a avut sprijinul familiei, iar reușitele sale au fost cea mai bună răsplată pentru părinți și fratele său, cel din urmă activând de câțiva ani în domeniul militar. Adolescenta susține că pentru examenul maturității a renunțat la orice altă activitate cotidiană, conștientizând că este foarte important să își focalizeze toată atenția pentru a obține un rezultat bun la Bac.

Reporter: Te afli printre puținele persoane din Gorj care au obținut media 10 la Bacalaureat? Cât de greu a fost să te pregătești pentru acest important examen?

Ariadna Ecaterina Guță: A fost o perioada dificilă în care a fost necesar să îmi focalizez toată atenția pe învățat. Pe parcursul clasei a XII-a am încercat să mai reduc din celelalte activitați extrașcolare și să mă dedic în principal pregătirii, atât pentru examenul de Bacalaureat,  dar   și pentru examenul de admitere.

Rep.: Cât datorezi școlii și cât efortului desfășurat în particular pentru rezultatul obținut?

A.E.G.: Deși lucrul idividual realizat a fost intens, consider că școala a avut un rol fundamental în ceea ce privește reușita acestui examen , întrucât fără îndrumarea si susținerea profesorilor nu aș fi putut realiza acest ideal.

Rep.: Foarte puțini tineri aleg să se pregătească pentru examenul maturității. Ce anume te-a motivat să înveți încât să ai acest rezultat? De ce ar trebui să fie tinerii mai responsabili când vine vorba de examenul de Bacalaureat?

A.E.G.: Pot spune că este vorba , în primul rând , de dorința de a fi printre cei buni și de a demonstra că eforturile făcute pe parcursul anilor de școală nu au fost în zadar. Am vrut mă ridic la nivelul  liceului unde am absolvit, să onorez așteptarile profesorilor și, nu în ultimul rând, să îmi demonstrez mie că pot să ating țelurile pe care mi le-am propus. Examenul de Bacalaureat reprezintă o treapă pentru formarea noastră, tocmai de aceea tinerii ar trebui să îl privească cu seriozitate, este reflexia multor ani de muncă și perseverență.

13872429_1072880339415585_617110639_nRep.: După această performanță, ce facultate vrei să urmezi? Ce profesie dorești să ai în viitor?

A.E.G.: Am ales să îmi continui studiile la Academia Forțelor Terestre  „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, unde ulterior am fost și admisă, dorindu-mi să urmez o carieră militară unde să pot evolua.

Rep.:  De ce ai ales să studiezi în acest domeniu?

A.E.G.: Am fost motivată de fratele meu mai mare, absolvent al acestei Academii, mi-am dorit foarte mult să-l urmez. Am vrut să fac ceva pentru țara mea, lucrând alături de oameni ce au un nivel ridicat de pregătire și într-un mediu de lucru profesionist , ce ridică provocări zi e zi . În acest fel mi-a fost descrisă și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, de aceea am ales să urmez aceast  drum.

Rep.: Crezi că pentru a obține performanță la nivel educațional, un elev trebuie să provină dintr-o familie cu bani?

A.E.G.: Consider că pentru a obține performanță este nevoie doar de ambiție si perseverență, banii nu vor reprezenta niciodată o pârghie atât timp cât îți dorești din suflet să realizezi ceva.

Rep.: Aproape toți elevii cu rezultate deosebite părăsesc țara, tu de ce nu ai ales o facultate din străinătate?

A.E.G.: Am ales să îmi continui studiile  în România deoarece am realizat că odată ce toți oamenii valoroși pleacă, aici nu va mai rămane nimic bun. Dorindu-mi, totodată, să rămân alături de familie și de țara în care m-am format și care mi-a oferit prilejul de a mă afirma și de a evolua, mi-am dat seama că este locul cel mai prielnic pentru a-mi continua drumul.

13883744_1072880332748919_1885976820_nRep.: Ai participat la olimpiade în timpul studiilor liceale la CNET? La ce materii și ce premii ai obținut?

A.E.G.: Pe parcursul studiilor liceale la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, am participat la Concursul Național de Matematica Aplicata „Adolf Haimovici”, atât in clasa a XI-a, clasându-ma pe locul I la nivel județean , cât și îîn clasa a XII-a unde am reușit performanța de a obține premiul mențiune la faza națională.

Rep.: Care sunt valorile după care te ghidezi în viață?

A.E.G.: Adevăratele valori după care mă ghidez în viață sunt familia, credința , curajul și perseverența, însă  nu pot să nu amintesc de iubire, iubirea față de viață, de țară și de tot ceea ce este frumos și esențial pentru a avea o gândire pozitivă și o viziune originală asupra vieții.

Rep.: Ce rol au avut părinții în reușita ta?

A.E.G.: Părinții mei au reprezentat în mod cert un rol esențial în reușita mea. Ei m-au sprijinit din toate punctele de vedere, oferindu-mi  mediul prielnic dezvoltării mele, prin sfaturile și atenția pe care mi le-au acordat pe tot parcursul vieții.

Rep.: Un sfat pentru tinerii din generația ta, care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat?

A.E.G.: Cred că cel mai potrivit lucru pe care aș putea să-l spun colegilor mei este că un eșec nu ne va defini niciodată viitorul, este într-adevăr un examen important pe care este necesar să îl promovăm, în primul rând pentru împlinirea noastră, pentru a ne demonstra că nu am parcurs degeaba cei doisprezece ani de școală, iar cu puțină ambiție fiecare dintre noi poate trece acest prag.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.