Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, invită publicul să viziteze expoziţia „Arhitectura Independenței în Europa Centrală”, deschisă în perioada 7 aprilie – 7 mai 2023, la Palatul Culturii din Iași.
Rezultat al unui proiect cultural cofinanțat din fondurile Ministrerului Culturii și Patrimoniului Național din Polonia, ca parte a Programului multianual NIEPODLEGŁA pentru anii 2017-2022, expoziția documentează perioada dinamică de după 1918, prezentată din perspectiva întregului spectru de schimbări care a influențat spațiul, urbanismul și arhitectura noilor țări apărute pe harta Europei Centrale, luând naștere o nouă ordine – politică, socială și culturală. Curatorii acestui eveniment expozițional sunt: Łukasz Galusek, dr. Żanna Komar, Helena Postawka-Lech, dr. Michał Wiśniewski, Natalia Żak.
Sfârșitul Primului Război Mondial a schimbat radical imaginea geopolitică a Europei Centrale, aducând libertate multor popoare, în timp ce pentru altele a însemnat schimbări profunde în viața politică și economică. Daunele lăsate de război, schimbarea granițelor și ciocnirea cu noile realități politice și-au pus amprenta asupra dezvoltării culturii și formei arhitecturii în această parte a continentului timp de câteva decenii.
Schimbările politice au făcut ca metropolele cândva pline de viață să-și piardă din importanță, în timp ce orașele de provincie au devenit peste noapte capitale de țări sau regiuni. Tinerele state aveau nevoie de un cadru adecvat, demn, iar caracterul monumental al clădirilor și amploarea spațiilor publice au contribuit la consolidarea noii puteri și la construirea identității naționale.
Triumfător a fost modernismul, care s-a dezvoltat în funcție de nevoile celor săraci, oferindu-le locuințe ieftine, pentru ca, în timp, să capete o dimensiune nouă, luxoasă. Parcurgând expoziția, publicul va putea afla cum s-au schimbat Bucureștiul, Varșovia, Tallinn, Eforie Nord și Cernăuți.