Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În cadrul acestui interviu o vom cunoaște pe Andra Gabriela Cîrstoiu, elevă a Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. Prin intermediul acestui interviu Andra ne va spune cât de important este voluntariatul în rândul tinerilor, dar și cum îmbină școala cu voluntariatul. Totodată, Andra ne va spune ce înseamnă România pentru ea, dar și ce trebuie să facă cei care ne conduc pentru ca tinerii să nu mai plece din țară.
Reporter: Înainte de toate aș vrea să ne zici câteva cuvinte despre tine, astfel încât cei care citesc acest interviu să te cunoască de la început?

Andra Gabriela Cîrstoiu: Sunt o fire activă, îmi place să mă implic în proiecte, să socializez, să schimb opinii, să arăt că noi, tinerii, putem face lumea să fie mai bună și că vocea noastră trebuie să fie una puternică și care să se facă auzită.

„Proiectul are ca scop conştientizarea tinerilor şi a comunităţii locale privind necesitatea petrecerii timpului liber.”
Reporter: Ești o tânără care se implică în foarte multe proiecte, în mod voluntar. Ce înseamnă voluntariatul pentru tine și de ce alegi să te implici?

Andra Gabriela Cîrstoiu: Pentru mine, voluntariatul nu este un timp irosit ci o activitate recreativă prin care pot petrece timp de calitate alături de prieteni vechi și noi, făcând lucruri bune pentru comunitatea noastră.

Reporter: Care este ultimul proiect în care te-ai implicat și în ce a constat acest proiect?

Andra Gabriela Cîrstoiu: Ultimul proiect la care am luat parte a fost „Terapie verde pentru tineri”, proiect pe care l-am și coordonat alături de doamnele profesoare Burtea-Protesoiu Elena-Gabriela și Calota Rodica.

Proiectul „Terapie verde pentru tineri”, propus de Asociația Academia Creativă MULTILINGUA, face parte din cele 11 proiecte cofinanțate prin programul de finanţare nerambursabilă din bugetul Consiliului Judeţean Gorj pe anul 2022, selecţionate de către o comisie de evaluare numită prin Dispoziţia Preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj. Prin aprobarea proiectului, data inceperii a fost stabilita ca fiind 21 iulie 2022, acesta urmând a se încheia pe 21 noiembrie al aceluiași an.

Proiectul are ca scop conştientizarea tinerilor şi a comunităţii locale privind necesitatea petrecerii timpului liber într-un cadru natural, sănătos, implicarea în protejarea mediului prin acţiuni de ecologizare, refacerea şi înfrumuseţarea spaţiilor verzi şi amenajarea parcului din incinta şcolii, prin crearea unui spaţiu de relaxare și reverie, care, pe lângă primenirea aerului de respirat, să reprezinte o sursă de inspiraţie, creativitate și de educaţie ecologică pentru elevii de toate vârstele, de formare a unui comportament civic responsabil faţă de sine și faţă de mediu.

„A fost o experiența de neuitat care mi-a marcat vara acelui an.”
Reporter: Am văzut că înveți foarte bine și că ai rezultate deosebite la învățătură. Aici am putea menționa medalia de bronz la Olimpiada Națională de Matematică, medalia de bronz la Olimpiada Națională de Lingvistică sau mențiunea obținută la etapa națională a Olimpiadei Digitale de Matematică BRIO. Cum reușești să îmbini voluntariatul cu școala, de tine mai ai timp?

Andra Gabriela Cîrstoiu:Sunt convinsă că rezultatele obținute în munca de voluntariat mă motivează să obțin rezultate bune și la învățătură, după cum sunt încurajată de rezultatele bune să continui activitatea de voluntariat. Așadar, consider aceste două domenii complementare.

De altfel, voluntariatul este o promovare a lecției din clasă în aer liber, de la domeniul pur epistemologic la cel pragmatic. Vorbind de timpul dedicat mie, prefer sa îl petrec învățând lucruri noi, aprofundând subiectele care mă pasionează și toate acestea în compania prietenilor.

Reporter: Totodată, știu că ai jucat într-un film, care are premiera în cinematografe chiar astăzi, de 1 decembrie. Despre ce film este vorba și cum ai ajuns să joci în acest film?

Andra Gabriela Cîrstoiu: Da, este vorba de filmul „Gata oricând! – Eroii de la Podul Jiului”, a carui producție a fost inceputa în 2019, când de altfel am vazut într-un ziar un articol în care se anunțau preselecțiile pentru acest film. A fost o experiența de neuitat care mi-a marcat vara acelui an.

„În spatele revistei „Perla Verde” au fost multe nopți la rând nedormite.”
Reporter: Din câte am văzut, ești secretarul de redacție al revistei „Perla Verde”. Ce subiecte tratează această revistă și cât de mult s-a muncit pentru ca această revistă să vadă lumina tiparului?

Andra Gabriela Cîrstoiu: Revista reflectă tot parcursul nostru în acest proiect, în proiectul „Terapie Verde pentru Tineri”, de la planificarea activităților până la înfăptuirea lor, fiind o colecție de articole și amintiri adunate  de la coordonatorii proiectului, cât și de la voluntarii acestuia.

În spatele revistei „Perla Verde” au fost multe nopți la rând nedormite, în care ajungeam seara acasă de la școală, și pe la 19:30 intram pe zoom-uri care țineau până spre dimineață.

Reporter: Cât de mult te susțin părinții tăi în toate activitățile tale și cât de mult cotează acest lucru pentru tine?

Andra Gabriela Cîrstoiu: Încă de mică am avut susținerea părinților, care mi-au spus că totul în viață este posibil, dar doar prin multă muncă.

„Cei care conduc această țară ar trebui să ne acorde respectul cuvenit.”
Reporter: Astăzi este Ziua Națională a României și am o curiozitate. Ce reprezintă România pentru tine?

Andra Gabriela Cîrstoiu: Romania este acasă. Este locul unde m-am născut, în care trăiesc și în care vreau sa rămân. Asta mă și ghidează să evoluez profesional și să-mi aduc contribuția aici, în țara mea, nu printre străini.

Reporter: Ce ar trebui să facă cei care conduc această țară pentru tineri ca tine, care au rezultate bune la învățătură, astfel încât să nu mai plecați printre străini și să rămâneți în România?

Andra Gabriela Cîrstoiu:În primul rând, cred ca cei care conduc această țară ar trebui să ne acorde respectul cuvenit, cel mai mare suport pentru noi fiind acordat de către părinți și de către unele cadre didactice.

În al doilea rând, aceștia ar trebui să susțină toate școlile, fie ele din zone urbane sau rurale, astfel încât fiecare elev să aibă posibilitatea de a învața, ba chiar de a ajunge la performanțe. Deși aceste lucruri sunt greu realizabile, cu destul timp și muncă alocate ele pot deveni realități.

Reporter: Acum că am ajuns la finalul interviului aș vrea să ne zici ce planuri de viitor ai?

Andra Gabriela Cîrstoiu: Privind spre viitor aș vrea să mă axez pe aprofundarea subiectelor care mă interesează, mai târziu dorindu-mi să-mi formez o carieră pe care sa o dezvolt în țara mea.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.