Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În cadrul acestui interviu o vom cunoaște pe Ana Maria Drăgan, o tânără din județul Gorj, pasionată de „eliberarea emoțională”. Citind acest interviu veți putea afla de la Ana Maria de ce trebuie să apelăm la această terapie, cum ne poate ajuta, dar mai ales cum putem afla când trebuie să ne eliberăm sufletește. Totodată, vom afla de la Ana Maria care este legătura dintre „eliberarea emoțională” și „dezvoltarea personală”.
Reporter: În primul rând aș vrea să ne zici câteva cuvinte despre tine, astfel încât cei care citesc acest interviu să te cunoască mai bine.

Ana Maria Drăgan: Sunt un om simplu, care la un moment dat și-a pus întrebarea “Oare viață poate fi și frumoasă?”, iar de atunci până astăzi tot descopăr asta.

Reporter: Am văzut că ești consilier de dezvoltare personală, și în același timp te ocupi și de partea de „eliberare emoțională”. Aș vrea să ne explici ce înseamnă „eliberarea emoțională”, la ce se referă mai exact?

Ana Maria Drăgan: Să descriu acest proces în cuvinte simt că mă limitează destul de mult, însă, o să încerc să fac asta. A te elibera emoțional înseamnă a da la o parte toate acele straturi grele pe care le-am pus pe noi de-a lungul vieții, de la emoții suprimate, până la credințe limitative. Dacă se zice că după orice furtună apare soarele, pot spune cert că după orice eliberare emoțională apare Pacea Interioară.

„Din păcate, mintea noastră , pentru a ne proteja de sentimente, impulsuri,  și gânduri nedorite, apelează în mod normal la ceea ce crede că îi va da mai mult control…”
Reporter: Cum ți-ai descoperit această latură și ce te-a determinat să mergi pe acest drum?

Ana Maria Drăgan: Încă de mică, oamenii veneau către mine cu diverse probleme, să se descarce. Eram o persoană destul de empatică și de emotivă. Mult timp, am considerat această sensibilitate fiind ceva negativ, însă ulterior am realizat că este o virtute. Pot spune că drumul m-a ales pe mine, nu eu pe el. Însă, la vârstă de 21 de ani am început cu propria mea vindecare, iar ulterior am înțeles că aș fi mult prea egoistă dacă aș ține doar pentru mine aceste instrumente, care pe mine m-au ajutat să-mi transform viață.

Reporter: Bănuiesc că atunci când vorbim despre ”eliberare emoțională” vorbim și despre anumite tehnici care au legătură cu acest lucru. Care ar fi aceste tehnici de ”eliberare emoțională”?

Ana Maria Drăgan: Personal, atât pe clienții mei, cât și pe mine, lucrez cu 2 tehnici și anume: Metodă Sedona, cât și Letting Go – David Hawkins.  Cele 2 tehnici sunt foarte simple, le putem practica și singuri după ce învățăm mecanismul din spate.

Reporter: Există anumite mecanisme de eliberare a emoțiilor, care să ajute la o ”eliberare emoțională” cât mai eficientă?

Ana Maria Drăgan: Din păcate, mintea noastră , pentru a ne proteja de sentimente, impulsuri,  și gânduri nedorite, apelează în mod normal la ceea ce crede că îi va da mai mult control sau auto-control, și anume trei tipuri de mecanisme de apărare, inconștiente:

– Reprimarea

– Exprimare

– Evadare

REPRIMAREA

Presupune să îți îngropi sentimentele, pentru a le elimina din conștiință. Există mai multe maniere de a face acest lucru: refulare, reprimare, negare, proiecția și alte mecanisme mai complexe.

Emoțiile se tot acumulează, se tot acumulează și se manifestă în diverse boli și afecțiuni pe corpul fizic de-a lungul vieții.

EXPRIMARE

Presupune să transpui în vorbire acțiunea, emoțiile tale, să te „descarci” pe celălalt. Acestea în mod normal perpetuează negativitatea. Ex -> te-ai enervat cu șeful și te duci în trafic.

Prin exprimare ce scoți ți se întoarce că un bumerang.

EVADAREA

Presupune evitarea trăirilor și recurgerea la distracție.

Această abordarea duce la dependențe de substanțe și de activități, dependența de muncă, sport, TV, călătorii, jocuri de noroc, filme, etc…, iar în timp bagajul emoțional netrăit se somatizează pe corpul fizic.

Soluția eliberatoare: Mecanismul renunțării

Mecanismul renunțării presupune să devii prezent, conștient de un anumit sentiment existent sau unul pe care îl lași să apară, să îl trăiești și să îl lași să fie, să își urmeze cursul fără a vrea să faci ceva cu sau în legătură cu el. Efectul renunțării este că  ajungi să nu mai nutrești sentimente puternice față de nimic, de genul „e ok dacă se întâmpla, e ok și dacă nu”.

Ești liber să te bucuri de ceva/cineva, dar fericirea ta nu mai depinde de el.

„Ne putem da seama că avem anumite probleme/blocaje atunci când suntem sinceri cu noi…”
Reporter: Mulți dintre noi nu ne cunoaștem emoțiile, există cumva vreo scara a emoțiilor pe care noi o coborâm și o urcăm fără să ne dăm seama? Și daca da, cum ne putem da seama unde ne aflăm pe această scară?

Ana Maria Drăgan: Da, David Hawkins a studiat și experimentat zeci de ani nivelele de conștiință și a descoperit o scară logaritmică ce echivalează cu diferite nivele energetice corespunzătoare. Fiecare nivel de dezvoltare a conștiinței îți determina gradul de fericire, emoțiile pe care le simți de obicei, procesele ce au loc în interiorul tău și viziunea generală asupra vieții.  La o prima vedere, este foarte ușor să ne dăm seama unde ne aflăm noi.

Reporter: Cum își poate da seama o persoană că are anumite probleme, iar aceste probleme pot să fie rezolvate apelând la ”eliberarea emoțională”?

Ana Maria Drăgan:  În primul rând, ne putem da seama că avem anumite probleme/blocaje atunci când suntem sinceri cu noi și când, uneori, mai facem o “scanare” a vieții noastre și constatăm că “rainy season” e mult mai prezent decât celelalte sezoane. Iar ulterior, eliberările emoționale, ne ajută să dăm la o parte acele poveri pe care le purtăm pe umeri și să vedem luminița de la capătul tunelului.

Reporter: De ce crezi că o persoană ar avea nevoie să se ”elibereze emoțional” și până unde se poate ajunge cu ”eliberarea emoțională”:

Ana Maria Drăgan: Consider că emoțiile netrăite la timp și cele reprimate, mai devreme sau mai târziu, o să iasă la suprafață pe corpul fizic, iar uneori se somatizează în diverse afecțiuni. Consider că prevenția e cea mai eficientă, tocmai de aceea  recomand din inima să nu ne identificăm cu emoțiile noastre și să le lăsăm să se elibereze, iar dacă nu putem face asta singuri, să apelăm la specialiști.

„Concentrează-te pe emoție, din nou și din nou…”
Reporter: Cum se întâmplă procesul de transformare și de ”eliberare emoțională”?

Ana Maria Drăgan:  Deși multă lume are impresia că acest proces este unul dificil și că să funcționeze trebuie să fie dificil, el este unul foarte, foarte simplu.

Mai departe o să-ți explic ce-i 2 pași care stau la baza unei eliberări emoționale:

Pas 1. Îți permiți să ai emoția/senzația/sentimentul respectiv, fără  să îi opui rezistență, fără să  vrei să scapi de el, fără  să vrei să îl ascunzi, să îl arăți, exprimi, fără să te lași dus în atitudini sau gânduri moraliste despre el.

Pot apărea:

– Rezistențe, la a-i permite să fie sau să se ducă;

– Vinovăție pentru că ai acele emoții;

– Rezistențele ego-ului la tehnică: uiți, vrei să fugi, scepticism „nu funcționează”, e greu să aplic, nu țin minte, e confuz.

Pas 2. Concentrează-te pe emoție, din nou și din nou. Doar las-o să fie. Vezi unde o simți în corp, vezi cât de intensă o simți.  Și ulterior, prin puterea intenției, decide să o eliberezi.

„Din punct de vedere profesional, evoluăm atât cât considerăm că merităm…”
Reporter: Totodată, am văzut că te ocupi și de partea de dezvoltare personală. Ce legătură există între parte de dezvoltare personală și cea de ”eliberare emoțională”?

Ana Maria Drăgan:  Consider că “Eliberarea Emoțională” este doar un instrument din aria vastă a dezvoltării personale care se completează perfect.

Reporter: Cum te poate ajuta dezvoltarea personală pe plan profesional?

Ana Maria Drăgan:  Din punct de vedere profesional, evoluăm atât cât considerăm că merităm și atât cât am văzut că se poate la oamenii din jur. Dezvoltarea personală ne permite să ne mărim nivelul de merit, precum și să ne lărgim orizontul din toată punctele de vedere.

Reporter: Ce presupune un curs de dezvoltare personală?

Ana Maria Drăgan: În funcție de tema pe care lucrăm, un curs de dezvoltare personală este un curs unde facem multe schimbări în viață noastră. Un curs unde ne eliberăm de foarte multe credințe limitative și începem să vedem viață dintr-o total altă perspectiva.

Reporter: Cui se adresează terapiile oferite de tine, atât cele de ”eliberare emoțională”, cât și cele de ”dezvoltare personală”. Există o anumită categorie de persoane?

Ana Maria Drăgan: Terapiile mele se adresează tuturor oamenilor care își doresc o schimbare reală în viață lor. În terapie, clar vârsta este doar un număr.

Reporter: Ne apropiem de finalul interviului și aș vrea să te întreb de experiența ta din Thailanda. Cum ai ajuns în această țară și ce ai învățat din această experiență?

Ana Maria Drăgan:  În 2018 am ajuns în Thailanda cu un program de voluntariat, unde am predat engleză copiilor timp de 2 luni. Pot spune că în aceste 2 luni am învățat mai multe lucruri de la ei, decât ei de la mine. Acești copii m-au învățat lecția smereniei și ce înseamnă să fii fericit, fără că fericirea ta să se bazeze pe factori exteriori. Pentru mine a fost experiența care mi-a schimbat total perspectiva din care vedeam viața, o experiență care m-a conectat mai mult cu partea spirituală. Acolo am și vizitat un ashram, și am descoperit și religia budistă.

Reporter: Cum te pot găsi persoanele care vor să apeleze la terapia de ”eliberare emoțională”?

Ana Maria Drăgan: Atât pe Facebook, Ana Maria Drăgan, cât și pe Instagram, unde sunt mult mai activă, anamariaaad.

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.