Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O tânără elevă a Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”, Ioana Viviana Dabelea, se poate mândri cu o performanță mai greu egalată de fetele din ziua de azi. Eleva a obținut medalia de argint la Olimpiada Națională de Informatică și nu este la prima participare la acest gen de concursuri. De-a lungul anilor, încă din gimnaziu, a căpătat o experiență în acest domeniu, lucru ce a ajutat-o să câștige medalia pe care o vede ca pe o încununare a muncii sale. În spatele acestei tinere de numai 16 ani se află o persoană pasionată și determinată, conștientă că numai prin multă muncă și sacrificii poți obține lucrurile pe care ți le dorești. Este pasionată și de literatură, preferând să citească o carte în loc să se uite la televizor, lucru ce i-ar limita imaginația. „Sunt o fire ambițioasă care muncește mult pentru a se autodepăși. Chiar dacă sunt o iubitoare a științelor exacte, recunosc că îmi place foarte mult să citesc, atât pentru a-mi dezvolta universul cunoașterii cât și pentru a mă desprinde de lumea reală și a pleca în aventură cu personajele diferitelor cărți. Cum zicea și un mare autor contemporan: „Un cititor trăieşte o mie de vieţi înainte de a muri. Omul care nu citeşte trăieşte doar o singură viaţă”. ( George R.R. Martin)”, susține Ioana Viviana Dabelea.

Reporter: Ești singura fată din cei șase elevi ai Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” olimpici naționali la informatică. Cum te face asta să te simți?

Ioana Viviana Dabelea: Nu mă face să mă simt diferit, deoarece toți pornim cu șanse egale și cred că nu are importanță dacă ești fată sau băiat. Din lotul județului au mai făcut parte încă două fete.

Reporter: Cum te-ai pregătit pentru această olimpiadă?

Ioana Viviana D.: Pregătirea pentru olimpiadă s-a realizat încă de la începutul anului școlar, dar au contat atât experiența cât și cunoștințele dobândite de mine prin participarea la Olimpiadele Naționale de Informatică din toți anii de gimnaziu.

Reporter: Ai obținut o medalie de argint. Ai ceva să-ți reproșezi? Crezi că puteai face mai bine?

Ioana V.D.: Pentru mine obținerea medaliei de argint și a mențiunii MEN este un rezultat  foarte bun și sunt fericită pentru el,  fiind o încununare a muncii mele. Întotdeauna este loc și de mai bine, dar la ora actuală nu am nimic să-mi reproșez. Este o competiție strânsă, toți elevii fiind foarte bine pregătiți.

Rep.: Ce alte materii îți mai plac la școală?

I.V.D.: Îmi plac, în mod special, științele exacte. Materiile mele favorite fiind matematica, informatica și fizica.

Rep.: Ce pasiuni ai și cum îți petreci timpul liber?

I.V.D.: În timpul meu liber, dacă vremea este frumoasă, îmi place să ies pe afară și să mă plimb cu ripstick-ul sau cu rolele. Dacă plouă, prefer să stau în casă și să citesc o carte sau să ascult muzică. O pasiune de-a mea mai recentă este aceea de a realiza diferite proiecte în alte medii de programare față de cele învățate la școală (ex. C#). Acest lucru mă ajută la dezvoltarea cunoștințelor mele într-un mod plăcut.

Rep.: Preferi să citești cartea sau să vezi filmul? De ce?

I.V.D.: Întotdeauna o să prefer citirea unei cărți față de vizionarea unui film, deoarece cartea este mult mai detaliată și îți oferă șansa de a avea o viziune proprie asupra personajelor și a acțiunii.

Rep.: La ce concursuri/olimpiade ai mai participat și cu ce premii te-ai ales?

I.V.D.: Am participat în fiecare an la diferite olimpiade și concursuri școlare. În clasa a V-a am obținut medalia de bronz la Olimpiada Națională de Informatică, în clasa a VII-a premiul al II-lea la Concursul Interjudețean Info-Oltenia. La Olimpiada Județeană de Matematică am obținut premiul al II-lea în clasa a V-a, mențiune în clasa a VII-a, premiul al III-lea în clasa a VIII-a și mențiune în clasa a IX-a, precum și premiul I la Concursul Interjudețean „Emil Isac” anul acesta.

Rep.: Ce meserie ai vrea să urmezi în viitor? De ce?

I.V.D.: Încă nu m-am hotărât în privința meseriei pe care o să o urmez, dar cel mai probabil o să fie strâns legată de materiile mele preferate.

Rep.: Ești mulțumită de felul în care se predă la școală? Ai schimba ceva?

I.V.D.: Da, sunt mulțumită de modul în care profesorii mei predau la orele de curs și nu cred că aș schimba ceva.

Rep.: Unde ți-ar fi plăcut să locuiești și de ce?

I.V.D.: Cu toate că am vizitat multe locuri frumoase, atât în țară cât și în străinătate, nu am unul favorit în care aș vrea să locuiesc, considerând că oriunde este familia mea mă simt acasă.

Rep.: Care este lucrul de care nu te poți despărți nici măcar o zi?

I.V.D.: Nu există un lucru de care să nu mă pot despărți la nevoie, dar recunosc că telefonul este utilizat de mine în fiecare zi.

Rep.: Cum ar fi vacanța ideală pentru tine?

I.V.D.: Vacanța ideală pentru mine ar fi să vizitez la pas orașele țării încărcate de istorie.

„Un  popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii.” ( Nicolae Iorga )

Rep.: Pe ce/cine te bazezi în viață?

I.V.D.: În viață am fost educată să mă bazez pe mine și pe părinți.

Rep.: Dacă ar fi să o iei ultimii 4 ani de la capăt, ai face ceva diferit?

I.V.D.: Nu m-am gândit niciodată la acest lucru și nu cred că aș avea ceva important să schimb. Orice experiență te formează și te ajută să te dezvolți.

Rep.: Îți amintești vreo replică dintr-o carte/film/viață care să te fi marcat?

I.V.D: O replică care m-a marcat ar fi „Magic always comes with a price” ( Magia întotdeauna vine cu un preț ). Aceasta m-a învățat că orice lucru frumos vine cu multe ore de muncă și cu sacrificii.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.