Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Ambasadorul Indiei la București, Partha Ray, a fost ieri la Târgu Jiu pentru a fi alături de antropologul Angelica Helena Marinescu, la lansarea cărții „India“, în orașul lui Brâncuși. Ambasadorul a spus că lucrarea prezintă o parte din universul țării și este scrisă într-o manieră captivantă.

IMG_2661
Angelica Helena Marinescu a acordat un interviu pentru Cult-ura.ro, în care a sintetizat experiența trăită în India și modul în care se trăiește în satele din delta Gangelui.

Reporter: Cum a fost experiența din India și cum ați ajuns acolo?

Angelica Helena Marinescu: „Mi-am dorit să merg într-o lume diferită și tocmai de aceea am ales să merg într-un sat, înainte de a merge în orice oraș indian. Am aterizat în Calcutta, după care am mers direct într-un sat indian din delta Gangelui, Basanti, care înseamnă primăvară, unde mă aștepta o familie pe care nu o cunoșteam.

E vorba de familia unui globe-trotter faimos indian, care a plecat în 2004 din India și speră să se întoarcă în 2020 în India, timp în care să călătorească în jurul lumii. Povestea interesantă din carte este, de fapt, povestea lui. Eu l-am ajutat, cumva, în demersurile lui când a trecut prin România, iar recompensa a fost de a mă trimite la familia lui. Am petrecut trei săptămâni minunate, deși nu cunoșteam limba. Comunicam prin gesturi, priviri, prin grija excepțională pe care mi-au acordat-o tot timpul. Există o înțelegere dincolo de cuvinte.

Trăiesc alături de crocodili și tigrii bengalezi
Rep.: Cum este viața lor? Este mai dificilă?

A.H.M.: Eu am crescut la sat și aici, prin urmare știu cum este viața satului. E o zonă foarte dificilă cea din Delta Gangelui. În Deltă trăiesc împreună în același habitat tigrul bengalez și crocodili. Este o zonă cu multă apă și inundații frecvente în care omul trebuie să-și găsească propriile întâlniri cu natura și propriile înțelegeri cu natura. Au tot felul de ritualuri de îmblânzire a naturii, de înțelegere cu natura, de a nu lua prea mult din resursele ei. Poate și de asta mi-a plăcut așa de mult. Este o zonă cu mai multe straturi etnice și culturale. Cei din cultura islamică trăiesc împreună cu hinduși, creștini cu oameni din mai multe triburi și reușesc să găsească ceea ce se denumește la nivel științific o formă de sincretism religios, îmbinări între tradițiile culturale și religioase.

Rep.: În ce își găsesc fericirea?

A.H.M.: Înainte de a pleca în India l-am întrebat cum e la tine acolo și mi-a spus că, „pentru noi, fiecare zi este un prilej de bucurie, iar tigrii, crocodilii și toate animalele nu ne sunt dușmani, ci lecții de viață în fiecare zi“. Asta mi-a schimbat și modul de gândi.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.