În cadrul acestui interviu o vom cunoaște pe Alina Timeea, o tânără din Municipiul Lupeni, județul Hunedoara, campioană națională, dar și europeană la Kempo. Citind acest interviu veți afla cum a ales Alina să practice acest kempo, ce au zis părinții când au aflat la ce sport vrea să meargă, dar și ce rezultate a obținut la competițiile europene și cele naționale. Totodată, vom afla de la Alina cum i-a schimbat acest sport viața.
Reporter: Aș vrea să ne zici prima dată câteva cuvinte despre tine, ca lumea să știe cine este Timeea Alina.
Timeea Alina: Mă numesc Ștefănescu Timeea-Alina, am 16 ani, sunt din municipiul Lupeni și sunt elevă a liceului teoretic „Mircea Eliade” din Lupeni. În timpul liber, pe lângă sport, îmi place să citesc și să mă uit la filme/seriale, în special horror. Consider că Timeea este o fată normală, cu o viață normală, care a vrut mai mult de la ea.
Reporter: Că tot ne-ai zis cine ești, aș vrea să ne zici și trei cuvinte care te caracterizează și de ce?
Timeea Alina: Hmm…Muncitoare, deoarece muncesc din greu când vreau să obțin ceva. Liniștită/pacifistă, cu toate ca practic un sport de contact nu susțin violența pe stradă sau certurile care ar aduce la asta. Consider că problemele dintre două persoane se pot rezolva și prin alte metode. Serioas, pot spune. Ca și în sport, și în viața de zi cu zi sunt o persoană serioasă.
„Am ales să rămân mai departe în acest sport deoarece mi-a plăcut disciplina și seriozitatea.”
Reporter: Te-am cunoscut la un antrenament de KEMPO și am rămas surprins să văd o fată care practică un sport de contact. De ce ai ales să rămâi să practici acest sport?
Timeea Alina: Inițial fratele meu a fost primul care a făcut acest sport. Când aveam 10 -11 ani m-a luat cu el la un antrenament și pot spune că mi-a plăcut și am decis să continui, să văd până unde pot ajunge. Am ales să rămân mai departe în acest sport deoarece mi-a plăcut disciplina și seriozitatea.
Reporter: Ce au zis părinții tăi când au auzit că vrei să mergi la un astfel de sport? Nu au încercat să te convingă că nu este un sport de fete?
Alina Timeea: Absolut deloc! M-au susținut foarte mult. Când eram mică eram mai băiețoasă și poate că și ei au simțit că mi s-ar potrivi acest sport. Până la urmă, daca nu mi-ar fi plăcut aș fi putut încerca măcar. Cine știe, poate ei au crezut că am să renunț când voi fi mai mare.
Reporter: Chiar am o curiozitate, cum se desfășoară un antrenament și de câte ori mergi pe săptămână la antrenamente?
Alina Timeea: Practic antrenamentul începe odată cu sosirea sportivilor la sală . Echiparea se face în vestiar, apoi intrăm în sală unde începe încălzirea, ni se anunță temele sau ce avem de făcut in ziua respectivă, lucrăm pe perechi sau individual la aparate: perne, palmare, saci, manechin. În funcție de felul antrenamentului, avem antrenamente la sol, de striking sau mixte. Pot fi tehnico-tactice sau de pregătire fizică. Acum sunt la sfârșitul perioadei de pregătire, antrenamentele sunt din ce în ce mai ușoare, vom intra în vacanță, este bună pentru recuperare după 1 an de muncă, după care din ianuarie reîncepem pregătirea, treptat, pentru intrarea în formă sportivă. La antrenamente merg de 3-4 ori pe săptămână, însă când am un campionat important ajung și la 7 – 8 antrenamente pe săptămână (kempo, fitness, înot).
„La momentul de față fac antrenamente doar cu băieți.”
Reporter: Am văzut că te înțelegi foarte bine cu antrenorul tău, Florin Mîrza, care ți-a oferit toată încrederea sa. Cât de mult acest lucru pentru activitatea ta sportivă?
Alina Timeea: Înseamnă foarte mult pentru mine că mă înțeleg bine cu antrenorul. A fost mereu lângă mine și m-a susținut mereu pe plan sportiv. Nu cred că aș putea vreodată să-i mulțumesc pentru tot.
Reporter: Am văzut că la antrenament sunt și băieți. Aceștia cum au reacționat când au văzut că vrei să practici acest sport? Au râs cumva de tine la început sau te-au susținut?
Alina Timeea: Când am început să practic kempo nu eram singura fată asa că nu a râs nimeni de mine, din contră, chiar m-au susținut. Făceam antrenamente și cu fete și cu băieți. La momentul de față fac antrenamente doar cu băieți.
Reporter: Am înțeles că practici acest sport de câțiva ani și că în această perioadă ai participat și la diverse competiții unde ai obținut și câteva premii importante. Ne poți spune la ce competiții ai participat și ce premii ai obținut?
Alina Timeea: Am participat la Campionatul European de Kempo din Antalya,Turcia, unde am obținut următoarele rezultate: locul 1 Submission, locul 1 Knockdown, locul 1 Semi-Kempo și locul 2 Full-Kempo.
Totodată, am mai câștigat următoarele premii: locul 1 la Campionatul Național de Kempo, proba Full-Kempo, locul 1 la Campionatul Național de Wushu, Locul 3 la Campionatul Național Kempo, proba K1.
„Sinceră să fiu, am avut mari emoții având în vedere că reprezentam România.”
Reporter: Care este cea mai frumoasă amintiri pe care o ai legată de participările la competițiile sportive?
Alina Timeea: Toate competițiile la care am participat pot spune că sunt o amintire frumoasă, fiindcă cu toate că nu este ușor să ieși din zona de confort sau nu este ușor să ai emoții înainte de a intra pe tatami/ring, toate aceste lucruri mi-au oferit experiență. Cea mai frumoasă amintire este de la o competiție de anul trecut unde am dat primul meu KO și am văzut pe filmări cât de mândru a fost antrenorul dar și colegii de antrenamente.
Reporter: Care este premiul pentru care ai muncit cel mai mult? Și tot aici aș vrea să te întreb ce sentiment ai avut când ai urcat pe podium, știind că reprezinți România?
Alina Timeea: Consider că premiul este experienta pe care am primit-o în urma participării la competiții. Sinceră să fiu, am avut mari emoții având în vedere că reprezentam România, dar când am urcat pe podium cu niște rezultate pe care le consider frumoase m-am simțit mândră. Eram mândră de mine. Mândră că mi-am reprezentat țară așa cum trebuie.
Reporter: Din câte mi-am dat seama ai și rezultate bune la învățătură. Cum reușești să îmbin sportul cu școala? De tine mai ai timp? Chiar sunt curios cum reușești.
Alina Timeea: Pentru mine nu este o problema îmbinarea școlii cu sportul. Orele la școală le am de dimineață, 08:00-14:00, iar antrenamentele le am seara, 19:30-21:00. Am timp să învăț destul. Având în vedere că sunt atentă în clasă, acasă trebuie doar să mai repet puțin.
„Nu a fost cazul să aplic în viata de zi cu zi ce am învățat la antrenamente și sper că nici nu va fi nevoie fiindcă.”
Reporter: Că tot vorbeam de școală și de sport. Viața sportivă implică o anumită disciplină, iar această disciplină îi sperie pe majoritatea tinerilor. Este tristă viața de sportiv?
Alina Timeea: Viața de sportiv este foarte frumoasă însă avem și momente triste. Este trist pentru un sportiv când pierde la un meci, când merge la antrenamente și simte că nu îi mai iasă unele exerciții cum îi ieșeau înainte, însă toate aceste lucruri te întăresc și îți oferă experiență.
Reporter: Mai am o curiozitate. Ți s-a întâmplat vreodată să fi nevoită să „aplici” ce ai învățat în viața de zi cu zi ce ai învățat la antrenamente. Adică să fie băieți, fată fiind, să se ia de tine și să nu știe că practici acest sport?
Alina Timeea: Nu a fost cazul să aplic în viata de zi cu zi ce am învățat la antrenamente și sper că nici nu va fi nevoie fiindcă, după cum am mai spus, nu susțin violența însă dacă va fi cazul, mă voi apăra.
„Am avut momente în care am vrut să cedez. Simțeam că poate acest sport nu este pentru mine.”
Reporter: Aș vrea să ne zici cum te-a schimbat pe tine acest sport și ce plus de valoare ți-a adus în viața ta? Mai pe românește, dacă pot zice așa, ce ai învățat de la acest sport?
Alina Timeea: Sportul mi-a schimbat viața într-un mod pozitiv. Am devenit mai responsabilă, mai serioasă, am învățat să muncesc pentru ce îmi doresc, iar rezultatele se pot vedea.
Reporter: Acum că ne apropiem de finalul interviului aș vrea să te întreb dacă au existat vreodată momente în care ai vrut să cedezi și dacă da, de ce?
Alina Timeea: Sincera să fiu, da. Am avut momente în care am vrut să cedez. Simțeam că poate acest sport nu este pentru mine. Uneori, dupa competițiile pe care le pierdeam gândeam așa, însă am învățat că nu poți tot timpul să câștigi, fiindcă până la urmă suntem oameni și este total normal să mai pierdem și să vrem mai mult de la noi.
Reporter: Și o ultimă întrebare. Unde vrei să ajungi practicând acest sport? Care este obiectivul tău principal?
Alina Timeea: Aș vrea să ajung să particip la multe campionate atât în țară, cât și în afară. Obiectul meu ar fi să devin antrenor însă mai am multe de învățat până sa ajung la acel nivel.