Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În cadrul acestui interviu îl vom cunoaște pe Alin Fabian, tânărul gorjean ce vrea să îmbine bucătăria austriacă cu cea românească. Tot de la Alin vom afla de ce este frumos să gătești în natură, cum și-a descoperit pasiunea pentru gătit, dar și despre aventura culinară pe care o pregătește prin Munții Carpați. Totodată, Alin le dă câteva sfaturi utile și celor care vor să se apuce de gătit.
Reporter: Alin aș vrea ca la începutul interviului să te prezenți puțin, să ne zici câteva cuvinte despre tine, pentru ca oamenii să te cunoască mai bine?

Alin Fabian:  Am 38 de ani și sunt absolvent al Facultății de Științe Economice „Constantin Brâncuși” , din Târgu Jiu. Sunt un om motivat, am luptat pentru tot ce am în viață, am proiecte și vise, iar prin puterea primită de la Dumnezeu le voi duce pe toate până la capăt.

Reporter: Am văzut că lucrezi în Austria. Cum ai ajuns să lucrezi în această țară și ce te-a determinat să pleci din România?

Alin Fabian:  Am plecat din România pentru că mama mea este căsătorită cu un cetățean austriac din anul 2001.

Reporter: Când ai plecat în Austria ai plecat cu gândul să lucrezi în bucătărie sau prima dată ai început cu altceva, iar această pasiune de a găti a venit pe parcurs?

Alin Fabian: Nu…exclus, nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să lucrez în bucătărie. Așa a fost să fie. În ce privește gătitul pot spune că se datorează bunicii mele care a fost bucătăreasă. Îmi plăcea să o ajut, să degust, să adaug ingrediente noi. Încet-încet, de-a lungul anilor, a devenit pasiune.

Romania este o țară frumoasă, iar pământul său trebuie păstrat pentru că este una din marile sale comori.
Reporter: Cum este să fi român în Austria, este un impediment acest lucru, cum te privește lumea acolo?

Alin Fabian: Depinde de tine ce fel de om ești. Eu am întâlnit în Austria oameni foarte deschiși, iar marea mea șansă este că familia mea vitregă este austriacă. Îi iubesc foarte mult și mă simt binecuvântat să am o familie minunată.

Reporter: Dacă ar fi să faci o comparație între Austria și România, care ar fi din punctul tău de vedere plusurile acestei țări față de țara noastră, dar și minusurile, în cazul în care există?

Alin Fabian: În Austria îmi place ordinea, au un sistem bine pus la punct, gândesc de mai multe ori fiecare pas facut. Pot spune ca această disciplină mentală a lor m-a format cu adevărat, pot spune că m-a făcut să fiu omul care sunt acum. Plusul Austriei față de România este că, în afară de ordine și disciplină, au un sistem sanitar bine pus la punct și nationalism, pe care le doresc și celor rămași în țara din care am plecat, doar pentru că ața a vrut destinul. Romania este o tara frumoasa, iar pământul său trebuie păstrat pentru că este una din marile sale comori.

Reporter: Ce ai aduce din Austria în România și ce ai duce din România în Austria?

Alin Fabian: Din Austria aș aduce dragostea pentru țară, iar din România aș aduce în Austria o parte din tradițiile noastre, să arăt partea cea mai frumoasă a sufletului românesc, din străbuni.

Visul meu este să unesc cultura gastronomică românească cu cea austriacă.”
Reporter: Să revenim la pasiunea ta, aceea pentru gătit. Cum ți-ai descoperit această pasiune?

Alin Fabian:  Sincer, nu mai stiu. Dar cred ca aceasta pasiune de a găti nu o descoperi tu, ci ea te descoperă pe tine.

Reporter: Dacă este să dam timpul înapoi îți mai aduci aminte care a fost primul fel de mâncare pe care l-ai pregătit și cât timp ți-a luat până când l-ai terminat?

Alin Fabian: Primul meu fel de mancare a fost „ardei umpluți”. Îmi amintesc și acum cu ce privire duioasă mă privea bunica mea, mândra că îmi poate împărtăși din secretele sale în bucătărie și mai ales de dorința mea de a învăța. Evident, a durat putin mai mult decat dura să facă ea, dar mi-a explicat cu răbdare tot ce trebuia făcut.

Reporter: Din ce am observat la tine îți place să îmbini, din punct de vedere al bucătăriei, cultura austriacă cu cea românească? Cât de greu este să faci asta și de ce te-ai hotărât să le îmbini?

Alin Fabian: Visul meu este să unesc cultura gastronomică românească cu cea austriacă. Este o inovație în tradițional, este ceva inedit, nimeni nu a mai făcut acest lucru. Nu este nimic greu, când faci cu plăcere și cu bucuria de a prepara ceva deosebit.

Reporter: Totodată am văzut că reinterpretezi anumite rețete. Cât de mult contează pentru un om, care are o astfel de pasiune, să fie creativ în bucătărie și cum reușești să aduci un plus de valoare fiecărei rețete pe care o prepari?

Alin Fabian: Creativitatea ține de talent. Îl ai sau nu. Acest lucru nu se învață la școală, nu îl înveți copiind de la alții. Ține de modul cum vezi tu arta gătitului, pentru că este o artă. Niciodată nu va fi la fel același preparat, pentru că întotdeauna vin alte idei, mereu o altă formă, asta înseamnă sa fii creativ. Să faci frumos, poate din puțin, să dai gust acolo unde nimeni nu credea ca se poate.

Reporter: Am înțeles că ai lucrat în mai multe restaurante din Austria? S-a întâmplat să lucrezi cu bucătari cunoscuți din această țară și dacă da ce ai învățat de la ei?

Alin Fabian: În Austria am lucrat in 3 restaurante, bucatarie austriaca de baza, internationala la un cunoscut hotel austriac de 4 stele si detoxifiere prin mâncare. În acest mod m-am vindecat si de boala Lyme, numită si muscatura de căpușă. Totodată, pot spune că am lucrat lângă doi chefi cunoscuți în Austria. Am învățat de la ei in primul rând să fiu pregătit, să fac sacrificii, dar și cum să coordonez o echipă dacă este nevoie, să fiu un leader și să lucrez igienic și elegant.

Reporter: Meseria de bucătar se învață sau se fură?

Alin Fabian: Meseria de bucatar se învata, ca orice meserie, dar dacă nu esti atent tot timpul, daca „nu furi”‘ secrete văzute de la cel care îți este dascal în ale gătitului, nu înveți decât informații și atat.

Acest stil îl am moștenire de la bunica mea, care a fost și este icoana sufletului meu.
Reporter: Ai cumva vreo rețetă pe care ai inventat-o tu sută la sută? Dacă da în ce consta?

Alin Fabian: Pot spune ca tot timpul inventez ceva, mai bine spus reinventez. O rețetă nouă, sută la sută, înca nu, dar se poate întâmpla oricând. Eu deocamdată aduc nou la vechi și păstrez gustul tradițional cu arome de actual.

Reporter: Am văzut că ai început să ai colaborări cu presa locală din Târgu Jiu, în speță cu cotidianul Gorjeanul, unde publici în fiecare săptămână o rețetă. Cum a început această colaborare și cât de mult înseamnă asta pentru tine?

Alin Fabian: Am primit aceasta propunere de colaborare, de la o doamnă deosebita, jurnalist la acest ziar,m-am bucurat că am intalnit oameni deschiși si incantati de proiectele mele si le multumesc din suflet.

Reporter: Totodată, am văzut că-ți place să gătești în natură. De ce îți place să gătești în natură? Care este diferența între a găti în bucătărie și a găti în natură?

Alin Fabian:  Cei care cunosc bucătăria tradițională, stiu că cel mai bun gust îl au alimentele gătite cu lemne, mai ales la foc direct. Focul este greu de controlat, dar să faci acest lucru în natură unde totul miroase a viață, este de neegalat cu orice alt mod de a găti și mânca. Acest stil l-am moștenit de la bunica mea, care a fost și este icoana sufletului meu. Dumnezeu să o odihnească în pace.

„Întotdeauna bucătăria a atras și a unit, în orice țară.
Reporter:  Am văzut că vi destul de des acasă, la Peștișani, unde organizezi diferite evenimente de gătit în natură. Cât de mult crezi că poate ajuta bucătăria, gătitul, în promovarea unei localități, dar și în atragerea turiștilor?

Alin Fabian: Întotdeauna bucătăria a atras și a unit, în orice țară. Mai ales dacă este vorba despre unicitate. Îmi doresc ca în concediul meu să organizez o aventură culinară în Carpati. Un concept unic, unde sa fii servit în natura, ca la restaurant. Da cred, foarte mult, că acest mod de relaxare culinară, dar și de placerea de a sta în aer curat, poate atrage mulți oameni, care înțeleg valoarea acestui mod sănătos de a trai.

Reporter: Te-ai gândit să te întorci acasă, să-ți deschizi un restaurant unde să-ți aștepți turiștii cu rețete pregătite de tine?

Alin Fabian: Nu îmi fac planuri pe termen lung. Eu acum studiez chimia tehnică în Germania, am casa mea în Austria, realizată prin munca mea, locul meu de liniște, am o carieră în chimie, îmi iubesc slujba, iubesc locul în care trăiesc, aici am familia și ceea ce mă face fericit. Gătitul e pasiune, e o promisiune făcută bunicilor mei că nu voi uita de unde am plecat. Vin în România oricând pot, promovez cu mare bucurie tot ce ține de tradițiile poporului român, dar locul meu, acum, este în Austria, țara care mi-a devenit acasă.

Reporter:  Te-ai gândit vreodată să mergi la anumite emisiuni de gătit, gen MasterChef, pentru a vedea cum apreciază jurații modul în care gătești tu?

Alin Fabian: Nu am timp să merg la astfel de emisiuni, am job, facultate, în concedii vin doar pentru a găti în natură. Tot ce ma interesează este sa promovez și sa gătesc doar în stilul meu, autentic, fără sa demonstrez altceva.

Reporter: Dacă aș vrea ca de mâine să mă apuc de gătit care ar fi primele sfaturi pe care mi le-ai da?

Alin Fabian: Primul lucru? Să te speli pe mâini. Apoi tocatoare separate, pentru legume și carne. Să pui pasiune, să vrei mereu să gătești cât mai bine și mai ales să înveți de la cei mai buni.

Reporter: Acum că am ajuns la finalul interviului aș vrea să te întreb ce proiecte de viitor ai, din punct de vedere la pasiunii tale, și la ce să se aștepte gorjenii din partea ta?

Alin Fabian: Eu am proiecte, nu planuri, iar acestea se construiesc în timp, cu răbdare, când îmi permite timpul și evident suținerea financiara, pentru că totul se face prin puterea mea financiară. Prefer să vorbesc prin fapte, la momentul potrivit. Le doresc gorjenilor un an cu liniste și sanatate, să rămână aproape de mine, deoarece le voi readuce la viață rețete și tradiții vechi. Cu drag, un gorjean austriac,  Fabi.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.