Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În cadrul acestui interviu îl vom cunoaște pe Alex Ducu, tânărul din Bumbești-Pițic care a construit Căsuța Răsturnată. Din cadrul acestui interviu vom afla de la Ducu, cum îi place să i se zică, de unde a început povestea cu Căsuța Răsturnată, cât de greu este să dezvolți o afacere în România, dar și dacă județul Gorj are sau nu potențial turistic. Tot de la Ducu vom afla ce vor turiștii de fapt și cum putem să-i atragem spre județul Gorj.
„În spatele acestor realizări  se află vreo 15 ani de muncă.”
Reporter: Alex ne știm de ceva timp, te știu ca un tânăr muncitor și cu tot felul de inițiative. Aș vrea să te întreb, la începutul interviului, de unde găsești atâta putere să realizezi ce-ți propui?

Alex Ducu: Puterea de muncă am preluat-o de când eram mic, părinții mei nu au avut o situație financiară foarte strălucită  și am fost învățat să  muncesc și să  îmi dau tot interesul pentru a-mi îndeplini visurile, iar atunci când îmi propun ceva să și realizez.

Reporter: Ai pornit de jos ca să ajungi unde ești în prezent. Aș vrea să ne zici de unde ai început și cât de greu ți-a fost până te-ai ridicat?

Alex Ducu: Am început de când eram mic, de când  mă  știu am muncit. Din copilărie îmi ajutam părinții la treabă, la lucrurile casnice, la munca de vară, inclusiv și iarna  aveam de muncă. Mai apoi, la vârsta de 14 ani am hotărât să  lucrez în construcții până la 18 ani. Tot la 18 ani îmi plăcea și consumam foarte mult Kürtős Kalács, de acolo și ideea mea de a începe această afacere.

„Primii 4 – 5 ani, după ce am început această afacere au fost cei mai grei, după acești ani am reușit  să-mi formez o echipă dinamică, care a fost lângă mine și m-a ajutat enorm, și  la bine și la greu.”

Reporter: Să înțeleg că primii tăi angajați ți-au devenit prieteni?

Alex Ducu: Da, erau prieteni, mi-au devenit prieteni. Nu au fost niște angajați obișnuiți, ei au fost ca o familie. Un angajat nu îți spune:

„Doamne, îmi doresc să  meargă! Hai să  facem cât mai mult!”. Un angajat își dorește să se termine programul cât mai repede,  nu îl interesează de profit.  Pentru echipa mea nu exista program,  ei își doreau foarte mult să meargă treaba.  Când ai o echipă de genul ăsta în spate, îți vine foarte ușor să  mergi mai departe.

De asemenea, atât părinții mei, cât  și sora mea, care era studentă  la medicină în acel timp, mi-au fost alături  și m-au ajutat enorm de mult. Ușor, ușor  am reușit, deși am început activitatea de 10 an. Pot să vă spun că spatele acestor realizări  se află vreo 15 ani de muncă.

Alex Ducu Căsuța Răsturnată
Căsuța Răsturnată, Bumbești Pițic
„Am învățat că trebuie să fiu serios și să  oferi calitate, mai ales dacă îți dorești o afacere pe termen lung.”
Reporter: În același timp, știu că ai fost plecat la muncă, cum se spune pe la noi, în Anglia. Cum de ai ales să faci pasul acesta și de ce ai ales tocmai Anglia?

Alex Ducu: Am ales Anglia pentru că toate cunoștințele mele de atunci alegeau să  meargă acolo să  muncească, nu mai alegeau Italia sau Spania. Anglia mi se părea un loc unde puteai să  mergi și să  faci bani. Nu am stat acolo decât 3-4 luni, timp în care mi-am dat seama că  locul meu nu este acolo și că  ar fi mai bine să  mă pun serios pe treabă  în țara mea.

Reporter: Cât de mult te-a maturizat pe tine această experiență, până la urmă de viață, în Anglia, și cât de mult te-a ajutat această experiență în ați pune pe picioare afacerea de astăzi?

Alex Ducu: Experiența petrecută în Anglia m-a ajutat extrem de mult.  Mi-am dat seama că trebuie să investesc foarte mult în lucruri materiale și că poți să te dezvolți și datorită lor. Eu înainte nu mă gândeam de exemplu să  îmi construiesc un depozit, nu îmi dădeam seama cum mă  poate ajuta.

Hala de haine unde am lucrat în Anglia și oamenii de acolo mi-au arătat ce înseamnă să investești în ceea ce ai, pentru a crește. Astfel mi-am dat seama că se merită  să îți dezvolți o afacere și să  investești în ea dacă  îți dorești și un câștig.

„O afacere merge oriunde ai fi, asta am înțeles din experiența mea de acolo și cu ideea asta am rămas. În același timp, am învățat că trebuie să fiu foarte serios și să  oferi calitate, mai ales dacă îți dorești o afacere pe termen lung.”

Reporter: Am o curiozitate personală, și anume de ce te-ai mai întors în țară și de ce ai ales să-ți dezvolți afacerea în localitatea ta și nu ai ales o zona cu mai mult impact turistic?

Alex Ducu: În primul rând,  mi-am dorit să dezvolt comuna mea, Bumbești-Pițic,  și acesta a fost și motivul pentru care am ales să construiesc Căsuța Răsturnată aici. Deși știu că aș fi putut găsi multe alte zone turistice cu mult mai mult potențial, am ales zona mea, deoarece am dorit să le demonstrez oamenilor din comună că se poate să realizezi ceva de la 0 și aici la noi.

În trecut, nu se făcea turism în Bumbești-Pițic, în prezent avem puține pensiuni. Sunt foarte puțini  oameni care au dat o speranță comunei și îi felicit pentru curajul lor, acela de a investi în  zona asta. Sunt sigur că  același lucru și l-au dorit și ei, să facă comună cât  mai cunoscută și să  o dezvolte.

„Un atu pe care îl avem este faptul că ne aflăm între alte 2 zone turistice, și anume Baia de Fier și Polovragi, iar 60% din traficul care merge spre Rânca tranzitează această comună, e păcat ca tocmai noi să nu facem turism.”

Alex Ducu Căsuța Răsturnată
Căsuța Răsturnată, Bumbești Pițic
„Mulți au zis că sunt nebun, nu m-a crezut nimeni.”
Reporter: Cum ți-a venit ideea să construiești căsuța răsturnată și cum au reacționat cei care lucrau la casă? Ce au zis prietenii sau familia când au auzit de această idee?

Alex Ducu: Această  idee am avut-o din 2018, de atunci mi-am dorit să  o fac, însă nu am avut posibilitatea. Majoritatea persoanelor m-au luat în râs,  nici nu m-au crezut. Mulți au zis că sunt nebun, nu m-a crezut nimeni. Apoi când a început să  prindă contur, lumea se întreba:

„Oare cine o să  vină să  vadă o căsuță Răsturnată  și să  mai și plătească?” Și cu toate astea, mulți vin pentru o experiență unică. Nu toată lumea are posibilitatea să  meargă până  în Germania, Austria, Turcia, etc. ca să  vadă o casă cu susul în jos.

Fiind aici, chiar în țara ta, îți e mai ușor și accesibil. Singurii care m-au susținut au fost familia și prietenii.  Ei au avut și au mereu încredere în mine și în ideile mele. De aceea mă susțin necondiționat, indiferent de ce s-ar întâmpla și de cum vor decurge lucrurile.

Reporter: Mai ți minte care a fost primul tău client și cum a reacționat când a văzut Căsuța Răsturnată?

Alex Ducu: Unul dintre primii mei clienți, care mi-a și  rămas în minte este un domn din Buzău, care a venit împreună cu familia sa, pe nume Florin Oaie. Fetițele dumnealui au fost foarte încântate de ceea ce au văzut aici  și am rămas prieteni cu aceștia de atunci.

Reporter: Cât de mult contează această investiție pentru comuna Bumbești-Pițic?

Alex Ducu: Pentru comuna Bumbești-Pițic este un avantaj foarte mare, într-un fel s-a făcut o imagine comunei, mulți o dau ca punct de reper. De exemplu, am un prieten care se ocupă cu utilaje aduse din străinătate și îi  era greu să spună clienților unde mai exact să  vină.

Acum îi e mai ușor și lui și clienților săi să  folosească ca punct de reper „Acolo unde este Căsuța Răsturnată,  Bumbești-Pițic”. Chiar dacă cu timpul poate vor mai apărea și alte astfel de atracții ca a mea, totuși prima construită va rămâne Căsuța Răsturnată de la Bumbești-Pițic și nimeni nu poate ocupa locul acesta niciodată.

Reporter: Am văzut că te implici în acțiuni de ecologizare în zonă, în repararea drumului sau în amenajarea parcării. De ce faci asta?

Alex Ducu: De multe ori mă cert cu turiștii, deoarece i-am observat adesea aruncând gunoaie acolo unde nu trebuie. Am adunat foarte mulți saci de gunoaie începând de la Pădurea Colorată până  la mine la Căsuță. La fel am insistat și cu partea de parcare sau de lățire a drumului pe acest traseu.

Îmi doresc foarte mult ca oamenii care ne calcă pragul să  plece mulțumiți. Un turist care vine la noi și nu are loc să treacă cu mașina pe lângă  o altă mașină, și care își mai și atinge sau sparge oglinda, nu o să  mai vină niciodată aici, considerând că nu ne dăm silința pentru turiști și că nu-i respectăm.

Alex Ducu Căsuța Răsturnată
Căsuța Răsturnată, Bumbești Pițic
„Au fost foarte multe persoane care nu mi-au dat nici măcar unu la suta șanse că o să reușesc să fac ceva.”
Reporter: Cât de greu este să dezvolți o afacere în România? Te-ai lovit de birocrație până acum?

Alex Ducu: Să  deschizi o afacere în România este foarte greu. Îți trebuie foarte multă răbdare ca să  ajungi să  faci profit și să reușești să pui o afacere pe picioare și care să și meargă singură.  De obicei, dacă îți dorești un loc bun unde să  îți poți clădi o afacere, este greu să  îl găsești. Majoritatea spațiilor bune din țara asta sunt deja luate.

De exemplu, am vrut să  îmi  iau un teren la mare, iar spațiile cele mai potrivite pentru ceea ce îmi doream eu, unde erau foarte mulți turiști, erau ocupate de 30,40 sau 50 de ani. Ar fi trebuit să  mă nasc acum 50 de ani ca să prind și eu un loc bun și nu numai la mare se întâmplă asta, oriunde altundeva.

„În orice stațiune turistică,  spațiile cele mai bune pentru a deschide o afacere  au fost deja ocupate de oamenii care s-au implicat și care și-au dorit să dezvolte un business cât  mai profitabil.”

Reporter: Din ce mi-ai povestit au existat persoane care nu-ți acordau nici măcar unu la sută șanse de reușită. Cum reacționează acum aceste persoane când văd că ai reușit și reușești în tot ce ți-ai propus?

Alex Ducu: Da, au fost foarte multe persoane care nu mi-au dat nici măcar unu la suta șanse că o să reușesc să fac ceva, mai ales în comuna Bumbești-Pițic. Chiar de când  m-am apucat de Kürtos Kalács am primit critici și toți  se mirau de asta, dar eu le-am dovedit că fiecare își dezvoltă afacerile după  cum gândește. Cumva e logic  că există un gram de invidie pe acolo pe undeva.

Alex Ducu Căsuța Răsturnată
Căsuța Răsturnată, Bumbești Pițic
„Nu că este o alternativă turismul pentru Gorj, este o mină de aur.”
Reporter: Am văzut că ai lansat un nou program, alături de prietenii tăi, prin care să duceți turiștii în anumite zone superbe din județul Gorj, dar care sunt greu accesibile. Crezi că turismul este o alternativă pentru județul nostru?

Alex Ducu: Nu că este o alternativă turismul pentru Gorj, este o mină de aur. Cred că este printre singurele lucruri care ne-au mai rămas, din care ne putem dezvolta și din care putem să  facem bani. Sunt 100 la sută sigur că  numai prin turism o să mai putem să evoluăm,  este singura noastră șansă.  Dar avem nevoie de foarte multă promovare, județul nostru nu este promovat aproape deloc.

Avem foarte multe zone frumoase de care nu știe nimeni. Ideea noastră cu acest grup,  cei care mergem pe munte și  ducem turiști, este un potențial mare de dezvoltare a turismului, însă majoritatea nu îl văd, nu își dau seama de potențialul pe care îl avem și cât de mult ne putem dezvolta prin asta.

„De exemplu, vine un turist străin, care a trăit numai la oraș, îl ducem în vârful muntelui, unde nu te întâlnești cu nimeni, și pleacă foarte mulțumit de liniștea și aerul proaspăt pe care l-a găsit acolo. Acel turist ne va aduce la rândul lui alți turiști. Poți să spui chiar tu, știi foarte bine ce experiență ai avut cu noi.”

Reporter: Corect și chiar recomand ca lumea să vă caute, deoarece aveți ce să le arătați. Apropo de asta, care sunt principalele trasee pe care duceți turiștii și ce pot să vadă pe aceste trasee?

Alex Ducu: Unul dintre principalele trasee este acesta: plecare de la Căsuța Răsturnată- oprire Pădurea Colorată- oprire Peștera Polovragi- deviem spre Peștera de la Baia de Fier- mai apoi oprim la Lacul Petrimanu.  De la Polovragi la Lacul Petrimanu, deși  este un traseu de 2 ore, nu te poți  plictisi, peisajul este de nedescris. Mai apoi, de la Petrimanu ajungem la Curmătura Oltețului,  după care ne întoarcem spre Polovragi, însă pe alt traseu, la fel plin de peisaje mirifice.

Alt traseu pe care îl propunem este: Baia de Fier- Mina de grafit- apoi urcăm  pe Băițele, ajungem la Izvorul Rece, unde găsim o apă limpede, curată și rece, iar la sfârșit putem coborî înapoi spre Polovragi, cam 7,8 ore de mers cu mașina.

Reporter: Dacă ai putea să faci anumite modificări privind promovarea județului Gorj care ar fi primele trei lucruri pe care le-ai face?

Alex Ducu: În primul rând, aș angaja  oameni capabili în domeniul de promovare a județului. Reclamele și știrile despre obiectivele turistice din zonă sunt foarte importante.  De asemenea, cei care se ocupă de drumuri naționale ar trebui să  își dea mai mult interesul pentru a monta cât mai multe indicatoare pentru a-i ușura turistului munca de a ajunge cât mai repede și simplu la diferite obiective din zonă.

În al doilea rând, aș încerca să rezolv problema parcărilor. La Pădurea Colorată, timp de 6 ani nu a făcut nimeni nicio investiție în  asta, nu există nicio parcare și nici nu a luat nimeni nicio inițiativă în acest sens. Am încercat eu cât de cât să mai lățesc  drumul. Noi ne bucurăm că  vin turiștii în Gorj, dar nu ne punem problema unde vor parca aceștia.

„Turistul dacă lasă mașina pe marginea drumului,  există posibilitatea să provoace vreun accident sau să  fie implicat în unul. Sunt foarte multe de făcut și de modificat pentru a se produce schimbări, ca să  putem arăta oamenilor din alte zone și ceea ce poate oferi județul Gorj.”

Alex Ducu Căsuța Răsturnată
Căsuța Răsturnată, Bumbești Pițic.
„Sunt sigur că Gorjul ar fi unul dintre cele mai vizitate județe din țară”
Reporter: Acum că am ajuns la finalul interviului aș vrea să te întreb ce planuri de viitor ai și cum vrei să-ți mai dezvolți afacerea?

Alex Ducu: Planuri și idei sunt foarte multe, dar una dintre cele mai mari probleme care împiedică realizarea lor este sprijinul financiar. Dacă nu ai bani, stai pe loc. Degeaba îmi doresc eu să fac, de exemplu: o piramidă în Bumbești-Pițic,  dacă  nu dispun de acești bani care îmi sunt necesari.

Idei sunt foarte multe, pe care le poți aplica la noi în comun sau nu neapărat.  Și cel mai important este să  poți să  le legi între ele, ca într-un circuit pe care poate să  îl facă  turistul. Multe idei le putem împrumuta din străinătate, nu trebuie să  ne inspirăm din ceva deja făcut la noi în țară, asta dacă vrei să  ai un câștig cât mai mare.

Clar, dacă ai o idee originală,  care nu există niciunde în lume, cu atât mai bine, însă în străinătate, acolo este sursa noastră de inspirație, dacă vrem să aducem și la noi în țară,  să putem vizita mai ușor. Sunt milioane de idei, la unele nici nu ne putem gândi că  pot exista, însă  îți trebuie și curaj pentru a risca.

„Dacă ar mai exista încă 10 persoane care ar aduce alte 10 idei diferite,  cum am adus-o eu pe cea din Turcia, sunt sigur că Gorjul ar fi unul dintre cele mai vizitate județe din țară, însă oamenilor le este frica de risc și investiții, iar fără investiție mare este greu să realizezi ceva mare.”

Eu când m-am apucat de Căsuță am știut că risc pentru că am investit în ea toți banii pe care îi adunasem  cu timpul, de aceea am ales sa fac doar 3 încăperi și nu mai mult. De asemenea, aceasta idee puteau să  o facă mulți, dar nu știau, probabil, dacă se merită riscul.

Acum mulți au văzut că  merge afacerea asta și le este mai ușor să  riște, însă  nu vor mai fi primii. Prima Căsuța Răsturnată din România s-a construit la Bumbești-Pițic, iar pe acesta am făcut-o eu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.