Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Gorjeanul Marius Petrișor, soțul poștăriței Ioana Petrișor, care a fost ucisă în urmă cu peste zece ani pentru suma de 20.000 de lei, pensiile a zeci de bătrâni, trăiește o nouă viață în Italia. Acesta a devenit cântăreț de muzică populară și poartă cu mândrie o pălărie din paie pe care care este cusut tricolorul românesc despre care spune că este creația sa.

14331669_855250367944314_746105762_n
Marius Petrișor este originar din comuna Vladimir. Folclorul reprezintă pentru el o mare pasiune încă din copilărie, care a început să se manifeste mai puternic de când se află departe de casă. Marius a început să cânte la vârsta de zece ani, după ce l-a văzut cântând, cu ochii lui, la o nuntă din comună, pe Ion Dolănescu: „

A venit Ion Dolănescu, împreună cu Maria Ciobanu, să cânte la o nuntă, al noi, la Vladimir. Erau într-o mașină frumoasă, cu geamuri fumurii, cum nu mai văzusem vreodată. Când el a început să cânte, am fost atât de impresionat, încât m-am dus și l-am atins, pe furiș, ca să mă conving că e adevărat ce văd. Idolii mei au fost și sunt Ion Dolănescu și Maria Lătărețu”, ne spune Marius Petrișor.

Marius a împrumutat acordeonul unui unchi, pentru a se acompania cu el și cânta la poartă. Se urca pe un dâmb de pământ și parcă se vedea, deja, pe scenă. „Ieșeam la podișcă, să mă vadă oamenii care treceau pe drum și mă simțeam ca pe scenă, pentru că acolo era un dâmb de pământ, așa că eu stăteam la înălțime și mă vedea lumea de departe. O vecină i-a spus mamei mele că sigur o să mă fac cântăreț”, ne povestește Marius.

A avut propria formație

Marius Petrișor a reușit să aibă propriul lui acordeon în anul 1992, iar cu ajutorul părinților a fost învățat de lăutari cum să cânte la instrument. În anul 1997 s-a căsătorit cu Ioana și cu banii de la nuntă și-a cumpărat sistem de sunet, orgă, stative și microfon, pentru că își dorea să aibă propria formație. Și-a îndeplinit visul și a cântat o perioadă în Săulești. A plecat să muncească în Spania în anul 2004 din cauza problemelor financiare, dar după un an s-a întors ca să-și caute soția care fusese dată dispărută. A sperat până în ultimul moment că ea trăiește și că este bine. A fost găsită moartă într-o râpă din localitatea Obârșia Cloșani, în apropiere de Baia de Aramă. A fost ucisă cu sălbăticie de trei indivizi foarte periculoși, care au fost prinși și pedepsiți.14285448_855544817914869_1025849173_o

Muzica i-a alinat suferința

Muzica populară l-a ajutat să treacă peste această nenorocire care i-a întunecat viața, iar în urmă cu șase ani, a început să-și construiască o carieră. A participat la mai multe festivaluri în țară unde a obținut numeroase premii. „Îndrumătorul meu a fost etno-muzicologul Emilia Comișel. În anul 2000, doamna Emilia Comișel a făcut parte din juriul Festivalului de la Tismana. După ce am trecut preselecția, m-a tras lângă dânsa și mi-a zis așa: «Petrișor, în viață o să vezi mulți bolovani. Tu să-i ocolești și să nu-ți dai opincile pe pantofi lăcuiți niciodată! Să cânți, că lumea te place!». Aceste cuvinte mi-au intrat în suflet“, ne-a spus cântărețul.

Le cântă românilor plecați în străinătate

La invitația Asociației Românilor din Italia, Marius Petrișor a cântat, de Ziua Femeii, în deschiderea unui spectacol organizat în Roma în care au mai susținut recitaluri interpreții Cristina Turcu-Preda, Valentin Grigorescu, Veronica Dinu, Daniela Cernea Leon, Diana Călinescu, George Nedelea și Nicu Toni.

De asemenea, Marius Petrișor a fost invitat să cânte în mai multe spectacole organizate pentru românii din Italia și a urcat pe aceeași scenă cu unii dintre cei mai mari artiști ai României: Benone Sinulescu, Daniela Condurache, Constantin Enceanu, Brîndușa Covalciuc, Vărul Săndel, Irina Loghin, Raul, Maria Dragomiroiu, Valentin Grigorescu sau Felicia Filip.

„Tot timpul, când urc pe scenă, spun cu inima deschisă că reprezint comuna mea Vladimir și le spun oamenilor să viziteze casa Memorială Tudor Vladimirescu. Nu doresc să rămân aici. Îmi doresc să mă întorc acasă, în comuna mea dragă, Vladimir“, a precizat Marius Petrișor. Acesta poartă cu mândrie o pălărie din paie pe care este cusut tricolorul. Cântărețul din Vladimir are mai multe piese proprii, dar una îi este cea mai dragă:

„A fost ideea mea și o port cu onoare. Pentru mine, muzica întretaie sufletul cu iubire și credință, iar costumul autentic românesc este sacru. Cea mai importantă piesă pentru mine este «Românie, cu mândrie»“, a spus Marius Petrișor.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.