Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Împlinirea a 141 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși a fost marcată, astăzi, 19 februarie, de Consiliul Județean Gorj și instituțiile de cultură subordonate autorității județene printr-o serie de manifestări cultural-artistice. La Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu a avut loc spectacolul „Brâncuși- Zbor și dor”, dedicat Zilei Brâncuși. Pe scenă au urcat balerini din Sibiu, soprana Felicia Filip, dar și actorul Mircea Diaconu, care a vorbit minute în șir despre Brâncuși și despre ceea ce crede că le lipsește românilor și gorjenilor, în special, când vine vorba despre această personalitate.

22 diaconu

Actorul Mircea Diaconu a participat la manifestările cultural-artistice organizate de autoritățile județene la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu. Emoționat și bucuros că se afla la Târgu-Jiu cu o asemenea ocazie, Mircea Diaconu a vorbit despre Constantin Brâncuși și despre necesitatea realizării în România a unui „lăcaș de cult Brâncuși”, un loc în care iubitorii artei să afle lucruri pe care nu le știau sau pe care le-au uitat, atât despre omul Brâncuși, cât și despre genialul sculptor. Cu mulți ani în urmă, Mircea Diaconu a trăit o astfel de experiență la New York. „Acum mulți ani am mers în America, la New York, cu premiera piesei 《O scrisoare pierdută》. (…) Am mers și la Muzeul de Artă Modernă și acolo am văzut ce era de văzut, am trecut din sală în sală şi, la un moment dat, am ajuns în Sala Brâncuși! Era Sala Brâncuși, doar el, și asta însemna un spațiu mare, cu bănci de lemn lustruit pe care stăteau oamenii. Erau și opere ale sale. Nimeni nu zicea nimic, contemplam de parcă eram în biserică, nu scoteam o vorbă. Eram români și ne-români. Am avut senzația de cult, de transă. Când am plecat de acolo, Ștefan Bănică lăcrima. (…) Era ceva care te emoționa, te impresiona, asta este arta! Rămâne în tine cât trăiești. Am dat la o parte tot ce am citit despre Brâncuși. (…) Brâncuși nu este doar al specialiștilor, este al tuturor, pentru că impresionează pe oricine, și pe sărac și pe bogat, și pe cel citit și pe cel necitit! Lucrările sale sunt perfecte. La New York, sala muzeului era ca o biserică. (…) Nu avem în România un lăcaș de cult Brâncuși, un loc unde să contempli opera și pe Brâncuși omul, să te poți reculege, să devii mai bun”, a spus Mircea Diaconu.

16-c-brancusi-infoinsider-465x390 europarlamentarul-mircea-diaconu-va-sustine-o-serie-de-conferinte-de-presa-in-judetul-arges

Diaconu: „Vă doresc un sanctuar Brâncuși!”

Actorul Mircea Diaconu, cu o vastă experiență, dar și om de cultură extrem de sensibil, le-a vorbit celor peste 200 de spectatori din sala teatrului și despre ultimele momente ale lui Brâncuși pe acest Pământ. În opinia sa, sculptorul a murit nefericit, căci încercase de mai multe ori să revină în țara sa și nu a putut din cauza regimului care se instaurase în România în acea perioadă. În finalul momentului său, Diaconu a readus în discuție vizita de la Muzeul de Artă din New York și speranța că în România se va construi ceva asemănător în cinstea marelui sculptor Constantin Brâncuși. „Am tras o concluzie în această viață: omul, înainte să moară, vrea să revină acolo unde s-a născut. Dacă nu izbutește să închidă cercul, el moare nefericit! Brâncuși a murit nefericit! Am citit multe despre acest lucru. Mărturia preotului care l-a împărtășit este cutremurătoare. Vă îndemn să o citiți. Este o neîmplinire a lui Brâncuși. Ceea ce mă face nefericit este faptul că aici, unde s-a născut, partea din viața sa, care a fost aici, nu există într-un sanctuar în România. Copilăria lui, aici, la Gorj s-a format, primii ani din viață contează foarte mult. Am avea atâtea mărturii, obiecte care i-au aparținut și le-am putea pune într-un sanctuar… Suntem datori, ca nație, să facem acest spațiu, de reculegere, ca la New York, un spațiu în care să fie și omul Brâncuși! Îi suntem datori! Sper în acest miracol. Trebuie să avem acest spațiu. Este ceea ce vă doresc”, a spus, pe scena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, actorul Mircea Diaconu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.