Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Consiliul Județean Gorj a acordat, pe 29 iunie, de Sfinții Petru și Pavel, titlul de „Gorjeanul Anului 2016” actorului, regizorului, omului de cultură Horațiu Mălăele, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Sala Maură a Prefecturii Gorj. Conducerea CJCPCT Gorj a propus ca titlul să îi fie acordat actorului din Târgu-Jiu. „(…) Să fii oltean este un lucru incredibil. Să fii gorjean este un lucru incredibil. Dar să ajungi într-un an gorjeanul gorjenilor este un lucru fantastic, pentru care vă mulțumesc”, a spus Horațiu Mălăele.

„Și-a închinat întreaga viată scenei, iar după mai bine de 43 de ani de actorie, Horațiu Mălăele este considerat unul dintre cei mai mari actori ai României cu zeci sau chiar sute de reprezentații jucate cu casa închisă ani la rând, în care nu lipsesc momentele de improvizație, pline de umor, cele care fac, de obicei, deliciul reprezentațiilor sale”, se spune în HCL de acordare a titulaturii „Gorjeanul Anului 2016”.

Horaţiu Mălăele a fost propus pentru titlul de „Gorjeanul Anului” de către reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Actorul târgujian a primit anul acesta și titlul de „Doctor Honoris Causa”, distincție oferită de Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Horațiu Mălăele, născut la Târgu-Jiu în 1952, este actor, regizor, scenarist (teatru și film), scriitor, grafician, om de cultură, una dintre cele mai mari personalități ale acestui secol. Caricatura este o alta latură artistică a actorului și regizorului Horațiu Mălăele, iar prima sa expoziție de desene a fost la Casa de Cultură din Târgu Jiu pe când era elev în clasa a XII-a. De atunci și până în prezent, a avut peste 30 de expoziții pe care le-a și publicat în cartea autobiografică ”Horațiu despre Mălăele”. Atribuirea titlului de „Gorjeanul Anului” pentru anul 2016 este, potrivit lui Cosmin Popescu, președintele CJ Gorj, un act de recunoștință și apreciere pentru realizările deosebite în viața publică gorjeană și contribuția adusă la promovarea imaginii județului Gorj. „Alături de colegii mei am trăit clipe memorabile. Consiliul Județean Gorj a avut plăcerea şi onoarea de a acorda cea mai înaltă distincţie a judeţului Gorj, titlul de 《Gorjeanul Anului》, îndrăgitului actor, regizor, grafician și scriitor Horațiu Mălăele, pentru întreaga carieră. Mulțumim, Maestre! Întotdeauna vă aşteptăm cu drag acasă, în Gorj!”, a declarat în încheierea festivităţii Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

 

„Soarta lui: să poarte în fiecare zi numele și povara vieții multor oameni!”

Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj și prieten cu Horațiu Mălăele a fost cel care a citit „laudatio”. Cuvintele rostite de Ion Cepoi l-au emoționat pe artist, care, de asemenea, a fost impresionat și de momentul special pregătit: mai multe fotografii vechi, din copilăria și tinerețea sa, au fost prezentate celor prezenți în Sala Maură. Iată un fragment din laudatio compus magistral de Ion Cepoi: „Două ar fi certitudinile în privința sărbătoritului: s-a născut la Târgu-Jiu și astăzi se numește Horațiu Mălăele! Mâine, poimâine, peste o săptămână, peste un an și peste mulți ani se va numi mereu altfel. Căci aceasta-I soarta lui: să poarte în fiecare zi numele și povara vieții multor oameni și împrejurări pe care noi, ceilalți, le considerăm mai totdeauna a fi doar utopii, himere (…) ceea ce nu se poate fixa niciodată: personalitatea multivalentă a unui creator de lumi. Căci asta este cel aflat lângă noi acum: un creator de lumi. Și, deopotrivă, un creator de povești, în fiecare seară când urcă pe scena celei de-a doua vieți care de fapt e prima și, de cele mai multe ori, singura pe care a cunoscut-o și o cunoaște. (…) Căci, în definitiv, poate spune cineva de unde vin, atunci când vin, actorii? Și unde se duc, când se duc? Și cine sunt cu adevărat? (…) Și cât durează, în fapt, pentru el viața? Sau viețile, că despre vieți e vorba aici. Nu cumva a descoperit ceea ce muritorul de rând visează chiar din clipa nașterii: elixirul vieții veșnice?”.

Distincția „Gorjeanul Anului 2016” i-a fost înmânată maestrului Mălăele de către Cosmin Popescu, președintele CJ Gorj.

„Un lucru fantastic”

Emoționat, Horațiu Mălăele le-a mulțumit pentru distincție autorităților. De asemenea, actorul i-a mulțumit și lui Ion Cepoi, prietenul și fostul său coleg din adolescență. „Vă mulțumesc pentru căldura cu care m-ați primit! Mulțumesc tuturor pentru gândurile bune, o mulțumire aparte prietenului Cepoi! Nu am a vă spune foarte multe cuvinte (…) Mă gândeam azi dimineață citind că în Calea Lactee există sute de miliarde de stele… Să te naști în acest univers incert și abstract este un lucru incredibil. Să locuiești pe Pământ, născându-te, este un lucru incredibil. Să locuiești în România este un lucru incredibil. Să fii oltean este un lucru incredibil. Să fii gorjean este un lucru incredibil. Dar să ajungi într-un an gorjeanul gorjenilor este un lucru fantastic, pentru care vă mulțumesc! Am să închei cu un aproape epitaf: A fost o dată un om”, a spus Horațiu Mălăele. Maestrul a scris și câteva gânduri în cartea de onoare a Gorjului!

La noi, în Gorj, Acasă la Brâncuși, s-a născut o legendă a teatrului românesc, Horațiu Mălăele! Aveți tot respectul nostru, maestre!

     

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.