Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Salvamontiștii gorjeni au intervenit astăzi pentru a pune la loc acoperișul Culei Șiacu, cunoscută și sub denumirea de „Cula cocoanei Zoița”. Viscolul puternic de zilele trecute a luat acoperișul monumentului de patrimoniu, iar reprezentanții Muzeului Județean Gorj au apelat la salvamontiști pentru a-l repune la loc.

cula-slivilesti-1 cula-slivilesti-3

Potrivit lui Sabin Cornoiu, intervenția salvamontiștilor a fost una reușită. Reprezentanții Salvamont Gorj care au intervenit la Cula Șiacu, pentru reamplasarea acoperișului luat de viscol, au beneficiat de sprijinul Consiliului Județean Gorj și al T.P.S.U.D. Mehedinți. Acțiunea a avut loc sub atenta supraveghere a directorului Muzeului Județean Gorj, Dumitru Hortopan și a muzeografului Albinel Firescu.

„Intervenția a fost a salvamontiștilor gorjeni pentru reamplasarea acoperișului provizoriu al Culei Cioabă-Chinţescu din Șiacu, distrus de viscolul puternic din ultimele zile. Acțiunea a fost realizată sub supravegherea specialiștilor Muzeului Județean Gorj, cu sprijinul Consiliului Județean Gorj și al T.P.S.U.D. Mehedinți”, a spus Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj.

cula-siacu cula-slivilw

Monument de patrimoniu pe cale de dispariție

Cula Cioabă-Chintescu sau Cula Zoița (după numele boieroaicei care a contribuit la ridicarea ei și, mai apoi, a lăsat-o moștenire fiicei sale), din localitatea Șiacu, comuna Slivilești, face parte din grupa culelor-turn. Funcția acestei construcții a fost defensivă, susțin cercetătorii din acest domeniu.

A fost una dintre cele mai frumoase cule din Oltenia și a fost transmisă, din generație în generație, femeilor din familie. Din păcate, în 1951, Cula Zoița a fost naționalizată, și apoi părăsită.

După 1964, Cula a fost restaurată sub egida Direcției Monumentelor Istorice, apoi din 1967, aici a fost înființat un muzeu al comunei Slivilești, iar după 1990, clădirea, monument istoric, a fost abandonată și a început să se degradeze treptat și poate chiar iremediabil.

cula-siacu-slivilesti-1cula-kkk

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.