Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, în premieră pentru orașul nostru, o manifestare dedicată Zilei Diversității Culturale pentru dialog și dezvoltare, sărbătorită la nivel mondial în data de 21 mai.
Evenimentul organizat de către Consiliul Școlar al Elevilor CNET, în parteneriat cu Asociația Școala Gorjeană, a fost implementat sub forma unui proiect dedicat tinerilor de către domnii profesori Cornel Șomâcu și Andrei Popete-Pătrașcu, din partea Asociației Școala Gorjeană și doamna prof. Cristina Tatomir din partea Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”. Eleva Andreea Geamantan, coordonatoarea Clubului de dezbateri și bune practici, care funcționează în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor CNET, a moderat activitatea în urma căreia elevii Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu” au aflat ce înseamnă diversitatea culturală și de ce sunt importante dialogul și dezvoltarea comunităților prin intermediul culturii. Aceștia le-au vorbit elevilor prezenți la eveniment despre Ziua Mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare, zi creată de UNESCO din nevoia de a întări potenţialul cultural ca modalitate de atingere a prosperităţii, dezvoltării durabile şi coabitării paşnice globale, Alexandra Vulpe și Monica Barb, din partea Consiliului Școlar al Elevilor CNET, și doamna prof. Cristina Tatomir, cea care a coordonat desfășurarea proiectului la nivelul Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu”.
Tinerii și dialogul între diferite culturi
Elevă în clasa a XI-a, profilul Filologie, Alexandra Vulpe, ne-a mărturisit la sfârșitul evenimentului că: „În fiecare an, cu această ocazie, sunt lansate campanii în toată lumea care încearcă să ne facă pe noi oamenii să înțelegem faptul că multiculturalismul este un lucru bun și că acesta ne-a ajutat să îmbogățim patrimoniul cultural al omenirii începând din cele mai vechi timpuri și până astăzi. Dialogul între diferite culturi poate duce la dezvoltare și la armonie între oameni, fiind practic o oportunitate ca toate popoarele de pe glob să se înțeleagă mai bine și să reușească să trăiască împreună fără conflicte.”
La rândul său, eleva Monica Barb, clasa a X-a, profilul Matematică-Informatică, a vorbit celor prezenți la activitate despre diversitate, cea care „a creat multe lucruri frumoase și noi oamenii trebuie să înțelegem că nicio cultură nu e mai presus de cealaltă, fiindcă fiecare este unică și înseamnă ceva pentru cultura universală. Trebuie să privim lumea prin alți ochi și numai atunci vom reuși să descoperim cu adevărat ceea ce înseamnă, de fapt, umanitatea. Toate culturile sunt frumoase și unice astfel că ar trebui să apreciem faptul că suntem diferiți și că putem învăța unii de la alții. Fiecare popor a realizat opere de artă, are rețete de mâncare proprii și multe altele ceea ce ar trebui să ne bucure. Nu suntem toți la fel și nici nu ar trebui să fim așa. Fiecare om și popor este unic în felul lui și așa ar trebui să rămână lucrurile.”
Pentru a înțelege mai bine dimensiunea diversității culturale, elevii au vizionat și o serie de videoproiecții, prezentate de către eleva Andreea Geamantan, coordonatoarea Clubului de dezbateri și bune practici, care funcționează în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor CNET, aceasta declarând că „Strategia de dezvoltare interculturală, a fost validată prin mai multe evenimente de consultare publică: cafenele publice, biblioteci vii. Activitatea noastră de astăzi se încadrează în aceste direcții, chiar dacă este organizată în spațiul unei instituții de învățământ. Este însă pentru prima dată în județul Gorj când o instituție organizează un astfel de demers.”
Dezvoltarea interculturală, o prioritate
Despre dezvoltarea interculturală, un subiect extrem de actual pentru societatea de azi a vorbit și doamna prof. Cristina Tatomir, cea care a arătat că: „Dezvoltarea interculturală reprezintă oportunitatea de a lucra împreuna şi de a pune în valoare diferenţele de natură culturală, etnică, religioasă ca resurse pentru dezvoltarea de iniţiative care să vină în întâmpinarea nevoilor comunităţilor din întreaga lume. De-a lungul ultimilor ani s-au desfășurat o serie de acțiuni coordonate de UNESCO cu tema «Fă un gest pentru diversitate şi incluziune», care încurajează persoanele şi organizaţiile din întreaga lume să ia măsuri concrete pentru favorizarea diversităţii, cu scopul de a sensibiliza asupra importanţei dialogului intercultural şi pentru a construi o comunitate angajată în susţinerea diversităţii cu gesturi în viaţa reală din fiecare zi.”