Ziua Brâncuși, sărbătorită la data de 19 februarie, va fi marcată de Institutul Cultural Român (ICR) atât la București, cât și la reprezentanțele ICR din Budapesta, Chișinău, New York, Paris și Viena, dar și în România (Craiova, Târgu Jiu) prin conferințe, expoziții de fotografie, spectacole de teatru și proiecții de filme dedicate creației marelui sculptor român. Toate aceste manifestări culturale se înscriu în strategia multianuală a Institutului Cultural Român de a continua proiectele care au debutat anul trecut pentru a aduce un omagiu marelui sculptor Constantin Brâncuși (1876-1957).
Institutul Cultural Român de la Budapesta va organiza prelegerea „Influența lui Brâncuși în arta și arhitectura secolelor XX-XXI”, susținută de Ingo Glass, în data de 17 februarie, ora 18:30 la sediul institutului. Originar din Timișoara, reprezentant al neoconstructivismului, renumitul sculptor Ingo Glass, stabilit la Budapesta, autorul volumului Constantin Brâncuși și influența sa asupra sculpturii secolului al XX-lea, este invitat frecvent să susțină prelegeri despre influența marelui sculptor român asupra artei.
De asemenea, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău va organiza în data de 19 februarie, ora 16:00, vernisajul expoziției „Constantin Brâncuși — Pasărea măiastră” și spectacolul de pantomimă, muzică și poezie „Pasărea în văzduh. Omagiu lui Constantin Brâncuși”, la Casa de Cultură „Nicolae Iorga” din Sângerei, Nicolae Jelescu va recita versuri consacrate Măiastrei lui Brâncuși semnate de Lucian Blaga, Victor Felea, Alexandru Căprariu, Nichita Stănescu, Valeriu Matei, Vasile Grunea, și aforisme din Brâncuși.
Fundalul sonor va fi asigurat de fragmente muzicale din George Enescu, Ciprian Porumbescu și Liviu Ştirbu, interpretate de violonista Elena Croitoru. Decorul, scenografia și concepția grafică a spectacolului este semnată de artistul plastic Iurie Matei. Spectacolul de pantomimă va fi interpretat de actorul George Ciolpan.
Celebrarea are loc la Paris și Viena
Institutul Cultural Român de la Paris va organiza evenimentul „Brâncuși secret: Omul, în umbra artistului”, în data de 22 februarie, de la ora 20:00 în Sala bizantină a Palatului Behague, reședința Ambasadorului României în Franța.
Manifestarea va debuta cu proiecția filmului „În căutarea tatălui”, regia: Ionuț Teianu, urmată de o dezbatere cu regizorul și Doina Lemny, conservator al Muzeului National de Artă Modernă, Centrul Georges Pompidou din Paris, specialist recunoscut în opera lui Brâncuși. Institutul Cultural Român de la Viena va găzdui proiecția documentarului BBC Tony Cragg on Constantin Brâncuși, în data de 17 februarie, de la ora 18:00, la Cinemateca Institutului.
Filmul îl prezintă pe Tony Cragg, important sculptor britanic și câștigător al Premiului Turner (1988), călătorind în România, în căutarea spațiului care l-a inspirat pe Constantin Brâncuși în realizarea operelor sale. Filmul mai prezintă, printre altele, asemănările dintre sculpturile lui Brâncuși și ale lui Auguste Rodin, mentorul său.