A fost o seară specială la Târgu-Jiu, unde s-a desfăşurat un concert inedit cu vioara Guarneri, instrument ce i-a aparţinut lui George Enescu. Recitalul organizat sub denumirea „Zestrea” a fost oferit de „Cvartetul Transilvan”.
În cadrul evenimentului a fost premiat şi Avram Iancu, hunedoreanul care a trecut înot Canalul Mânecii pentru sculptura „Cuminţenia Pământului”.
„Sperăm să aveţi o seară plină de bucurie şi satisfacţie. Aş vrea să începem prin a vă prezenta un om care, pentru România, în acest an, a fost un adevărat erou.
Pentru prima data, în 2016 s-a întâmplat ca un român să traverseze înot Canalul Mânecii şi a făcut asta spunând, atunci când a plecat de pe aeroportul Otopeni, că merge să înoate pentru că vrea ca opera lui Constantin Brâncuşi, «Cuminţenia Pământului», să rămână acasă şi să tragă un semnal de alarmă ca românii să se înscrie în această campanie de subscripţie publică.
Rar mi-a fost dat să ascult un om atât de motivat şi, sper eu, ca în viitor să îl invităm în şcolile din judeţul Gorj să motiveze tinerii şi să le spună că dacă au un vis îl pot realiza cu muncă şi seriozitate”, a spus Adrian Tudor, viceprimar al municipiului Târgu-Jiu.
Avram Iancu a ţinut să spună câteva cuvinte despre atenţia oferită de autorităţile judeţului Gorj.
„Sunt copleşit de emoţie şi este normal să fie aşa. Dacă ar fi să mulţumesc tuturor celor implicaţi în această recunoaştere a efortului meu, probabil m-ar prinde dimineaţa.
Mulţumesc tuturor pentru această distincţie care, bineînţeles că mă onorează într-un mod deobesit, după ce la Petroşani am fost făcut cetăţean de onoare şi după ce şi Consiliul Judeţean Hunedoara mi-a acordat o diplomă de Excelenţă, acest titlu este deosebit pentru mine şi asta pentru că, iată, aprecierea efortului meu trece de graniţele judeţului din care fac parte.
Se întâmplă acest lucru pentru că există anumite valori comune, iar această minunată operă a lui Brâncuşi este una dintre acele lucruri care ne poate lega. Eu iubesc Gorjul, sunt câteva lucruri care ne leagă”, a spus Avram Iancu.
După această premiere a urmat recitalul „Cvartetului Transilvan”, structură care a luat ființă în anul 1987.
Ulterior, după numai doi ani de la înființare, datorită nivelului profesional de excepție, a numeroaselor premii obținute, „Cvartetul Transilvan” a dobândit statutul de cvartet de stat în cadrul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca.