Elevii și profesorii din județul Gorj sunt așteptați să participe la cea mai amplă campanie de educație ecologică desfășurată până acum în județul nostru.
Proiectul „Viață pentru mediu, viață pentru om” va consta într-o competiție destinată școlilor din cele două municipii și cele șapte orașe ale județului nostru, cât și în organizarea unor seminarii / workshop-uri de educare și conștientizare a tinerilor, dar nu numai, asupra problematicilor din domeniul protecției mediului și, în special, a colectării selective a deșeurilor.
În cadrul acestei campanii dorim să împărtășim cu elevii și profesorii care ne vor fi parteneri, cunoștințele și experiența noastră despre protejarea mediului și mai ales despre colectarea selectivă a deșeurilor. „Proiectul are ca scop încurajarea voluntariatului pentru toate vârstele și tragerea unui semnal de alarmă asupra faptului că – locul celor mai multe dintre deșeuri, nu este la groapa de gunoi, ci la reciclare. Modalitatea de desfășurare este prevăzută în două etape, prima se adresează elevilor din mediul urban, iar cea de-a doua se va adresa elevilor din mediul rural”, a precizat Sandu-Ovidiu Borugă, directorul proiectului.
Proiectul se va încheia prin acordarea mai multor premii
Unitățile de învățământ implicate în proiect vor organiza trei tipuri de activități: activități de ecologizare; colectarea selectivă a deșeurilor atât acasă, cât și la școală și activități creative, cum ar desene, picturi, confecționarea unor materiale/obiecte din deșeurile reciclabile.
La sfârșitul concursului, în data de 5 iunie 2018, de Ziua mondială a mediului înconjurător, care se va derula în contextul Anului Centenar, vor fi acordate mai multe premii. „Sistemul de colectare selectivă a deșeurilor menajere este relativ extins, însă nu funcţionează la parametrii la care a fost proiectat. În toate orașele şi în localităţile rurale într-o măsură importantă a început colectarea selectivă a deşeurilor însă gradul de colectare a acestora este în continuare mic. De aceea prin acest proiect dorim să îmbunătățim aplicarea sistemului integrat de management al deșeurilor.
Pentru a avea cetățeni responsabili în viața comunității, este nevoie ca atitudinile specifice să fie cultivate încă de la vârste fragede, din școală; în prezent ne confruntam cu o lipsă a măsurilor de conștientizare a populației. Ne propunem ca acest proiect să reprezinte un îndemn și un start pentru acel viitor verde care poate fi construit de o generație de copii educați și conștienți de importanța mediului în care trăiesc iar, în același timp, să contribuim real la responsabilizarea tinerilor privind protecția mediului înconjurător și să facem ceva concret cu un efect pozitiv pentru generațiile următoare”, a precizat Sandu-Ovidiu Borugă.