Printr-o fotografie postată de un cercetător al istoriei locale, Ion Țîrlea, ne întoarcem aproape nouă decenii în trecut pentru a arunca o privire la ținuta gorjenilor la ceas de sărbătoare. Imaginea, care a fost făcută la 15 august 1929/1930, este o fărâmă veritabilă de istorie și surprinde un grup de oameni purtând tradiționalele costume, pregătiți pentru a lua parte la slujba de Sfânta Maria, la Tismana.
Pe 15 august, creștinii de pretutindeni sărbătoresc Sfânta Maria Mare sau „Adormirea Maicii Domnului”, care este considerată una din cele mai importante sărbători ale românilor. Această sărbătoare este asemuită cu cea de Paște, în mai multe orașe fiind organizate manifestări artistice, procesiuni cu icoane și pelerinaje.
Mărioara Chițiba, sora unui erou din Primul Război Mondial, este una dintre cei care apar în fotografie, după cum spune Ion Țîrlea în descrierea imaginii postate pe comunitatea online, Târgu Jiu Odinioară:
„În Tismana, de Sfânta Maria, pe 15 august (1929-1930). Costume gorjenești, oameni primeniți de sărbătoare într-o frumoasă zi de vară. În centrul imaginii, ținându-și în brațe copiii, se află Mărioara Chiţiba, sora eroului din Primul Război Mondial, Ioan Neferescu și bunica domnului Gabriel Popeanga, sursa acestei fotografii”.
Ca și atunci, încă se mai respectă anumite tradiții și obiceiuri care vin odată cu sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”, sărbătoare care dădea startul sezonului de nunți, dar și târgurilor și iarmaroacelor de toamnă. Câteva din obiceiurile pe care creștinii le au pe 15 august sunt: împărțirea strugurilor pentru cei trecuți la cele sfinte, ciobanii își coboară oile de la munte, este interzis scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb și dormitul pe prispă. Se crede că în această zi sfântă, rugile adresate Maicii Domnului vor fi ascultate.
Cea mai bună perioadă pentru semănatul de toamnă era considerată cea dintre cele două mari sărbători: Sfânta Maria Mare (15 august) și Sfânta Maria Mică (8 septembrie).
1 Comment