Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Vasile Voiculescu a fost un învățat al Gorjului. Născut la Frățești, în anul 1848,  urmează o școală primară la Târgu Jiu și un liceu la Craiova, iar diploma obținută îi asigură un post de dascăl; meserie la care renunță după 10 ani pentru a se dedica agriculturii. Vasile Voiculescu hotărăște să înființeze o bancă populară la 1904,  pe care o numește banca „Salvarea” și al cărui președinte va fi pâna la moartea sa, din anul 1928, fiul său Toma Voiculescu luându-i locul.

„S-a născut în satul Frățești la 1848. Studiile le-a făcut la școala primară din Târgu Jiu și liceul din Craiova, obținând diploma de învățător grad I, și profesând în această calitate timp  de 10 ani, după care se retrage ocupându-se cu agricultura. Înființează banca «Salvarea» la 1904, pe care a condus-o în calitate de președinte până la anul 1928, când încetează din viață. Exemplu de muncă și cinste, a lucrat cu mult devotament pentru bancă și biserică, donând la construirea acesteia până la 100.000 lei . Astăzi banca îi poartă numele în semn de respect și recunoștință față de munca depusă în sânul ei.”, citat din cartea „Călăuza băncilor populare”, scrisă de Gh. Dumitrescu-Bumbești.

Această banca a reprezentat într-adevăr o salvare pentru locuitorii satului care au beneficiat de credite ieftine, iar astfel au reușit să își cumpere pământuri și noi gospodării sau să aducă îmbunătățiri gospodăriilor deținute, deja. Instituția „Salvarea” devine una puternică și de încredere, astfel că de la un capital de pornire de 1915 lei ajunge să dețină un capital social de 2.069.039 lei, potrivit bilanțului întocmit în anul 1928. Tot banca este și cea care ajută la construirea bisericii din Frățești, dar care contribuie și cu sume generoase pentru diverse opere de binefacere. Om complet devotat satului în care s-a născut, Vasile Voiculescu conduce banca „Salvarea” cu mult tact până la decesul său din 1928, când fiul său îi preia atribuțiile.

Consiliul de administrație al băncii populare „Salvarea” hotărăște, în semn de recunoștință pentru spiritul de înaltă înțelegere a crezului cooperatist, să schimbe numele băncii în „Vasile Voiculescu”, lucru care se întâmplă în anul 1928, după moartea fostului președinte. „După moartea părintelui său, figură distinsă în cooperație, d-l doctor T. Voiculescu a fost ales președinte al băncii pop. „V. Voiculescu”, însărcinare pe care o îndeplinește cu multă dragoste, lucrând din tot sufletul.”, se arată în cartea „Călăuza băncilor populare” a lui Gh. Dumitrescu-Bumbești.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.