Filmul documentar „Ecaterina Teodoroiu, eroina poporului roman” a fost prezentat în premieră vineri, 10 martie, la Cinematograful „Sergiu Nicolaescu“ din Târgu Jiu. Producţia este realizată de publicistul gorjean Dorin Brozbă și are o durată de 42 de minute.
La eveniment au participat autoritățile locale, printre care s-au numărat primarul interimar al municipiului Târgu Jiu, Aurel Popescu, viceprimarul Adrian Tudor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Ciprian Florescu, precum și realizatorul filmului documentar, Dorin Brozbă.
„Ideea realizării acestui film mi-a venit în urmă cu șapte ani când am fost prezent la Școala gimnazială „Ecaterina Teodoroiu“ din municipiul Brăilă, unde o fetiță m-a întrebat dacă Ecaterina Teodoroiu este un personaj de basm. Sper că am demonstrat că Ecaterina Teodoroiu este reală și este a noastră. Am pornit munca la acest film în urmă cu doi ani de zile, iar prima documentare a fost la Arhivele Naționale de Filme, unde am găsit materiale rare care pot fi văzute în acest film“, a spus Dorin Brozbă.
Data lansării filmului documentar n-a fost aleasă în mod întâmplător pentru că, pe data de 10 martie 1917, Ecaterina a fost ridicată la gradul de sublocotenent şi i s-a acordat medalia Virtutea Militară clasa a II-a pentru faptele ei de vitejie pentru bătăliile de la Jiu, precum şi pentru cele din Moldova, fiind primul ofiţer femeie al armatei române, într-o perioadă în care femeile nu avea dreptul să voteze.
Ecaterina Tedoroiu și logodnicul ei, interpretați de angajații muzeului
Ecaterina Teodoroiu şi logodnicul ei sunt interpretaţi de către angajaţii Muzeului Judeţean. Bianca Mitriţă joacă rolul Cătălinei în timpul copilăriei, iar Adina Cotorogea, muzeograf la Muzeul Judeţean, o interpretează pe Ecaterina Teodoroiu în perioada de glorie, când se afla sub arme. De asemenea, juristul Muzeului Judeţean, Dragoş Predoiu, joacă rolul sublocotenentului Mănoiu, logodnicul „eroinei de la Jiu“.
Filmul documentar va promova orașul Târgu Jiu
Viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, a precizat că filmul documentar va fi utilizat la promovarea orașului: „Cred că avem o datorie morală față de înaintașii noștri, care au făcut sacrificii enorme. Este unul dintre proiectele pe care Primăria Târgu Jiu vrea să le susțină, pentru că este timpul să se predea istorie locală în școli. Slavă Domnului, orașul Târgu Jiu are cu ce să se mândrească mai ales când e vorba de Primul Război Mondial. Mă bucură faptul să sunt semnale din partea Guvernului și a Președinției de a o cinsti pe eroina noastră. Vrem să trimitem acest film în toate cohortele de cercetași din țară, în toate școlile și liceele din Târgu Jiu. O să folosim materialul pentru promovarea acestor locuri”.
A lucrat timp de 27 de ani ca ghid la Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu
La premiera filmului documentar „Ecaterina Teodoroiu, eroina poporului roman” a fost prezentă strănepoata eroinei, Sabina Lupu, care a lucrat timp de 27 de ani ca ghid la Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu“, dar și fiica acesteia, stră-strănepoata „eroinei de la Jiu“. „Sunt mândră să spun că sunt strănepoata Ecaterinei Teodoroiu. Filmul a fost emoţionant şi chiar am şi lăcrimat la început când am văzut că din acea casă a plecat un suflet mare“, a spus Sabina Lupu. Aceasta spune că s-a simţit onorată că a lucrat în Casa Memorială: „De fiecare dată când deschideam uşile şi puneam mâna pe clanţă aveam o mare emoţie, pentru că mă gândeam că şi eroina a pus mâna pe clanţa respectivă. La muzeul de acolo m-am simţit ca la mine acasă“.