Din Ansamblul Folcloric „Cheile Oltețului”, din comuna Polovragi, fac parte peste o sută de membri, cel mai tânăr având câțiva anișori, iar seniorul a împlinit 84 de ani. Pe toți îi unește pasiunea pentru dansul și portul tradițional, pentru obiceiurile zonei, moștenite și transmise din generație în generație. Cei peste o sută de membri sunt pregătiți de Andreea Epure, fiica primarul Gheorghe Epure, și el membru al ansamblului. Tânăra este coregraful Ansamblului Folcloric „Cheile Otețului” din Polovragi și spune că dansul reprezintă o eliberare, dar și felul în care își arată dragostea pentru locurile natale.
Mâine debutează, la Polovragi, cel mai mare bâlci din România: Nedeia de Sfântul Ilie, la care sunt așteptate mii de persoane din mai multe județe și sute de comercianți. De asemenea, la bâlci vin și crescătorii de animale, mai ales că primele zile ale manifestării le sunt dedicate.
Săptămâna viitoare, autoritățile locale din Polovragi au pregătit parade ale cailor, ale portului popular, dar și o serie de spectacole folclorice, iar pe scenă vor urca și membrii Ansamblului „Cheile Oltețului” din Polovragi. La nedeia de la Polovragi vor veni și meșteri populari tradiționali, pălărieri din Sibiu, împletitori și ciolplitori în lemn care vor lucra în fața participanților la bâlci.
Ansamblul Folcloric „Cheile Oltețului”, din Polovragi, a fost înființat în 1954 sub îndrumarea familiei Maria și Constantin Mesteacăn, în colaborare cu familia Maria și Marin Chirițescu. Cu fiecare an, ansamblul creștea și, cu vremea, a ajuns la peste o sută de membri, toți din Polovragi.
„Eu am intrat în ansamblu la șapte ani. Cu timpul, pasiunea mea pentru dans s-a amplificat, așa că tatăl meu, Gheorghe Epure, m-a inițiat în ansamblul în care era și el membru, dar în trupa mică de dans (cei cu vârste între 6 și 14 ani). Ansamblul a fost coordonat de tatăl meu, dar prefer să spun că am lucrat în echipă pentru a pune lucrurile în mișcare.
Nu fac nimic fără să mă consult cu el în ceea ce privește organizarea unui spectacol și punerea în scenă a unei noi suite de dansuri”, a declarat coregraful Andreea Epure.
De-a lungul anilor, Ansamblul „Cheile Oltețului” a câștigat premii și diplome după paticiparea la festivaluri de folclor, la manifestări culturale unde talentul și dedicația membrilor a fost răsplătită prin cuvinte alese și felicitări! Deoarece Primăria Polovragi îl sprijină, ansamblul a participat la festivaluri ale Portului Popular din Sibiu, Vâlcea, Argeș și Gorj și au reprezentat Polovragiul în țări ca Italia, Polonia și Serbia.
Pasiunea pentru dans îi unește
Cel mai tânăr membru al Ansamblului „Cheile Oltețului” are patru ani și cel mai bătrân- 84 de ani. Potrivit coregrafului Andreea Epure, ansamblul este împărțit în grupe, pentru o mai bună desfășurare a orelor de repetiție. Prima grupă, copiii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani, numără 20 de mici dansatori.
„Din grupa a doua, sau cum le mai zicem noi Juniorii Ansamblului, cu vârste între 10 și 16 ani, fac parte 50 de copii. Aici este adevărata provocare. Sunt adolescenți și au personalitatea lor. Grupa a treia, Seniorii Ansamblului, au vârste cuprinse între 16 și 24 de ani și sunt 20 de dansatori. Și să nu uităm de vârstnicii noștri care au dus cu mândrie mai departe cântecele ciobănești și doinele din mărginime.
Sunt în număr de 20 de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 84 de ani. La acest grup vocal luăm parte toți dansatorii. Dragostea pentru tot ceea ce înseamnă tradiţie, artă și dans popular mi-a fost insuflată de către tatăl meu.
Asistând la una dintre repetițiile ansamblului, al cărei membru a fost și este și tatăl meu, am descoperit plăcerea de a dansa. Felul în care membrii ansamblului de atunci repetau câte 4 ore în fiecare seară numai pentru a învăța un dans, m-a ajutat să realizez cât de frumoasă este arta dansului popular românesc.
Dansul dezvoltă talentul şi impune eleganţă şi ţinută. Lecţiile de dans ne învaţă dobândirea unei poziţii corecte a corpului în timpul dansului, muzicalitatea, coordonarea şi uşurinţa în mişcare. Dansul popular românesc este unul dintre cele mai spectaculoase dansuri din lume și apreciat peste tot în lume.
Arta noastră populară, manifestată sub toate aspectele ei, prezintă o bogăție neprețuită pentru toți cei care își iubesc țara si neamul”, a spus Andreea Epure.
Agricultori, economişti, oieri, ingineri- toți fac parte din ansamblu
Din ansamblu face parte și primarul Gheorghe Epure, cel care le și coordona activitatea:
„Avem ocupaţii diverse, agricultori, economişti, oieri, ingineri. Avem şi tineri şi bătrâni, cu toţii facem parte din Ansamblul de la Polovragi care are peste 100 de membri, instrumentişti, dansatori, cântăreţi. Ne mândrim cu obiceiurile şi tradiţiile de pe meleagurile Polovragiului de poveste!”.
„Din ansamblu mai face parte și un fost director de bancă: „Este adevărat că am fost director de bancă. De mic copil am purtat icoana Naşterii Domnului când mergeam cu Steaua. Mergeam în colindat, eram copii pasionaţi de aceste obiceiuri şi pasiunea a rămas şi la bătrâneţe. Am fost crescut în spiritul credinţei şi al tradiţiilor. Şi când eram director de bancă mergeam în colindat, acum am mai mult timp. Am căutat cântece de acum 40 sau chiar 50 de ani, le-am căutat şi le-am adus în repertoriul nostru”, a spus Gheorghe Popescu, din Polovragi.