Mihai Toader Pasti, în vârstă de 25 de ani, orginar din localitatea Târgu Cărbunești, a fost ales, la sfârşitul săptămânii trecute, în poziţia de co-președinte a Eisenhower Fellowship (EF) Youth Leaders, o organizație care funcționează la nivel mondial. Din această organizaţie fac parte cei mai puternici tineri din lume.
Mihai este General Manager EFdeN, organizație ce promovează sustenabilitatea și este unul dintre cei 32 de Eisenhower Youth Leaders la nivel global. Fundația Eisenhower Fellowships (EF) este o organizație non-profit și non-partizană care își propune să dezvolte colaborarea internațională și leadership-ul prin dialog, schimb de informații și de idei între lideri din întreaga lume.
„Dincolo de proiectele pe care le derulează, reprezintă o oportunitate de a cunoaște oameni noi din diferite culturi și de a experimenta lucruri noi. Sunt, de asemenea, onorat să fiu co-președintele EF Youth Leaders și îmi propun ca în mandatul de un an să reușim să dezvoltăm cel puțin două proiecte globale serioase pentru a pregăti tinerii și societatea pentru efectele celei de-a 4-a revoluții industriale care, spre deosebire de primele trei, nu va schimba doar ce facem și cum facem, ci ne va schimba pe noi, ca oameni“, ne explică Mihai Toader Pasti.
Vrea să combată efectele negative ale tehnologizării
Proiectul în care Mihai se va implica în calitate de co-preşedinte a EF Youth Leaders va fi combaterea efectelor negative ale robotizării şi digitalizării, unul dintre acestea fiind reducerea locurilor de muncă.
„Alături de Alberto Niego din Peru, voi fi responsabil de stabilirea strategiei și coordonarea acțiunilor celor 32 de tineri din 20 de țări cu scopul combaterii efectelor negative pe care digitalizarea, robotizarea și dezvoltarea inteligenței artificiale le vor avea asupra locurile de muncă. Tinerii de astăzi vor fi puternic afectați prin faptul că 47% din locurile actuale de muncă vor fi înlocuite de computere în următorii 20 de ani, conform unui studiu al Universității Oxford.
Acest rol este o mare responsabilitate pentru mine deoarece țările în curs de dezvoltare și cele slab dezvoltate sunt cele mai vulnerabile. România va fi una dintre aceste țări ce vor fi puternic lovite dacă nu va produce schimbări majore în sistemul educațional, în dezvoltarea competențelor necesare și dezvoltarea unei culturi de asumare a responsabilității și a dialogului sincer.
Este esențial să schimbăm modul în care ne raportăm la educație, să devenim proactivi, să ne dezvoltăm gândirea critică, inteligențe socială și să avem o abordare transdisciplinară. Trebuie să învățăm să luam decizii bune în condiții de ambiguitate, să ne pregătim astfel pentru o lume care va deveni foarte complexă, fie că vrem sau nu“, ne-a explicat Mihai.
Eisenhower Fellowship numără 2.200 de membri din peste 100 de țări
Eisenhower Fellowship include 2.200 de membri din peste 100 de țări, de la șefi de stat, miniștri, conducători de corporații, oameni care coordonează universități, media sau ONG-uri importante. „EF este o organizație foarte relevantă și cu o mare notorietate la nivel internaţional. În luna septembrie, am participat la Malaga la conferința „Future of Work“, unde am cunoscut o parte din membrii organizației, inclusiv câțiva dintre românii care fac parte din rețea. Am fost foarte impresionat și mândru să mă aflu într-o astfel de comunitate“, precizează tânărul gorjean.
Mihai Toader Pasti este unul dintre iniţiatorii proiectului EFdeN, care a constat în ridicarea de la zero a unei case „verzi“, care îşi asigură energia de care are nevoie prin panouri fotovoltaice şi solare. Casa a fost construită de o echipă formată din 300 de voluntari, în general studenţi la arhitectură şi inginerie, și se află în incinta Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor din Bucureşti. Mihai lucrează, în prezent, la o altă casă de acest fel care va fi prezentată în cadrul unui concurs care se va desfăşura în Dubai.
1 Comment