Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

img_1026Tudor Păișanu, în vârstă de 13 ani, din comuna Brănești, învață la un liceu de elită din România, ca urmare a unei burse pe care a reușit s-o primească. Acesta a câștigat, anul trecut, premiile I și II  la 15 concursuri interjudețene de matematică și este coautorul unei culegeri de probleme de matematică de la olimpiade. Tudor a lucrat la elaborarea culegerii atunci când era în clasa a VI-a, împreună cu un profesor de matematică român care trăiește în Canada.

Tudor Păișanu este elev în clasa a VII-a la Liceul Național Teoretic din București, o instituție de învățământ privată, care oferă un nivel de educație la cele mai ridicate standarde din țară.

Băiatul din comuna Brănești a reușit să ajungă aici, după ce a câștigat una dintre cele două burse pentru elevii supradotați din mediul rural oferite de Liceul Național Teoretic. 180 de elevi din toată țara s-au înscris în competiția pentru câștigarea burselor. Tudor și o elevă din județul Tulcea au fost declarați câștigătorii bursei mult râvnite.

„Am aflat de la radio și m-am gândit că asta este șansa mea pentru un viitor mai bun. Era pe la sfârșitul anului școlar trecut. Am vorbit cu părinții și am decis împreună că e mai bine să plec. Am trimis CV-ul meu cu toate rezultatele și am fost selectat pentru a susține interviul. Au fost șase candidați declarați eligibili. Mi-au pus întrebări despre mine, despre cum am descoperit matematica.

Am susținut și un test. Am fost ales, alături de o colegă din Tulcea, care studiază chimia. Ne înțelegem bine, mai ales că la cămin stăm în camere alăturate. La cămin am asigurate toate condițiile, doar că, uneori, studenții dau drumul mai tare la muzică și mă deranjează“, ne spune elevul pasionat de matematică.

Bursa îi asigură lui Tudor plata taxelor de studiu, cazare, hrană, transport între școală și internat, precum și bani de buzunar.

„Mai sunt unii colegi care sunt invidioși și râd de mine, pentru că eu sunt de la țară, iar ei sunt bogați, dar adevărata bogăție este în minte“, povestește Tudor. Bursa îi asigură elevului din Brănești acoperirea taxelor de studiu, cazare, masă, transport de la internat la liceu și retur, precum și bani de buzunar.

Învățat matematica în avans cu un an

Înainte de a ajunge la Liceul Național Teoretic din București, Tudor era elev la Școlii Gimnaziale din Filiași, oraș aflat în apropierea comunei sale. A făcut, un timp, naveta, iar apoi a stat în gazdă la o mătușă. Tudor ne spune că învăța matematică în avans cu un an, astfel că la sfârșitul clasei a VI-a, el termina de învățat matematica de clasa a VII-a.

„Mă pregăteam singur. De mic mi-a plăcut să învăț în avans , nu doar la matematică, ci și biologia, chimia fizica. Mi-au plăcut științele exacte pentru că mă ajută să înțeleg tot cea ce se întâmplă în jurul tău, iar matematica este ca un instrument pentru aceste științe și te ajută să gândești logic“, a precizat Tudor.

Mai multe ore de matematică

img_1008

Lui Tudor i s-a îndeplinit una dintre cele mai mari dorințe. Se pregătește acum la cel mai înalt nivel și este fericit că poate să urmeze mai multe ore de matematică, având posibilitatea să renunțe la anumite cursuri în favoarea celor de matematică.

„Când am ajuns la București, am simțit bucurie în suflet că pot să mă pregătesc mai intens. Liceul la care studiez acum are toate dotările necesare și pot să mă dedic mai mult studierii matematicii, având posibilitatea să optez pentru cursurile pe care vreau să le urmez. Am un program mai special față de ceilalți elevi. Pot să renunț la alte ore pentru a studia la matematică.

Cam trei-patru ore pe zi studiez matematica la școală. Cursurile durează zilnic cinci ore, după care urmează masa și programul after-school, unde eu mă pregătesc la matematică. Sunt profesori care mă învață noțiuni din clase superioare“, ne povestește Tudor.

Elevul dintr-o comună aflată la marginea județului Gorj a reușit să obțină rezultate foarte bune în primul semestru. Doar la engleză are anumite probleme, pentru că a început studiul acestei limbi străine cu doar doi ani în urmă, însă se pregătește asiduu pentru a recupera.

Vrea să studieze la Cambridge

Tudor vrea să urmeze liceul la specializarea de matematică-informatică sau matematică aplicată, după care își dorește să studieze la Universitatea Cambridge din Anglia. Matematicianul de geniu vrea să plece din România și să devină profesor universitar sau cercetător la o universitate din Anglia:

„Vreau să plec din țară, pentru că acolo este o lume mai bună. În România nu prea sunt apreciate valorile. Sunt elevi care au ajuns la performanțe mari la concursuri internaționale, dar la televizor se promovează și se vorbește mai multe de fotbal și politică, iar de aceste valori nu se interesează nimeni.

În plus, acolo este un alt sistem de învățământ. Vreau să ajung profesor universitar de matematică sau să lucrez în domeniul cercetării în Marea Britanie“.

Cum a ajuns să scrie o culegere

Anul trecut, la sfârșitul clasei a VI-a, Tudor l-a contactat pe Facebook, pe Nicolae Ivășchescu, un profesor de matematică român care trăiește în Canada. Au colaborat, iar profesorul i-a propus să lucreze la o culegere de probleme de olimpiadă.

„Eu mai lucrasem probleme din culegerile lui Nicolae Ivășchescu. A fost profesor la Colegiul „Frații Buzești“ din Craiova, după care a plecat în Canada. L-am contactat pe Facebook și mi-a răspuns. I-am arătat o problemă compusă de mine.

I-am povestit despre mine, după care m-a întrebat dacă vreau să colaborez cu el pentru o culegere de rezolvări ale problemelor de la olimpiadă. Am început să rezolv problemele de la toate olimpiadele din țară de clasa a VII-a. I-am trimis rezolvările și, apoi, a apărut culegerea. A fost o bucurie extraordinară“, ne spune Tudor.

Surpriza a fost mare când a constatat că pe copertă i s-a trecut din greșeală în dreptul numelui său titulatura de profesor.

Distribuie:

1 Comment

  • Magda Todea, 4 ianuarie 2017 @ 10:30 Reply

    Felicitari, Tudor!
    Tara nu trebuie parasita. Du-te si studiaza unde vrei, dar intoarce-te! ❤️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.