Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

calea-eroilor-37Calea Eroilor, strada care duce de la Masa Tăcerii la Coloana fără Sfârșit, se va schimba în mod esenţial odată cu realizarea unei zone pietonale cu spaţii verzi, prin construirea de pasaje, parcări subterane, scuare şi piaţete şi intervenții la trecerea de cale ferată.

„Conceptul pe care se bazează intervenţiile (care pleacă de la expresia lui Ionel Jianu: «Nu monumentul este în oraş, ci oraşul este în monument”) este de a se realiza o interfaţă, pe orizontală şi verticală, care să lase o anumită transparenţă spre oraş”, a spus arhitectul Dorin Ștefan.

Pavimentul din cele două parcuri în care se găsesc operele lui Brâncuși va fi înlocuit cu pământ stabilizat. „În general, «Calea Eroilor» va deveni o axă preponderent pietonală şi de aceea trebuie rezolvată problema vehiculelor care circulă în zonă.

Pe parcursul ei va fi o zonă verde (cea actuală necesitând reamenajări), iar mobilierul urban (stâlpi de curent electric, cabluri, coşuri de gunoi) va fi adus la o anumită unitate. Pentru pardoseală se vor folosi mai multe materiale (pământ stabilizat, piatră şi calupuri de lemn în zona centrului civic), în scopul evitării monotoniei. În ceea ce priveşte iluminatul ansamblului sculptural, există un concept unitar în acest sens ce va fi implementat pe toată lungimea axului Căii Eroilor.

În jurul Mesei Tăcerii se va modifica estetica vegetaţiei, modul de iluminare, tipul de pardoseală (care va fi din «pământ stabilizat», în locul actualului pietriş mărunt, nu foarte comod), renunţându-se, în acelaşi timp, la treptele existente în faţa ei şi lăsându-se doar o pantă lină“, a precizat Sorin Lory Buliga, cercetător din cadrul Centrului „Constantin Brâncuși“.

Bordura de pe Aleea Scaunelor va dispărea

Arhitectul Dorin Ștefan a avut grijă și de o serie de detalii care sunt foarte importante în noul concept al ansamblului sculptural. De asemenea, toată Calea Eroilor se va afla la același nivel.

„Pe Aleea Scaunelor se renunţă la bordura situată între aceasta şi iarba din parc, cu scopul de a se crea «un loc organic», aşa cum a fost iniţial. Aleea va fi la nivelul soclului Porţii Sărutului, în prezent existând o diferenţă de câţiva centimetri între ele. La intersecţia cu axul «Căii Eroilor», bulevardul „Constantin Brâncuşi” va fi ridicat la aceeaşi înălţime cu trotuarul (pe o lungime de cca. 15 metri), iar viteza de circulaţie a maşinilor în această zonă va fi limitată la 5-15 km/oră, în scopul realizării unui spaţiu de pacurgere continuu al axului respectiv“, mai arată Sorin Lory Buliga.

02-Concept-900x134

Gard special de-a lungul Căii Eroilor

Pe lângă pavimentul de pe Calea Eroilor, gardul care va fi montat va crea un aspect unitar al acestei străzi speciale. „Gardurile de pe strada Calea Eroilor vor fi mascate prin simularea unui gard nou, amplasat la cca. 30 – 40 cm faţă de cele existente (cu un spaţiu verde între ele). La intersecţia axului cu calea ferată se va realiza un pavaj din şine de cale ferată introduse într-o masă de piatră cubică şi se va amplasa barieră pentru pietoni, care glisează în pământ. Instalaţiile electrice aferente vor fi introduse în subteran“, precizează Sorin Lory Buliga.

Ce modificări vor fi aduse în Parcul Coloanei

O serie de modificări au fost propuse în Parcul Coloanei. Astfel, în jurul Coloanei fără de Sfârșit vor fi realizate cercuri speciale. „În jurul Coloanei fără Sfârşit se vor crea «cercuri concentrice» (respectându-se o schiţă a lui C. Brâncuşi, unde pe o fotografie el a desenat o coloană şi astfel de cercuri) cu circumferinţa foarte subţire, de ordinul centimetrilor, construite din aşchii de piatră colorate, pentru a se realiza «o anumită stare atunci când te apropii de monument», dar şi «o barieră, mai mult psihică». Aleile din parc vor fi realizate din acelaşi material, de data aceasta însă integrat într-o masă de liant (în acest caz materialul respectiv este stabil şi nu instabil ca în cazul cercurilor din jurul Coloanei). Arborii vor fi reajustaţi ca înălţime pentru a nu fi obturată imaginea Coloanei fără Sfârşit”, menționează Sorin Lory Buliga.

Pasarelă pe Hotelul Gorj

Lângă Hotelul Gorj se va realiza un parcaj subteran pentru a se decongestiona zona de maşini, iar deasupra sa se va amplasa unui scuar cu un umbrar care să „ascundă“ faţada blocurilor. În zona de intersecţie a axului cu str. General Gheorghe Magheru, proiectul propune realizarea unui pasaj rutier, un parcaj subteran şi o piaţetă strict pietonală. Zona din jurul Bisericii Sf. Apostoli va fi reamenajată. Mai există şi propunerile de a se realiza o pasarelă pe Hotelul Gorj, de unde se poate vedea de sus şi integral Ansamblul Sculptural „Calea Eroilor” şi „un dig de sticlă” în spatele Mesei Tăcerii, pentru a se vedea luciul de apă al Jiului, aşa cum era în perioada 1937-1938, când Brâncuşi a realizat aici lucrările de piatră din Grădina publică.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.