Frumusețea arhitecturală a acestei construcții din lemn ne amintește că și un loc simplu poate fi frumos atunci când iese din mâinile unui om priceput. Deși cârciuma nu pare să aibă mai mult de două încăperi și o terasă modestă, cu siguranță era locul de vizită preferat al multor oameni ai zonei.
Imaginea, scoasă la lumină de Ion Țîrlea, un cercetător al istoriei locale, a fost surprinsă în Gorjul secolului trecut și îi are ca protagoniști pe doi aparenți vânători, judecând după armele pe care le dețin. Ne putem gândi doar că au ales această frumoasă cârciumă pentru a-și sărbători captura din acea zi. Undeva, în fundal, în peisajul tomnatic, trei femei îmbrăcate în portul tradițional afișează zâmbete timide.
Cârciuma „La Mielul Alb”
Una din cârciumile din Gorj, preferate de nume mari ale județului, se numea „La Mielul Alb”. Această afacere aparținea unei familii înstărite din Târgu Jiu, familia Mille, și a fost începută în anul 1929 de Iancu Mille, care avea să devină unul dintre cei mai prosperi negustori ai Gorjului. Clădirea era una imensă întrucât număra 30 de încăperi în care erau amenajate camere de hotel, dar și spații de depozitare, grajduri și adăpost pentru trăsurile care îi aduceau pe vizitatorii renumitei cârciumi.
Mâncărurile gustoase și băuturile alese care se serveau „La Mielul Alb” au fost savurate și de celebrități precum: Constantin Brâncuși, Maria Lătărețu și Gheorghe Gheorghiu-Dej.