O serie de imagini surprinse în perioada în care a fost realizat Ansamblul „Calea Eroilor“ arată uneltele și utilajele rudimentare care au fost folosite la ridicarea unora dintre cele mai valoroase lucrări de artă din lume.
La amenajarea parcului Coloanei „fără de sfârșit“ și la realizarea inestimabilei opere au lucrat țărani îmbrăcați în mod tradițional cu târnăcoape și cazmale și boi înhămați la căruțe. În imagini se observă că s-a lucrat mai mult în mod manual. După ce au fost puse pe axul principal, modulele au fost aşezate cu ajutorul ciocanelor, după care au fost sudate între ele. Muncitorii lucrau pe o schelă făcute din bârne de lemn. Se lucra chiar și pe timpul nopții la realizarea Coloanei. Se poate observa și felul în care erau trasate aleile în parc, care erau drepte și nu curbate, ca în prezent.
La Poarta Sărutului s-a lucrat cu fierăstraie de mari dimensiuni, cu dălțile și ciocanele. Și la amenajarea Parcului Central s-au lucrat cu lopețile.
Aretia Tătărăscu l-a chemat pe Brâncuși la Târgu Jiu
Liga Naţională a Femeilor Gorjene, condusă de Aretia Tătărăscu, l-a invitat pe Brâncuşi la Târgu Jiu, la începutul anului 1935, pentru a ridica un monument în memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de reîntregire. În august 1937, primul ministru Gheorghe Tătărăscu obţine de la Ministerul Lucrărilor Publice suma de cinci milioane de lei pentru trasare axului Căii Eroilor , de la malul Jiului, prin Grădina Publică, până la fostul târg al fânului, unde va fi amplasată Coloana fără Sfârşit.
Înălțimea unui modul, egală cu cea a unui om
Ansamblul Monumental «Calea Eroilor» a fost construit de Brâncuşi în mod treptat. Prima dată a fost realizată Coloana „Fără de Sfârşit“, închinată eroilor căzuţi în anul 1916 pe malul Jiului. Are o înălţime de 29,35 metri şi este formată din l5 module întregi, două semimodule la capete şi un postament prismatic. Interesant este că un modul măsoară 180 de centimetri, cam cât înălțimea unui om.
Brâncuşi a adăugat la ansamblul său Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii în Grădina Publică, situată pe malul Jiului. Ulterior, au fost amplasate 12 scaune cu faţa rotundă în jurul Mesei Tăcerii şi alte 30 de scaune cu faţa pătrată de-a lungul aleii dintre Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului.