Turneul moldovean de prezentare a filmului documentar „Ecaterina Teodoroiu, eroina poporului român” a fost un succes. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 2-7 mai și a fost susținut de către Radio România Iași.
Filmul documentar „Ecaterina Teodoroiu, eroina poporului român” a fost prezentat în principalele orașe din Moldova și chiar a trecut Prutul, fiind prezentat fraților noștri din Republica Moldova.
„Turneul a început cu prezentarea filmului la Biblioteca Municipală «Radu Rosetti» din frumosul oraș Onești. Au fost prezenți elevii a două licee din Onești și oameni de toate vârstele, iar unii dintre cei prezenți plângeau când au văzut filmul, pentru că proveneau din zona Olteniei. Apoi, am mers la Iași, unde, în colaborare cu Brigada 15 Mecanizată, am fost găzduiți la Cercul Militar.
La filmul de prezentare au fost prezente o seamă de personalități ale vieții culturale din Iași, cum ar fi celebrul profesor Ioan Agrigoroaie, un istoric cu foarte multe lucrări. Au participat militari, cadre didactice universitare, reprezentanți de la mass-media. Am primit diplome de onoare din partea Radio România Iași și Brigada 15 Mecanizată.
Drumul nostru a continuat la Vaslui, un oraș încărcat de istorie. Filmul documentar a fost prezentat la Biblioteca Județeană, unde am fost întâmpinați de oameni minunați“, a precizat documentaristul Dorin Brozbă, realizatorul filmului documentar.
„Ecaterina Teodoroiu, eroina poporului român” a trecut Prutul
Realizatorul filmului documentar a trecut Prutul, pentru a prezenta creația sa publicului din Chișinău, evenimentul desfășurându-se la Biblioteca «Bogdan Petriceicu-Hașdeu». Manifestarea s-a bucurat de prezența a doi mari oameni de cultură din Republica Moldova.
„Am trecut cu multă emoție Prutul și am ajuns la Chișinău. Organizatorul principal al manifestării de la Chișinău a fost domnul profesor Ion Scutaru, directorul adjunct al Liceului Teoretic „Ion Creangă“, una din instituțiile de învățământ de elită din Republica Moldova. Domnia sa a fost prezent, în anii trecuți, în județul Gorj împreună cu mai mulți elevi de la liceul pe care-l conduce.
La Biblioteca «Bogdan Petriceicu-Hașdeu» am avut surpriza să fim onorați de prezența a două mari personalități ale culturii moldovenești: academicienii Nicolae Dabija, o personalitate de rang internațional și Miha Cimpoi, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova”, a declarat Dorin Brozbă.
Turneul moldovean s-a încheiat duminică, 7 mai, în localitatea unde a fost răpusă vitejește Ecaterina Teodoroiu, în data de 22 august 1917. „M-am întâlnit cu doi dintre eroii filmului meu, Gheorghe Pătrășcan, în vârstă de 91 de ani, un om deosebit, și cu domnul învățător Teoader Ghimiș”, a menționat Dorin Brozbă.
Filmul documentar „Ecaterina Teodoroiu, eroina poporului român” va fi prezentat la Palatul Culturii din Iași cu ocazia manifestării „Noaptea muzeelor“.