Evenimentul cultural-artistic „Tudor Arghezi-poetul şi apicultorul”, care se va transforma într-un adevărat festival, fără îndoială, a avut loc marți, 13 iunie, cu puține zile înainte de încheierea anului școlar. Cu multă bucurie au participat zeci de elevi de la unitățile școlare din Târgu-Cărbunești la această manifestare ținută, la fel ca de patru ani încoace, la Muzeul „Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbuneşti. Cu această ocazie a fost lansată şi revista de apicultură „Albinuşa”-numărul 3- coordonată de Albinel Firescu şi Zenovie Cârlugea. La finalul frumosului eveniment, copiii și ceilalți oaspeți au mâncat miere și pâine și au băut limonadă!
Ca de fiecare dată, evenimentul „Tudor Arghezi-poetul și apicultorul” a adus în atenția publicului preocuparea scriitorilor faţă de lumea copilăriei și față de valorile culturii tradiţionale. Zeci de elevi și preșcolari din Târgu-Cărbunești au participat alături de dascălii lor la manifestare, pregătind poezii și cântece tematice. Îmbrăcați în frumoase ii și chiar costume populare (întregi), micuții au recitat plini de emoții poezii de Tudor Arghezi. Albinel Firescu, unul dintre inițiatorii manifestării, a fost cel care, alături de primarul Dănuț Birău, le-au vorbit copiilor despre manifestare, poezie, albine și Arghezi. La eveniment au participat poeți și scriitori premiați din Gorj, precum Ion Popescu Brădiceni sau Spiridon Popescu, profesorul Zenovie Cârlugea, profesoara Angelica Necșulea, Ștefania Pânișoară și alții.
Pentru prima dată în cei patru ani de când se organizează festivalul, copiii care au trimis desene și poezii au fost premiați! Pentru desenele trimise, 14 elevi din școli precum cele din Dragotești, Mătăsari, Scoarța sau Albeni au primit diplome și felicitări. Printre cei premiați au fost și elevi din Târgu-Cărbunești, așa cum era de așteptat. „A fost a patra ediție a acestui festival, care sperăm noi, va prinde amploare o dată cu trecerea anilor. Am vrut să avem pentru copii un prilej prin care să evocăm lumea copilăriei prin ochii lui Arghezi. Așa s-a născut această manifestare! Prima ediție a avut loc în 2014, la Mănăstirea Cămărășeasca, am scos și o ramă dintr-un stup și le-am arătat copiilor. A fost foarte frumos, dar, deoarece drumul era puțin mai lung de la școală la mănăstire, așa că am decis să facem evenimentul aici, lângă Muzeul Tudor Arghezi, așa putând cei mici să viziteze și muzeul și să afle lucruri frumoase din copilăria Mitzurei și a lui Baruțu, copiii lui Arghezi, prin exponatele pe care le avem aici. Anul acesta, am inițiat și un concurs de desen, la care avem participanți de la Albeni, Scoarța, Dragotești, Cărbunești. Ne dorim ca această manifestare să crească de la sine, ca o nevoie a comunității locale și nu numai. Profesorii de limba română și de istorie, care au colaborat cu noi, sunt dedicați și le sunt mereu alături celor mici. Pentru desenele trimise, copiii au fost premiați. Cred că treptat, pe măsură ce festivalul va crește, se va face o selecție mai riguroasă a concurenților și vom acorda și premii din sponsorizări”, a spus muzeograful Albinel Firescu.
Micuții elevi și preșcolari participanți au recitat poezii și au cântat diverse cântecele despre lumea albinelor. Unii dintre ei au pregătit și o scenetă despre albine! Gabriela Firescu a cântat la vioară, acompaniindu-i pe colegii săi. „Cânt de un an de zile la vioară și îmi place foarte mult. Fac ore cu domnul profesor Buligiu care mă ajută mult. Cânt și cu vocea. Eu sunt în clasa a I-a, dar acum vine vacanța și vom pleca la Strehaia”, a spus Gabriela.
„Tudor Arghezi-poetul și apicultorul” este o manifestare culturală care are scopul de a readuce în atenția elevilor, profesorilor și autorităților relația om-natură, fiind o sărbătoare-omagiu adus albinăritului și albinei. Și pentru că de la o sărbătoare dedicată copiilor și albinelor nu putea lipsi mierea cea parfumată, grație lui Albinel Firescu, fiecare elev participant a putut gusta o limonadă rece și pâine proaspătă cu miere!
1 Comment