Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Trupa LABIRINT a Colegiului Național „George Coșbuc” din municipiul Motru a câștigat premiul II  la Festivalul Internațional de Teatru al Tinerilor (International Youth Theater Festival 2017) care a avut loc în perioada 18-24 septembrie, la Cluj-Napoca. Elevii motreni au cucerit juriul cu piesa „Cabaretul Cuvintelor (Cabaret of Words)” de Matei Vişniec.

Reprezentanții organizatorilor celei de a VIII-a ediții a „STAGE- International Youth Theater Festival” din Cluj-Napoca au premiat, zilele trecute, cele mai bune trupe de teatru (elevi n.red.) din România și alte țări europene participante. TROFEUL STAGE și Marele Premiu STAGE 2017 au ajuns la Trupa MASQUERADE a Colegiului Național „Traian Doda” Caransebeș, coordonator prof. Mihaela Muntean, pentru piesa „Revizorul” de Gogol. La acest important festival pentru tinerii pasionați de teatru au participat și elevii din Trupa LABIRINT a Colegiului Național „George Coșbuc” din municipiul Motru, coordonați de profesorul Rodica Păuna. Talentații elevi au câștigat premiul II la categoria „CEL MAI BUN SPECTACOL”. Motrenii au prezentat piesa „Cabaretul cuvintelor”.

Ce este STAGE Festival?

„Pasiune. Artă. Teatru. Tinerețe. Comunicare. Disoziție. Talent! Teatrul este o cheie pentru educație și parte din educație. Este despre un mod de viață și de conectare cu ceilalți”, spun organizatorii.

Ce a însemnat acest festival pentru elevii motreni 

Din trupa Labirint fac parte 15 elevi ai CNCG Motru, coordonați de profesorul Rodica Păuna. Pentru fiecare adolescent în parte experiența a fost unică și impresionantă. „«Labirint» este proiectul în care «îmi fac de cap ca într-un poem». Experiența de la STAGE Cluj a fost plăcută şi nouă, fiind prima noastră reprezentație în afara județului. M-a bucurat foarte tare că am fost apreciați de oameni din lumea teatrului, însă cel mai frumos sentiment mi l-a transmis publicul. Aplauzele, felicitările si zâmbetele de la finalul celor 40 de minute ale prestației noastre ne-au făcut să ne simțim cu totul speciali”, a spus, pentru Revista Cult-ura, eleva Iuliana Rîbu.

„Iubirea pentru teatru îşi are rădăcinile în iubirea pentru literatură. Rădăcini. Exact despre asta am vorbit atunci când am urcat pe scena Stage, rădăcini şi aripi. Auzisem de nenumărate ori despre festivalurile unde te puteai bucura de teatru de dimineaţa până seara şi mi-am dorit să iau şi eu parte la aşa ceva. S-a întâmplat până la urmă. Experienţa aceasta a fost una dintre cele mai frumoase lucruri pe care le-am trăit, am văzut spectacole minunate, am trăit emoţia de a juca într-o piesă de teatru, m-am bucurat de aerul Clujului, fiind pentru prima oară în acest oraş, iar faptul că Labirint a reuşit să fie pe locul doi la categoria «Cel mai bun spectacol» ne-a adus tuturor numai zâmbete. Ne-am bucurat că oamenilor le-a plăcut «Cabaretul cuvintelor» şi că au reuşit pentru 40 de minute să trăiască alături de noi printre litere, cuvinte, muzică şi dans”, a afirmat eleva Andreea Idita, îndrăgostită de poezie și teatru!

„Stage – International Youth Theater Festival a fost pentru mine o experiență interesantă și aducătoare de idei și viziuni noi, luând contact cu oameni importanți din lumea teatrului, dar și cu tineri entuziaști, iubitori de artă și de frumos, animați de forță creatoare și impuls vital. Am simțit atunci că toți acei oameni au aceleași idealuri cu ale mele, că acționăm solidari pe teritoriul frumosului, al creației, punându-i lumii oglinda în față și arătându-i, prin teatrul nostru, unde, ce și cum greșește. Am demonstrat, cred eu, că încă mai există tineri talentați, inteligenți, muncitori, valoroși, care cred în idealurile lor, în generația lor, în frumusețea tinereții, sincerității și a posibilului”, a declarat Florin Răducu, membru al Trupei Labirint.

„Arta teatrală este una de care relativ puțină lume se mai bucură astăzi cu adevărat, aceasta fiind suplinită de cea cinematografică sau de alte activități. Pornind de la motto-ul festivalului (Teatru. Artă. Pasiune. Talent.), nu pot decât să mă bucur că am luat parte la acesta. Stage este despre zecile de repetiții, despre iubirea pentru frumos, despre emoții, despre simțire. Pentru mine, a însemnat vitalitate, energie, m-a ajutat să învăț ce înseamnă disciplina, autocontrolul, întrucât în momentul reprezentației, pentru a fi convingător și a da viață personajului, ideii, lucrului pe care îl reprezinți, trebuie să știi cine ești, de unde vii și care este scopul tău, teatrul devenind, într-adevăr, parte din educație. Cu alte cuvinte, participarea la festival a însemnat să «nu mă mai joc» de-a teatrul, ci să jucăm teatru. De asemenea, am vizionat cu plăcere spectacolele altor trupe, unele dintre ele fiind într-adevăr profesioniste, prin perspectiva asupra subiectului, joc scenic, dans. Luând contact cu oameni noi, cu mentalități diferite, cu alte culturi și cu diferite forme ale frumosului artistic, experiența Stage a fost una de neuitat, iar faptul că am fost apreciați de oameni din lumea teatrului ne-a făcut să simțim că am făcut ceva frumos”, a povestit eleva Dana Latu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.