Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Proiectul Traversând h’ARTA vine ca urmare a unei serii de evenimente de artă contemporană desfășurate sub egida asociatiei culturale HXA Art Gallery  în proiectul cultural  A. P. C. O. R. – Artă Plastică Contemporană din România  pe un itinerar ce cuprinde galerii și muzee din România și din străinătate.

Problematica centrală pe care o abordăm constă în migrația culturală a cărei finalitate relevantă, atît în plan istoric cît și în actualitatea imediată, ne indică sensurile unui ansamblu ideatic mixt aflat sub semnul multiculturalismului datorat în consecință multiplelor interacțiuni create de diversitatea de atitudini, aspirații umane și acțiuni colective – interculturalitatea europeană.

Motivul migrației culturale constă într-o abordare simetică a migraționismului cauzat de factori sociopolitici perturbatori din interiorul Europei de la Est la Vest și din continentele Asiei și Africii pe de o parte și de inițiativa de reechilibrare a acestor factori, a fenomenului în ansamblul său pe de altă parte.

Contribuţia finală a proiectului expozițional conceptualizează în acest mod crearea unui puzzle cultural ca expresie a relaţionării diverșilor factori politico-economici în plan mondial – globalizat în tentințele glocalizante, opus autarhiei localizante.

Cu toate că suportul conceptual se regăsește și în muzeul imaginar de Andre Malraux, muzeul nomad de Gregory Colbert ca și în muzeul temporar de la Chateau D’Oiron – centre d’art contemporaine, Traversând h’ARTA oferă oportunități distincte de acestea, datorită noilor rute pe care le crează și tranziției capitalului muzeal de la postura statică la aceea dinamică umărind conexiuni între diferitele tradiții locale și chiar necunoscute anterior în centrele culturale muzeale consacrate, problematici din colectivitățile de proveniență și dorințe individuale.

Realizarea evenimentelor se petrece datorită traversării hărțior locale și a Trans-versării creației artistului contemporan, conștient de propria existență și de istoria timpului prezent. Expozițiile au în vedere disocierea de saloanele locale tradiționale ce numără cifre de zeci de participanți în schimbul unui grup restrîns de artiști selecționati din zone diferite ale României în prim moment și de artiști ce provin din ”hărți” ale Europei și de pe mapamond în etapele următoare.

Odată cu derularea evenimentelor proiectul urmărește idei legate de internaționalizare locală, de tranziție și rută muzeală ce vor fi relevate în preocupările artiștilor. Abordările conceptuale și tematice vor constitui obiectul relației artistului cu mediul artistic și cu mediul oferit de spațiul de expunere.

Această prezentare necesită JavaScript.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.