Tenorul Alin Stoica, de la Opera Națională București, care a concertat în mai multe rânduri şi la Târgu Jiu, unde este deseobit de apreciat, a reuşit performanţa să câştige trei premii importante la Concursul Internațional pentru Tinerii Artiști Lirici din cadrul Sarzana Opera Festival: premiul al II-lea al podiumului oficial, însoțit de o Bursă de Studiu în valoare de 3000 de euro, Premiul Special al Publicului „Vota la Voce” și Premiul Special „Luciano Pavarotti”, oferit chiar de către soția celebrului tenor, Nicoletta Mantovani.
Odată cu premiile primite, Alin Stoica a fost invitat să participe la concertul omagial cu ocazia împlinirii a zece ani de la dispariția lui Luciano Pavarotti, care va avea loc în luna septembrie a acestui an la Arena di Verona. Pe aceeaşi scenă vor urca cei mai importanţi artişti ai operei.
„Vor fi artiști legendari precum Placido Domingo, Jose Carreras, marii prieteni ai lui Pavarotti, multi alți artiști consacrați din lumea operei (inclusiv minunata noastră soprană Angela Gheorghiu) dar și din cea a muzicii pop. Spectacolul transmis live de RAI UNO va avea loc pe 6 septembrie cu începere de la ora 21:00 în celebrul amfiteatru roman denumit Arena di Verona. Mi-ar face plăcere ca românii să urmărească acest spectacol care, cu siguranță, îi va îmbogăți sufletește“, a spus tenorul Alin Stoica.
Concertul de la Verona este dedicat lui Luciano Pavarotti. „Va fi un spectacol omagial la zece ani de la trecerea in neființă a marelui, genialului Luciano Pavarotti. Pentru mine, Pavarotti este un Brâncuși al artei lirice. Armoniile perfecte și tentația infinitului, performanța unică, inegalabilă îi aseamănă pe cei doi titani ai artei. Adeseori când sunt la Targu Jiu, la Coloana „fără Sfârșit“ mă gândesc la maestrul Pavarotti și la vocea lui fără de sfârșit. Mi-aş dori să cânt intr-un spectacol la Coloana fără Sfârșit ariile favorite ale maestrului Pavarotti. Ar fi un regal al energiilor pozitive“, transmite Alin Stoica.
„Este un premiu pe care îl dedic mamei mele”
Premiile primite înseamnă pentru tânărul tenor o confirmare a valorii sale. „O recunoaștere a unor eforturi mari depuse, a unei munci uneori copleșitoare pentru a face din instrumentul numit voce unul impecabil, cât mai apropiat de perfecțiune. Este un premiu pe care îl dedic, în primul rând, mamei mele care, de acolo din ceruri, știu că se bucură enorm pentru fiecare succes al meu. Acest premiu este un semn că nu am mers degeaba pe acest drum. Însă eu știu că încă nu am scos din mine cel mai bun Alin Stoica posibil. Muncesc în continuare pentru asta“, a precizat Alin Stoica.
„La 14 ani nici nu știam unde este nota «Do» pe portativ“
Alin Stoica a avut o carieră fulminantă şi chiar miraculoasă, având în vedere că la vârsta de 14 ani nu studiase absolut deloc muzica şi nu ştia nici măcar notele pe portativ: „Până în clasa a opta am fost pasionat de mate si de info. La 14 ani nici nu știam unde este nota Do pe portativ. Întâmplarea a făcut ca într-o iarnă, cântând colinde pe la rude, nașa mea să «bănuiască» că aș avea voce.
Așa am ajuns să fiu ascultat de doamna profesoară de canto Cristina Măgureanu. Dânsa mi-a spus: «Și dacă s-ar dărâma Colegiul «Dinu Lipatti» tu, Alin, trebuie să faci muzica». Când am văzut-o atât de determinată am decis să urmez cursurile Colegiului Național de Arte «Dinu Lipatti».
Muzica m-a ajutat să depășesc pierderea atât de timpurie a mamei mele (pe când aveam 6 ani), să mă deschid către lume și către oameni, să-mi înving suferința și să-mi umplu imensul gol sufletesc”, a mai precizat Alin Stoica.