Știm cu toții că Timișoara a fost primul oraș din Europa care a avut iluminat public și că acest lucru se întâmpla în 1884. După Timișoara, în 1903, și locuitorii orașului Sulina au avut parte de această utilitate. Târgu Jiul s-a numărat printre primele orașe din România cu iluminat public, astfel că în martie 1907, Uzina Electrică din oraș a început să furnizeze energie pentru iluminatul străzilor.
Alexandru Doru Șerban scria în volumul „Personalități care au fost în Gorj” că la 1835, pe Ulița Domnească din Târgu Jiu, existau felinare cu lumânări pentru a fi lumină, cât de cât, pe străzi. În februarie 1846, autoritățile locale din acele vremuri au luat hotărârea ca pe ulițele orașului să fie înființate 40 de felinare în care să se ardă seu de oaie. La 1873 s-a introdus iluminatul cu lămpi pe bază de petrol, existând doar trei bucăți, în zonele de maxim interes.
La Teatrul Milescu, în stagiunea 1885-1886, a fost folosit pentru prima dată iluminatul electric provenit de la un generator. În 1905, prin Decret Regal, s-a decis introducerea curentului electric și la Târgu Jiu. Astfel că în martie 1906 au demarat lucrările la Uzina Electrică, care se afla în spatele primăriei, spre Parcul Central. După un an, Uzina era gata și a început să furnizeze energie pentru iluminatul public al orașului. În 1928 s-a pus în funcțiune și Centrala Electrică de la Runcu. În 1939 s-a construit Centrala Hidroenergetică Novaci, iar în perioada 1951-1960 s-au electrificat și celelalte localități ale județului Gorj.
1 Comment