Premiera piesei „Avioane de hârtie” de Elise Wilk, în regia lui Laura Moldovan, va avea loc premiera sâmbătă, 10 februarie, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu֧.
Piesa prezintă drama copiilor care cresc fără părinți, pentru că aceștia sunt plecați la muncă în străinătate.
„Sunt foarte mulți copii care sunt crescuți de mătuși, bunici sau alte rude, pentru că părinții sunt plecați de lângă ei. Nu că nu au ce le trebuie, dar au multe lipsuri emoționale. Cresc cu un handicap și sunt lipsuri care pe parcurs se transformă în frustrări, în acumulări, unii chiar cu înclinații spre violență sau ajung în depresie. Se discută foarte puțin despre faptul că în România sunt foarte mulți copii și adolescenți care suferă de depresie. Este un subiect ignorat de societatea sau de sistem. În România sunt cu 50 la sută adolescenți depresivi decât media europeană, dar această situația este ignorată de autorități. Foarte puține școli au angajat un psiholog cu care adolescentul poate discuta și își poate spune probleme. Sunt șase tipologii care ne arată unde duc lipsurile acestea. Elise atinge foarte bine toate aspectele. Nu o să schimbe lucrurile printr-un spectacol, dar cel puțin se atrage atenția asupra acestei situații“, ne explică regizoarea Laura Moldovan.
Acțiunea se desfășoară pe două planuri
Spectacolul prezentat se adresează atât adolescenților, cât și părinților și profesorilor. „Se lucrează foarte mult cu interiorul și cu sufletele copiilor. Intrăm mult în gândurile lor. Piesa are o structură puțin diferită. Acțiunea se desfășoară pe două planuri: unul real și altul în plan secundar, al gândurilor, emoțiilor în care poți vedea un personaj așa cum e el la școală și cum e el în interior. Este un spectacol pentru toată lumea: pentru adolescenți, în primul rând, pentru părinți, pentru profesori. Fiecare se va regăsi în copiii de pe scenă“, a mai precizat Laura Moldovan.
Șapte tineri fac parte din distribuția piesei
Distribuția spectacolului este formată în cea mai mare parte din tineri. „Din distribuție fac parte șapte tineri: patru fete și trei băieți. Aș începe cu cei mai proaspeți angajați ai teatrului, Fiu Cristian Vlad și Adelina Puzdrea și aș putea continua cu Andreea Chirițescu, pe care deja publicul târgujian o cunoaște foarte bine, la care se adaugă foști angajați, cum este Amelia Toaxen, acum colaborator al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“, Alexandru Manea, un tânăr de perspectivă, tot târgujian, Bogdan Tălmaciu, tot absolvent al Liceului de Arte Târgu Jiu, și Oana Marinescu, și ea fostă elevă a Liceului de Arte. Este o piesă cu tineri, despre tineri pentru și nu numai tineri“, a precizat Cosmin Brehuță, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“