Peste 40 de studenții de la Facultatea de Horticultură și Silvicultură din Timișoara, din anii III și IV, au făcut practică în pădurile din județul Gorj. Aceștia au vizitat zona Tismana și, în special, lucrările care se efectuează pentru refacerea habitatului de castan.
Studenții au vizitat trei parcele din Tismana unde se efectuează plantări de castani, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. „Au avut trei zile de practică și documentare, iar una dintre vizitele pe care le-au făcut a fost la Tismana, în zonele unde se implementează proiectul în refacerea habitatului de castan. Le-am oferit mape și broșuri cu privire la proiectul nostru. După prezentarea proiectului, ne-am deplasat în trei parcele, unde se efectuează în această perioadă lucrări de plantare a puieților de castan pe o suprafață de cinci-șase hectare. Au văzut concret cum se lucrează și care sunt eforturile și rezultatele. Le-am prezentat și fenomenul de uscare, care a determinat implementarea proiectului”, a precizat Elisabeta Juveloiu, manager de proiect.
Studenții au mai vizitat Mănăstirea Tismana și Muzeul Aurului, Casa Memorială „Constantin Brâncuși“ și operele marelui sculptor din Târgu Jiu.
Puieți de castan plantați pe o suprafață de 25 de hectare
În cadrul proiectului finanțat din fondurile europene se reabilitează o suprafață de 10 hectare cu jneapăn și plantarea de castan pe 25 de hectare. De asemenea, proiectul mai constă în tratarea prin metode biologice a vegetației de castan de pe o suprafață de 60 de hectare care este afectat de cancerul de scoarță