Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

IMG_4182[1]„Festivalul Basarabia”, care marchează împlinirea a 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România, a debutat în municipiul Târgu Jiu. Evenimentul este organizat de către studenții basarabeni care învață la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

În zona Amfiteatrului, studenții basarabeni au amplasat un stand cu plăcinte și dulciuri din Moldova, care au fost oferite celor care au dorit să guste din prin produsele oferite. „Vrem să prezentăm o mică parte parte din Republica Moldova. Avem plăcinte cu cartofi, cu varză și cu brânză sărată. Sunt aduse din Republica Moldova, care produse specifice. Mă simt foarte bine“, a spus unul dintre studenții basarabeni.

Festivalul „Basarabia” a continuat, la ora 17:00, cu lansarea de baloane în culorile tricolorului românesc, iar de la ora 20:00 a avut loc o petrecere în stil basarabean, „Basarabian Party”, la un club din Târgu Jiu.
Festivalul este organizat de Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, în parteneriat cu Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Târgu-Jiu.IMG_4203[1]

Mariana este studentă în anul II la Facultatea de Științe Economice. Unirea cu România are o însemnătate aparte pentru ea. Tânăra își dorește să se stabilească în Târgu Jiu, pentru că se simte aici ca acasă: „Pentru mine, ziua de 27 martie are o importanță foarte mare pentru că se împlinesc 99 de ani de la Marea Unire. Sunt de doi ani la facultate și am o părere foarte bună, deoarece am fost primiți foarte bine și ne simțim ca casă. Suntem toți împreună și le suntem recunoscători profesorilor. Îmi doresc să mă angajez aici, pentru că îmi place orașul, îmi plac și oamenii. Îmi este foarte dor de casă și în special de familie, dar circumstanțele din Republica Moldova ne determină să rămânem aici”.

„Încercăm să promovăm cultura și tradițiile moldovenești”

Burduja Ghicu este președintele Asociației Studenților Basarabeni și, deja, s-a angajat în cadrul unei companii puternice din județul Gorj. „Sunt de patru ani în Târgu Jiu. Sunt student în anul II la master. Vreau să rămân în Târgu Jiu și să trăiesc aici. Este un oraș foarte frumos și liniștit. În prezent lucrez la compania Artego pe postul de consilier economic la Departamentul Export. Lucrez part time“, ne spune Burduja. Acesta s-a ocupat de organizarea festivalului, care încearcă să apropie cele două țări. „Este un eveniment foarte important pentru noi. Sărbătorim unirea pentru al doilea an consecutiv și în Târgu Jiu. Este o sărbătoare marcată de toți studenții basarabeni. Încercăm să promovăm cultura și tradițiile moldovenești. Unirea cu România este imposibil de realizat acum, dar sperăm că într-o zi se va înfăptui. Suntem același popor, doar granița ne mai desparte”, a mai spus studentul.IMG_4196[1]

40 de studenți basarabeni învață la UCB

Luminița Popescu, rectorul UCB, a precizat că numărul tinerilor din Republica Moldova care vor să învețe la universitatea din Târgu Jiu este tot mai mare: „Universitatea are, în prezent, 40 de studenți din Republica Moldova, care au înființat, încă de anul trecut Asociația Studenților Basarabeni din Târgu Jiu. Împreună cu ei a fost organizat și anul trecut Festivalul «Zilele Basarabiei», tot cu ocazia Unirii Basarabiei cu România. Este un proces firesc pentru oameni care împărtășesc aceleași valori și tradiții culturale. I-am susținut pentru că este un demers în care credem și noi, dar și ei. Numărul studenților basarabeni a crescut de la an la an la Universitatea «Constantin Brâncuși», asta și pentru că am fost foarte prezenți în liceele din Republica Moldiva. Anul trecut am avut o campanie de promovare foarte susținută și am prezentat oferta educațională în mai multe licee. Sperăm că în acest an să avem în jur de 20 de studenți boboci din Republica Moldova”.

Festivalul va continua luni, 27 martie, când, de la ora 16:00 va avea loc simpozionul „Încâlcită-ţi este viaţa, Basarabie”, iar de la ora 18:00 se va desfăşura proiecţia filmului „Afacerea est”, în regia lui Igor Cobileansk, acţiunea desfăşurându-se la sediul Facultăţii de Ştiinţe Medicale şi Comportamentale.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.