În cadrul acestui interviu o vom cunoaște pe Ștefania Popescu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Tudor Vladimrescu” din Târgu Jiu. Prin intermediul acestui interviu Stefania ne va vorbi despre ce înseamnă Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” pentru ea, ne va spune despre campania în care este implicată, pentru funcția de președinte în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor, dar și cât de important este să-și ofere sprijinul pentru colegii săi. Tot de la Stefania vom afla care este diferența dintre un lider și un șef.
Reporter: Aș vrea să ne zici la începutul interviului câteva cuvinte despre tine. Cine ești și de ce ai ales să înveți la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” și nu la altă instituție de învățământ din Târgu Jiu?
Ștefania Popescu: Sunt elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Național ,,Tudor Vladimirescu” si mă consider o persoană comunicativă, implicată în tot ceea ce îmi place să fac și, mai mult de atât, sunt o persoană care se înconjoară de oameni de calitate. Acest lucru a făcut foarte ușoară alegerea liceului la care îmi doream să învăț. Am decis să mă înscriu la Colegiul Național ,,Tudor Vladimirescu”, colegiu cu tradiție, pentru că eram convinsă că va fi cel care mă va ajuta să am un parcurs frumos. Știam că profesorii de la acest colegiu se implică activ în dezvoltarea elevilor și mai mult de atât, știam ca cei care termină ,,Tudorul” ajung oameni de valoare.
Reporter: Care sunt principalele trei cuvine care te caracterizează cel mai bine și de ce?
Ștefania Popescu: Cred că primul ar fi ,,ambițioasă”, pentru că mereu duc la bun sfârșit tot ceea ce îmi propun să fac. Sunt o persoană ,,luminoasă”, mereu cu zâmbetul pe buze, pentru că îmi doresc ca cei din jurul meu să găsească oricând în mine un punct de sprijin. În cele din urmă, aș spune ,,consecventă’’, deoarece îmi place ca tot ceea ce fac să aibă un parcurs cursiv, neîntrerupt.
„Implicarea mea este la un nivel mult mai mare. Am mai multe responsabilități și trebuie să țin cont de mai multe lucruri…”
Reporter: Am văzut că te implici în foarte multe activități organizate de cadrele didactice, dar și de elevii de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”. De ce ai ales să te implici și cât de importantă este implicarea elevilor?
Ștefania Popescu: Mă bucur tare că se vede și din exterior implicarea mea. Dorința aceasta de a face lucruri frumoase a venit chiar din școala primară. Eram elevul care ridica mâna când doamna învățătoare avea nevoie de cineva care să vorbească în public sau care să facă vreun mic proiect. Acest lucru nu s-a schimbat, dar acum implicarea mea este la un nivel mult mai mare. Am mai multe responsabilități și trebuie să țin cont de mai multe lucruri.
Cea mai importantă este implicarea elevilor. Cu siguranță dacă nu ar exista dorința lor, aceste activități nu ar avea niciun rost. Noi, elevii, suntem principalii beneficiari, atât ca participanți, cât și ca organizatori ai acestor proiecte.
Reporter: Care este prima acțiune la care ai participat și cu ce te-a ajutat pe tine această acțiune?
Ștefania Popescu: Poate par superficială dacă vă spun că nu îmi amintesc exact prima acțiune la care am participat. În schimb, prima acțiune care mi-a rămas aproape de suflet este ,,Noaptea Albă a Tudorului”, o activitate de tradiție pentru noi. Doamna profesoară Roată ne-a implicat pe toți, învățându-ne să lucrăm impreună și să avem o postură scenică, dat fiind costumele specifice pe care le purtam.
Reporter: Cum îți convingi colegii să se implice în acțiunile de voluntariat? Presupun că ai și colegi care nu vor să se implice din prima.
Ștefania Popescu: Din fericire nu am colegi care nu vor să se implice pentru că nu le face plăcere. În schimb, am colegi care fac diverse sporturi cum ar fi baschet, tenis sau volei și de multe ori le este dificil să își elibereze programul destul de încărcat. De fiecare data, înainte de a stabili data unei activități, ne întâlnim cu toții și căutam data și intervalul orar potrivite pentru toată lumea.
„Eu îmi doresc ca toată lumea să facă o alegere conștientă, gândită în prealabil și argumentată.”
Reporter: Din câte știu, în această perioadă la nivelul Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” sunt alegeri. Despre ce alegeri este vorba și tu pentru ce funcție candidezi?
Ștefania Popescu: Da, într-adevăr, săptămâna aceasta a fost foarte aglomerată pentru noi, deoarece am desfășurat campania electorală pentru Consiliul Școlar al Elevilor. Eu am luat decizia de a candida la funcția de Președinte.
Reporter: Totodată, am înțeles că ești în campanie. În ce constă această campanie , ce faci și cum îți convingi colegii să te voteze?
Ștefania Popescu: Da, îmi desfășor și eu campania electorală. Fiecare candidat își structurează campania exact cum își dorește. Eu am început prin conceperea unui afiș și a unor pliante, care au fost ulterior împărțite prin școală. Mai târziu, am realizat un discurs pe care îl puteți găsi pe toate paginile de socializare ale școlii noastre. Iar acum, în ultimele zile, avem dreptul să mergem pe la fiecare clasă pentru a spori numărul votanților.
Eu nu doresc să îmi conving colegii, acum, pe ultima suta de de metri, să ma voteze. Consider că munca mea din ultimii 2 ani este destul de convingătoare și destul de relevantă. Mai mult de atât, eu îmi doresc ca toată lumea să facă o alegere conștientă, gândită în prealabil și argumentată.
„Mi-am construit proiectul de campanie alături de colegii mei…”
Reporter: Care este programul tău de campanie. Acest program l-ai construit singură sau l-ai construit împreună cu colegii tăi care te susțin?
Ștefania Popescu: Programul meu de campanie susține implicarea tuturor elevilor. De asemenea, îmi doresc să ,,readuc la viață” departamentele Consiliului Elevilor pe care le-am simțit uitate anul trecut. Făcând parte și din echipa de Ambasadori ai Parlamentului European îmi propun mai multe proiecte de tip ,,Epas”. Un proiect foarte relevant reprezintă digitalizarea bibliotecii școlii noastre împreună cu elevi voluntari.
Desigur ca mi-am construit proiectul de campanie alături de colegii mei. Toată munca pe care o voi depune în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor va fi în folosul lor și bineînțeles ca vreau să le știu nevoile și dorințele.
Reporter: Cât de important este acest Consiliu al Elevilor pentru colegii tăi din Tudor. Efectiv cum îi poate ajuta?
Ștefania Popescu: Consider că acest Consiliu al Elevilor este la fel de important pentru colegii mei ca și pentru mine. Ei au nevoie de susținere, au nevoie să fie ascultați și de a fi reprezentați. Eu m-aș bucura tare mult să știu că ei pot avea încredere în mine.
Reporter: Cât de mult contează această campanie pentru tine ca om, cum te ajută pentru viitorul tău?
Ștefania Popescu: Contează enorm pentru mine ca persoană această experiență. Îmi dezvolt calități de Public Speaking, de Leadership, învăț cum să nu cedez presiunii și cum să iau decizii în situații de criză. Deprind multe alte abilități pe care le voi folosi involuntar pe parcursul vieții. Mă bucur că liceul meu îmi oferă această oportunitate.
Reporter: Știu că una dintre pasiunile tale este teatru. Cum ți-ai descoperit această pasiune?
Ștefania Popescu: Da, într-adevăr, teatrul este o pasiune care m-a ajutat în copilărie să ma deschid către cei din jur și să scap de emoțiile care mă pot infulența negativ. Mi-a fost insuflată încă de la o vârstă fragedă iubirea de teatru. Împreună cu bunica mea învățam poezii pe care le puneam ,,în scenă”, așa cum știam noi mai bine. Ulterior, am văzut prima piesă de teatru din viața mea. Atunci ceva din mine a făcut ,,click” și am știut că vreau și eu să ma aflu pe scenă, spunând un rol. Astfel, am participat la cursuri de teatru și mișcare scenică, de dicție și de scriere creativă. Toate orele de muncă în cadrul atelierului de teatru, dar și toate piese pe care le-am jucat au pus bazele omului care sunt astăzi.
Reporter: În această perioadă ați avut o preselecție pentru trupa de teatru a Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”, iar colegii ți-au cerut sprijinul. Cum i-ai ajutat pe colegii tăi?
Ștefania Popescu: Da, chiar de Ziua Mondială a Profesorului s-au desfășurat audiții pentru Clubul de Teatru. În primul rând, le-am oferit colegilor mei sprijin moral. Am simțit că nu știau cum să înceapă, nu erau siguri de ,,primul pas”, deși eu vedeam în ei niște profesioniști care iau în mâinile lor o inițiativă uriașă, având în spate dragostea de frumos și dragostea de teatru. Am participat la câteva audiții. Mi-aș fi dorit să fiu mai mult prezentă, dar candidau și câțiva prieteni apropiați. Nu mi-am dorit să afectez în vreun fel gândirea obiectivă a colegilor mei.
„Dorința de a-mi ajuta colegii este esența a tot ceea ce fac…”
Reporter: Am o curiozitate. Știu că înveți foarte bine, știu că te implici în majoritatea proiectelor ce se desfășoară în cadrul Colegiului. Cum reușești să faci acest lucru? Mai ai timp și de tine?
Ștefania Popescu: Da, chiar învăț destul de mult pentru că îmi place. Chiar m-aș considera o tocilară. Încă de mică am fost conștientă că nu le poți ști niciodată pe toate. În opinia mea, dacă există ceva prin care te poți diferenția considerabil de alții, este nivelul de informații, de cunoștințe pe care le dobândești învățând lucruri de orice fel, nu neapărat la școală. Așa că nu aș spune că învăț foarte bine, aș spune că învăț foarte multe. Chiar din toate experiențele extrașcolare care îmi sunt puse la dispoziție învăț. Datorită acestui fapt nu mi se pare o ,,corvoadă” învățatul.
Iar în legătură cu ,,timpul pentru mine”, ma consider destul de pricepută la organizarea timpului și, poate pare greu de crezut, dar chiar îmi place să am un program încărcat.
Reporter: Și totuși mai am o curiozitate. Cât de important este pentru tine să-ți ajuți colegii?
Ștefania Popescu: Dorința de a-mi ajuta colegii este esența a tot ceea ce fac, chiar și a acestui interviu. Îmi doresc ca ei să se regăsească printre rândurile pe care le scriu. Tot din acest motiv m-am deschis în fața lor. Vreau ca ei să știe ca suntem pe aceeași ,,lungime de undă”, vreau să știe că avem scopuri comune și vreau să vadă în mine un lider-prieten.
Reporter: Spune-ne ce înseamnă pentru tine a fi lider. Care este diferența dintre un lider și un șef?
Ștefania Popescu: A fi lider este la fel de important ca a fi membrul unei echipe. Ai mai multe îndatoriri, nu mai multe drepturi. Trebuie să știi să îi repsecți pe cei din jurul tău, în mod egal. Trebuie să știi să îi asculți. Mai important de atât, trebuie să îi cunoști atât pe ei, cât și pe tine.
Șeful, în schimb, va pretinde că cei din jurul lui îi sunt supuși, că el are mereu dreptate și îi va trata pe toți cu superioritate.
Poate că cele două termene par foarte asemănătoare la prima vedere, dar există diferențe majore între sensurile lor.
Reporter: Acum că am ajuns la finalul interviului, aș vrea să ne zici ce planuri de viitor ai și în cazul în care vei ajunge președintele elevilor care o să fie primul lucru pe care îl vei face?
Ștefania Popescu: În viitotul apropiat îmi doresc să studiez la Universitatea din București, la Facultatea de Drept și chiar am început să mă pregătesc pentru admitere. Dar până acolo, am de dus la sfârșit o campanie electorală, în urma căreia îmi doresc să ocup funcția de Președinte.
Primul obiectiv pe care mi-l propun în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor este realizarea unui sondaj de opinie, vreau să știu și părerea colegilor mei, vreau să știu nevoile și dorințele lor.