La Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” se desfășoară ultimele două fluxuri ale proiectului Erasmus + „Învățământul profesional-succesul tranziției de la școală la locul de muncă”. Zece elevi de la calificarea Tehnician în instalații electrice, însoțiți de profesorul Diana Milosteanu și zece elevi de la calificarea Tehnician ecolog și Protecția calității mediului, însoțiți de profesorul Marius Buzera, se află la Lisabona, unde desfășoară trei săptămâni de stagii de practică, în parteneriat cu liceul portughez Agrupamento de Escolas de Alcochete.
Acest proiect a cuprins patru stagii de pregătire practică pentru elevi de la profilul Tehnician în instalații electrice (două fluxuri), Tehnician chimist de laborator (un flux) și Tehnician ecolog și protecția calității mediului (un flux) și două fluxuri pentru formatorii implicați în procesul de învățământ de la calificările menționate. Potrivit directorului adjunct, profesor inginer Carmen Vulpe, în primul an de proiect (2015/2016) s-au desfășurat două mobilități pentru elevi și o mobilitate pentru profesori, iar în anul școlar 2016/2017 au loc ultimele mobilități (una pentru profesori și ultimele două pentru elevi). „În perioada actuală, zece elevi de la calificarea Tehnician în instalații electrice, însoțiți de d-na profesoară Diana Milosteanu și zece elevi de la calificarea Tehnician ecolog și Protecția calității mediului, însoțiți de dl. prof. Marius Buzera, se află la Lisabona, unde desfășoară trei săptămâni de stagii de practică, în parteneriat cu liceul portughez Agrupamento de Escolas de Alcochete”, a declarat directorul Carmen Vulpe. Activitățile practice se desfășoară zilnic la partenerii de practică: CINEL, Universitatea din Lisabona și Institutul de Sănătate Publică doctor Ricardo Jorje Lisabona. Aici, elevii studiază circuitele de curent continuu și curent alternativ, prelevează probe din ape, aer, sol, realizează analize fizico-chimice și microbiologice.
În timpul liber, liceenii participă la vizite culturale, istorice și turistice la diversele obiective din Lisabona. Adolescenții vor vizita grădini botanice, grădina zoologică, muzeul apei, al electricității, Oceanarium-ul, Turnul din Belem, Monumentul Cuceritorilor, Piața Comerțului, Castelul Sao Jorje etc. De asemenea, aceștia vor merge și în aria protejată Sintra cu renumitele sale castelele, Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei, plajele de la Cascais și Estoril, vestita statuie Christ – The King, pitorescul sat Obidos. „Respectul față de om, știință și natură este liantul acestor experințe care urmăresc nu numai competențe profesionale, ci și valori profund umane: comunicarea, toleranța, creativitatea, cooperarea, libertatea”, a spus ing. Carmen Vulpe, director adjunct CTGM.
1 Comment